Lenovo s860 teszt – fémházas duracell-nyuszi

2014.10.31. 06:36 Yarner

Nagy érdeklődéssel vártam az első Lenovo készüléket, ami az valaha is a kezeim közé kerülhetett – megint csak tesztpartnerünk, az eMAG jóvoltából. Az elsősorban laptopjairól ismert cég már csak azért sem volt korábban gyakori vendég a házam táján, mivel hivatalosan csak idén ősszel kezdték forgalmazni az országban a mobiljait, annak ellenére, hogy hazai pályán, Kínában 2014-re a legnagyobb okostelefon-gyártóvá vált, ami azért tiszteletet parancsol. A puszta kíváncsiságon kívül persze azért is izgatott a találkozás, mert tudjuk, hogy a Google által rendbe szedett Motorola már a Lenovo zsebében van, és körülbelül most, a 2014-es Moto X-G szériával futott ki az ancien regime, így a következő generáció már a pekingiek gyámkodása alatt készülhet el – azt sem tudni egyelőre, hogy milyen logó alatt. (Ne feledjük, 2005-ben a nemzetközi laptoppiacra is ugyanígy törtek be, az IBM ThinkPad felvásárlásával.) Tehát mindenképpen érdekes és az egész Androidra kiható kérdés, hogy a piacon újoncnak számító megacég mit gondol az okostelefon-gyártásról.

428201413350PM_635_lenovo_s860.jpeg

Röviden azt mondanám: nem csinája túl rosszul. Kezdjük a nyers részletekkel, lévén nem egy unalomig ismert készülékről van szó, íme a speckók:

Processzor: MTK6582 Quad Core, 1,3 GHz
Méretek (W x H x D mm): 77 x 149.5 x 10.3, 190 g
Android 4.4.2 (gyárilag 4.2)
Belső memória: 16 GB
RAM memória: 2 GB
MicroSD slot nincs
Képernyő: 5.3” 1280 x 720 IPS HD
Csatlakoztathatóság:
Hálózat: 3G: 900 / 2100 2G: 900/1800/1900
Dual Sim (MicroSIM)
Bluetooth 3.0 wifi 802.11 b/g/n
NFC nincs
Kamera felbontás (MP): 8.0
Másodlagos kamera: 1.6 Mp
Akku:
Beszélgetési idő:
2G: 43 óra
3G: 24 óra
Készenleti időtartam:
2G: 672 óra
3G: 960
Kapacitás: 4000 mAh

Ebből két dolog tűnhet fel első pillantásra: egyrészt a telefonba elég decens hardver került (bár az MTK platform persze nem a SoC-ok csúcsa), másodszor annyi milliamperóra jutott a burkolat alá, ami máshol két telefonra is bőven elég (a Nexus 5-be is csak 2300 mAh került). Ha ezt összevetjük a mérethez képest mára már alacsonyabbnak számító felbontású kijelzővel, már sejthetjük, hogy ez nem az a telefon lesz, amihez magunkkal kell vinni a töltőt, hogy eldöcögjön a nap végéig. Rendes napi használat mellett az S860 röhögve kibír két napot, ha kicsit diszkrétebbek vagyunk, hármat is. És emellett még van plusz energiatakarékos mód, és az okosfunkciók teljes leállását jelentő vészmód is - el lehet képzelni, meddig gurul egy ilyennel. Mellesleg maga a rendszer is jól lett optimalizálva, SIM-kártya nélkül wifi használatával állásban szinte semmit nem merül. De ezzel még nincs vége az attrakciók sorának: a lenti képen látható a legkomolyabb salto mortale, amit eddig okostelefontól láttam: a “jut is marad is” jegyében az S860 a dobozban mellékelt OTG kábel segítségével tölteni is képes egyéb mobileszközeinket…

