Ébredező India - Karbonn Titanium X teszt

2014.07.25. 09:36 Yarner

A Karbonn nem tartozik a legismertebb márkák közé a házunk táján - ez nem is csoda, ugyanis az indiai márka eddig nem nagyon szerepelt a boltok polcain. Most viszont az eMAG webbolt nagyot ugrott, és beemelte a cég telefonjait a termékkínálatába. India eddig inkább mint felvásárlópiac jelent meg az Androidos híradásokban, de ez hamarosan megváltozhat - egyrészt a népes szubkontinens belföldi gyártói is kezdenek vállalható, és legfőképp elérhető árú termékekkel kilépni a nemzetközi piacra, másrészt a (szintén indiai származású) Sundar Pichai által múlt hónapban bejelentett Android One program hatására valószínűleg ősztől sokat olvashatunk majd az onnan érkező készülékekről. Mellesleg a Karbonn is az Android One partnerek közé tartozik, így már csak emiatt is kíváncsian vártam, mit rejt majd a színes doboz.

KarbonnTitaniumX.jpg

Elöljáróban az alapadatok: a Titanium X egy négymagos, 1.5 GHz-es procival (az olcsó telefonok nagy barátja, a MediaTek MT6598-as chipsetje) meghajtott, 5"-os Full HD IPS-kijelzővel büszkélkedő telefon. 1GB RAM, 16 GB SD szolgálja, jutott bele NFC, egy 13 MP-es hátlapi kamera kettős vakuval, és egy 5 MP-es előlapi, amihez szokatlan módon szintén került egy vaku. Több helyen is közölt adatokkal szemben SD-kártyahely nincsen a készülékben (vagy ha van, valami nagyon fura helyre dugták...)

Kezdjük a csomaggal: bőkezűen mért alaptartozékokat találunk benne: a telefon mellett töltő, különálló USB-kábel, USB OTG kábel, és egy nem igazán bizalomgerjesztő kis fülhallgató vár a doboz alján.

IMG_20140715_205106.jpg

Külcsín: a telefon megjelenése kifejezetten kellemes, karakteres. A fehér műanyag (pardon, polikarbonát) unibody ház egy kicsit tavalyi HTC One-ra hajazva az egyértelmű élek mellett mutat ívelt hátlapot, az előlapon pedig egy kiemelkedő, alumínium szegéllyel körbevett üveglap takarja a lényegi részeket: a kijelzőt és a kapacitív gombokat. Ez utóbbiak elegáns pontozott dizájnt kaptak, elrendezésükben pedig a Samsung-féle Menü-Home-Vissza sorrendet követik (a menü gomb használata mára már elég passzé, mostanra maga a Samsung is feladta, dehát a megszokás, úgy tűnik, nagy úr). Az üveglap állítólag különleges eljárással készült és nem gyűjti az ujjlenyomatot - ezt a gyári védőfólia miatt nemigen tudtam tesztelni. A készülék oldalán elhelyezkedő gombok is a samsungos vonalat tartják: jobb fent (azaz a hüvelykünk alatt) találjuk a ki-bekapcsoló gombot, vele szemközt pedig a hangerőállítót. A ház összeszerelése elég masszív, viszont az oldalkapcsolók tapintása műanyagos, kevésbé exkluzív.

Alul találhatjuk az USB-bemenetet, mellette az egyik zajkiegyenlítő mikrofont, a másik a hátlapon, a kamera mellett kapott helyet. A hangszóró a hátlap alján helyezkedik el (ennek meglepően komoly hangereje volt).

Szubjektív benyomásaim a készülék használatáról: A helyzet kicsit felemás. A Titanium X egy kifejezetten jó telefon. Gyors - alapvetően gyorsabban indított el appokat, mint a Galaxy S3-am. Igazán megakasztani csak ritkán sikerült - a Riptide GP2-nek sikerült kétszer is kiborítani szegényt (mindig ugyanannak a pályának ugyanazon a részén), ennek fagyás lett a vége. (Utána kicsit visszább vettem a játékban a grafikai opciókból, azután már nem tapasztaltam hibát). A kijelző nagyon szép, nincs gond az élességgel, az erős színekkel és a betekintési szöggel sem.