IMG_20141026_141213.jpg
Na, ennyit az akkuról. A következő kellemes meglepetés a készülék külseje, pontosabban a hátlapja, ugyanis a méretes telefont füstlila (a hivatalos megjelölés szerint Titanium Grey) alumínium unibody öleli körbe. A hosszanti szálcsiszolt ház a markánsan élesre formázott körvonal után erősen kidomborodik – valahol helyet kell csinálni annak a hatalmas akkumulátornak is. A középre igazított kamera és vaku karikáin kívül csak egy intarzia-jellegű Lenovo-logó díszíti a hátlapot. A fülhallgató jack felül, a külső hangszóró és az USB aljzat alul kapott helyet, a hangerőállító és a bekapcsóló gombja a jobb szélre került, (a power-gomb a hangerő billenője alatt ül, kényelmes hüvelykujj-magasságban), a bal szélen pedig csak a két aljzatos SIM-tokot találhatjuk. Az összeszerelés minősége alapvetően jó, bár az alul-fölül az alumíniumhoz illesztett műanyag nyelvek nem illeszkednek tizedmilliméteres pontossággal a házba, de ennél komolyabban nem lehet belekötni. A nagy méret ellenére jól fekszik a kézben, az élek jó fogást biztosítanak.

A kijelző kicsit felemás: az IPS LCD képernyő remek színeket ad, jó a fényereje, és annak ellenére, hogy 277 ppi-s képpontsűrűséggel már csúnyán lemarad korunk pixelbajnok csúcskészülékei mögött, alapvetően kellemes összhatást nyújt - szemből nézve. Az egyetlen probléma az alacsony betekintési szög - ez főleg filmnézés közben szúrt szemet, ugyanis az asztalra letéve a telefont kicsit hátradőlve már alig láttam valamit, erősen besötétedett a kép.

IMG_20141027_134341.jpg
Az teljesen fekete előlapot egyetlen üveglap fedi, és egy leheletnyit kiemelkedő műanyag keret futja körbe, ami valamelyest védi a kijelzőt az asztallap veszélyeitől. Elöl semi faksznit nem találunk, viszont itt szembesülhetünk a kínai piacra jellemző konzervatívabb Android-felfogással, ami a Lenovo UI-jából is érzékelhető: a méretes alső káván három kapacitív gomb rejtőzik, balról jobbra nézve menü, home és vissza. Ezek aktivtáskor halvány szürkében világítanak, amúgy rendesen láthatatlanok.

Az UI, ahogy azt a hardveres gombok is mutatják, a pár évvel ezelőtti Androidos gyártói filozófia jegyében fogant: a friss android rendszert egy karakteres, felismerhető formában átszabom, ellátom extra funkciókkal, ikonokkal, saját alkalmazásokkal, egyebekkel. Ennek köszönhetően ha meg akarom őrizni a rendszer karakterét, inkább lemondok a Google egy-két vadabb új ötletéről, hogy tovább csiszolhassam a saját megoldásaimat...

Persze tovább cizellálja a képet, ha látjuk, hogy a Xiaomi és vele a MIUI ROM robbanásszerű sikere és globális ismertsége komoly belső versenyre kényszeríti a kínai piacon versengőket, ugyanez látható a Hrobert által a mút héten kivesézett Huawei Emotion UI-jén, és a Lenovo itt látható Android-verzióján is, ami számos külsőségében a MIUI-ra hajaz (ami viszont közismerten az iOS külsőségeinek koppintásával indult még anno a Froyós időkben, bár azóta már sok tekintetben a saját lábára állt.)

Lássuk tehát a felületet: mint azt a fentiekből már sejthetitek, a rendszerben nincsen külön alkalmazásfiók, minden telepített app a widgetjeinkkel együtt a nyitóképernyőkre kerül. A nyitóképernyő témázható, ez beépett témacsomagokat jelent, amelyeket tudomásom szerint nem igazán bővíthetünk – viszont az ikonoktól a zárképernyőn át a bootanimációig mindent ki tudunk cserélni. Érdekes a MIUI-s alkalmazásváltó (ami sok mással szemben nem a Home, hanem a Menü hosszas megnyomására ugrik elő) ez ugyanis a mára megszokott screenshotos lista helyett lényegében egy ikonos task killer, amiből az appok között lépkedni is tudunk, emellett egy gombnyomással képes bezárni mindet, csak egyeseket, avagy kijelölni azokat az appokat, amiket nem szeretnénk, ha az automatika bezárna. A kicsit régebben megnyitott appjaink ikonjait ne is keressük a listában, a rendszer kegyetlenül nyírja a háttérben futó alkalmazásokat – a gördülékenységért cserébe.

2014_10_21_15.00.56.png

Merthogy a rendszer nagyon szép gördülékeny, lényegében nem tudtam megakasztani, mind az indító, mind az alkalmazások szépen indulnak, váltják egymást, nincs semmi röccenés, nagyon kellemes, sima élmény használni az egészet.

Az előre telepített alkalmazásokból jópár akad, ott van köztük az Asphalt 7 teljes verziója is, de van a rendszerbe beépítve egy Lenovo fémjelezte biztonsági alkalmazás (vírusölő, lopásgátló, szülői kontroll, stb funkciókkal), lenovós névjegy-sms-híváslista-szinkronizáló felhőalkalmazás, és a szintén Lenovo-fejlesztés wifi directen alapuló remek fileküldő alkalmazás a Shareit (gyorsteszt: egy 1.84 GB-s videofile-t 10 perc alatt áttolt). Persze az ébresztő, a naptár és a telefonkönyv is mind saját lenovós alkalmazást kapott.

Említettem kényelmi funkciókat: egy szoftveres gimmick ide is befért, ez a Wide touch nevet kapta: hüvelykujjunkat a kijelzőre rányomva felpattan egy többé-kevésbé konfigurálható gyorsindító-menü, ez mindenhonnan működik. De beállíthatunk “okos üzemmódokat is”, ez azt jelenti, hogy vagy egy-egy időhatáron belül, vagy egy megjelölt wlan hálózatra felcsatlakozva profilt vált a készülék, pl a munkahelyi wifire belépve rögtön átvált berregőre. (Ezzel konkrétan megtörtént velem, hogy rakoncátlankodó net miatt újra kellett indítani a routert, és mit tesz isten, rögtön jött is egy hívás, maximális hangerővel.) Volt még egy energiatakarékossági funkció, ami sokáig az idegeimre ment, ez a wifi “okos” kikapcsolása, ami azt eredményezte, hogy mivel a rendszer alvás közben kilőtte az antennát, nem ugrott fel magától az ismert hálózatokra, és néha csak órák elteltével jöttem rá, hogy még mindig mobilneten vagyok, nem az otthoni hálómon. Ezt eléggé eldugva, a wifi haladó beállítások között tudtam kilőni (alvás közben is maradjon mindig bekapcsolva a wlan).

2014_10_21_15.00.29.png

A nagy méretet (bár az 5,3 hüvelyk ma már szinte mindennaposnak tűnik, főleg Kínában) igyekszik kis könnyítésekkel ellensúlyozni az UI: az értesítések lehúzhatók már a képernyő közepéről lefele söpörve is, a tárcsázó számgombjai (ha kérjük) intelligensen arra az oldalra csúsznak a kijelzőn, amerre épp billentjük a telefont, hogy közelebb legyenek a hüvelykujjunkhoz, és van lehetőség a kijelző érintéses feloldásához is, a képernyő alján kell végigsöpörni.

Mit vesztettünk a Kitkatból? Pár apróságot csak, pl. mivel az értesítési menüben a felső sorban találhatók a gyorskapcsolók, és ezeket további lehúzással ki tudjuk bővíteni, értelemszerűen nem működik az értesítések egyujjas kibontása, két ujjal viszont gond nélkül. A Google Now integráció itt is háttérbe szorult, bár a home gomb hosszú megnyomása feldobja az Asszisztenst, de az “OK, Google” parancsot még az indítóból sem hajlandó meghallani, pláne nem más alkalmazásokból. A harmadik dolog, a kamerában a vesszőparipám, a gömbpanoráma hiánya, de mivel már KitKat muzsikál a telefonban, a Google Kamera app letöltésével ez könnyen orvosolható.