A GPS modullal viszont meggyűlt a bajom, nem tartozik a legfürgébbek közé, eltelhet bele pár perc is, mire rendesen műholdat fog, A GPS Fix nevű app kicsit segített gyorsítani ezen.

Benchmarkokban:

Quadrant: 5663

Antutu: 15070

Epic Citadel: 46,4 képkocka 

Szoftver: A gyári launcherrel (alkalmazásindító) kapcsolatban különös élményem volt - első használatkor furán recegtek az animációk, így egy-két óra után átváltottam az Apex Launcherre - ott semmi gond nem volt. Egy hét után visszatértem a gyárira - mégiscsak azt kellene tesztelni - és hirtelen teljesen jól teljesített, nem lehetett okom a panaszra. Úgy tűnik, "be kellett járatódnia", bármilyen abszurdan is hangzik... A launcher amúgy szinte teljesen megegyezik a Google alap indítójával, néhány apró extra opciót találhatunk csak benne, mint pl. a "témák"-nak nevezett lehetőséget - ez annyiban merül ki, hogy megváltozik a rendszer által kiemelésre alkalmazott szín (ez alapból a neonkék), viszont az értesítési sor színei változatlanok maradnak.

Ha már a launchernél tartunk, a Titanium X 4.2-es androiddal érkezett. Tavaly novemberben mutatták be a készüléket, úgyhogy élhetünk a gyanúperrel, hogy nem várható frissítés a közeljövőben - bár lehet, hogy tévedek. Jobb, ha nem tartjuk vissza a levegőt a KitKat érkezéséig.

A gyári szoftvercsomag okozott néhány bizarr meglepetést: az indiai fogyasztók (vagy inkább szolgáltatók) szája szerint sajnos appokkal telerakodva érkezik a telefon. Ezek egy része érthető, bár így sem kívánatos: különböző Indiában használható szolgáltatások: kuponok, információs SMS-ek, effélék. Az igazán fájdalmas rész ezután jött: a telefon egy rakás előre telepített játékkal érkezik: Modern Combat 5, Death Racing, stb. - azonban ezek mind próbaverziók. Viszont akár kell, akár nem, berhelés nélkül nem lehet őket eltávolítani a telefonról. Böngésző-fronton még bizarrabb a helyzet: a telefonon gyárilag ott csücsül az AOSP böngésző, a Maxthonn, az Opera Mini és az UC Browser - ugyanígy kitörölhetetlenül. A Chrome viszont nem kapott helyet...

Ami csodálatos, az az akkumulátor, másfél napot nyüstölés és mobilnet mellett is simán kibírt, kevésbé terhelve a két napot is bevállalhatjuk vele. Jól optimalizálták a telefon rendszerét, üresjáratban szinte semmit nem fogyaszt.

A kamera egyértelmű gyenge pont, a képek minősége erősen középszerű. A sok megapixel segít valamennyire elrejteni a zajos-mosott részleteket, és az előlapi szelfivaku is biztosan szerezhet rajongókat, de az biztos, hogy ennél jobbat is láttunk már, komoly fotózásra nem ajánlanám a telefont.

Összefoglalás

PRO: Egy erőteljes, jó készülék, kiváló, felsőligás kijelzővel, kellemes akkuidővel. Kifejezetten csinos megjelenésű, elegáns darab, és a masszív hangerő miatt még gettóblaszternek is használhatjuk.

KONTRA: A kamera és a GPS nem teljesít túl fényesen, és nem kizárt, hogy a nem túl ropogós 4.2-es rendszer nem fog frissülni. Bosszantó a memóriába hányt sok fölösleges app, és van, akinek a 16 BG háttértár szűkösnek bizonyulhat.

Ár/érték - a Titanium X-et jelenleg 86.900-ért lehet kapni az eMAG-nál. Ez  magasan alatta van a felső ligás készülékek árának, annak ellenére, hogy egyes tulajdonságaiban - főleg a külső megjelenés és a kijelző területén - a Titanium X már beékelte a cipőjét az ajtórésbe. Ez az első madár, aki ideért Indiából, biztosan követik majd a többiek is. Érdemes lesz figyelni rájuk.

(A készüléket az eMAG webshop bocsátotta rendelkezésünkre.)


Címkék: teszt karbonn

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr776541239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2014.07.25. 19:27:00

"Böngésző-fronton még bizarrabb a helyzet: a telefonon gyárilag ott csücsül az AOSP böngésző, a Maxthonn, az Opera Mini és az UC Browser - ugyanígy kitörölhetetlenül. A Chrome viszont nem kapott helyet..."

Teljesen rendben van, hogy a Google mobilokra szánt böszme. lassú, csúnya. és használhatatlan browsere, ami négy fül után csinál 200 MiB körüli cache-t, nem került föl.

Opera Mini. Alap cuccokra kiváló, pláne az adatforgalmi spórolás terén. Teljesen jó választás. Napi szinten a mai napig is ezt használom/nám, ha a rengeteg mobilra optimalizált oldal tisztességesen el tudnám érni, vagy át tudnék báltani a webes megjelenítésre. (Pl. Index, 444, Cink olvasható, komment lehetőség nincs OM alól)

Maxthon. Kínai, de fasza. Full browser, kategóriákat ver a Chromera. Van belőle asztali verzió is, illetve az asztali az eredeti, aztán kezdtek el nyomulni mobilra. Szinkronizálható minden, nagyon jó böngésző, és valami 6 vagy 7 MiB az egész. Flash alapból van.

UC Browser. Na, ők már akkor a piacon voltak, amikor még az Opera Mini volt a java platformon az über király. Elsőre letámadták az OM-et, aztán jöttek symbianon is, most meg ott vannak androidra, olyan 3 féle böngészővel. UC for Android, UC Mini for Android, UC HD. Kibaszott gyors, menet közbe lehet váltani a full megjelenítést és a cloud rendert (avala Opera Mini), minden féle cuccra van megoldásuk. Kínaiak ők is, ami némi bizalmatlanságra adhatna okot, de olyan hét éve a piacon vannak, fórummal, bloggal, minden kutyafaszával együtt. Szóval eddig még nem buktak le semmilyen svindlivel sem, ellenben a Dolphin Browserről olyan két-három éve kiderült, hogy küldi haza a böngészési adatokat a userekről. Ja, és van flash, android verziótól függetlenül. Mérete töredéke a Chrome-nak, akár a HD verziónál is.

Szóval nem csodálom, hogy nincs Chrome. Én is alternatív, minél kisebb browsereket használok, és ha tehetném, fagyasztás helyett a picsába letörölném a Chromeot.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.07.28. 11:09:50

@Darkcomet: Nem is az a bajom, hogy nem tették fel a Chrome-ot, hanem hogy egyszerre négy böngésző van a szűz telefonon, és le sem lehet törölni azt, amelyiket nem használod. ez eléggé wtf

Darkcomet 2014.07.28. 16:34:22

@Yarner: Viszont a négy fixen felrakott browser együtt sem foglal annyi helyet, mint a Chrome. :-D
Na jó, ez csak vicc volt. Amúgy inkább négy böngésző foglaljon "fölösleges" helyet, mint egy rakás teljesen használhatatlan gyári alkalmazás, mint pl. a Samsung telefonokon.

FurryParadise · http://furryanimations.blogspot.com/ 2014.08.03. 13:53:17

Azért nem ennyire vészes a Chrome, vagy legalábbis nállam ( 4.1.2 ) nem ennyire. 10-12 fül is szokott lenni, bár nem tölti be valamiért mindet újboli megnyitás után

Google+
süti beállítások módosítása