Pár szót a kameráról: a telefon alapvetően használható, szép képeket csinál, de csodákat senki ne várjon, főleg gyengébb fényviszonyok között. Maga a kamera app jól használható, gyors, és elég kézenfekvő a kezelése. A megszokott lehetőségeken kívül (HDR, különféle képmódok, mint pl. éjszakai, buli, tengerpart, sport, stb.) 6 külön kiemelt fényképmódot kapunk: automata, makró, panoráma, arcszépség, PIP (ez a Samsung kétkamerás módjához hasonlít - az előlapi kamerával egy kiválasztott keretben magunkat is elhelyezhetjük az elkészült képen), és EV Bracket, ami egy alul- és egy túlexponált kép összevonásából hoz létre egy harmadikat.

Összességében mit is mondhatnék? Ez egy nagyon jól összerakott készülék, mind kívül, mint belül nagyon esztétikus, az akkumulátor pedig hihetetlen teljesítményt nyújt. Összesen kétféle embernek nem tudnám jó szívvel ajánlani: az első a keményvonalas Google-rajongó, őket zavarni fogja a Lenovo MIUI-konkurens rendszere (én magamat is ide sorolom, de emellett is kellemes napokat töltöttem a telefonnal). A másikcsoport a nagyméretű  telefonok esküdt ellensége, mert az S860-as akárhogy is nézzük, méretes darab, és 190 grammos súlyával is komoly benyomást tesz az ember zsebére (összehasonlításként, a szintén fémházas HTC M8-as is csak 160 grammot nyom). Bár érdemes megjegyezni, hogy csak az ítélje el a nagy készülékeket, aki már használt egyet legalább egy hétig. Meg lehet szokni, bármilyen döbbenetesnek tűnik első látásra.

Hogy mit vonhatunk le mindebből a Motorola jövőjére nézve? Túl nagy jóslatokba nem mernék bocsátkozni, pillanatnyi éllapotát tekintve a minőségre törekvésen kívül úgy tűnik sok közös nincs a két cég filozófiájában, így nagyon izgalmas lesz látni, merre viszik majd a Moto profilját. Az S860 egyértelműen a kínai piac ízlését igyekszik kiszolgálni, (bár ez a kínai fogás európaiaknak is nagyon ízletes), így könnyen lehet, hogy a nyugati piac ostromlásához inkább az amerikaiak know-howját igyekeznek majd kiaknázni. Meglátjuk, annyi számomra kiderült, hogy nem kutyaütők dolgoznak a Lenovo mobilrészlegénél.

A Lenovo S860 az eMAG-nál jelenleg kártyafüggetlenül 2 éves garanciával 89 900 Ft-ért kapható.

 

Szolgálati közlemény:

Idén is van Goldenblog - ha szereted az Androlib cikkeit, kattints ránk! A blogunkat a Tech+Tud kategóriában találhatod meg, de ha a lenti widgetre böksz, rögtön ránk találhatsz! A szavazáshoz (sajnos) idén is Facebook-account szükséges. Köszönjük!

Segíts, hogy szavazatoddal az élre törhessünk!


Címkék: teszt lenovo készülék

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr646844059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrperfect 2014.10.31. 18:59:21

Ez az emag ár nagyon drága.. illetve azért ennek a telónak van ám előzménye pl. P780 amit igaz nálunk nem lehet kapni de kínából rendelve fele ennyibe kerül és ugyanúgy 4000 mAh az akkuja. Nekem teljesen bevált..

Lelektan 2014.10.31. 20:22:08

Kb 2 hete, birtokolom egy ilyen telefont. Azt tudom mondani, hogy nagyon kemény, ketszer toltottem fel és a havi beszelgetési idő az általában 1800 perc. A wifi az eleg gyorsan tolt de standby modban, csend van. A kijelző hatalmas és még szokom a matatást vele. A kihangositásával egy kisseb házibulit le lehet keverni.
A kamera részét most tesztelem, a héten rengetefg képet készitettem és most töltöm le.
A csatlakoztatása az adathordozoknak konnyü és gyors.
Eddig 8,5 pont a 1ö ből.

A minusz a mérete.

Klaric 2014.10.31. 22:14:01

Basszus...

Egy kis utánajárás, mielőtt cikket tolsz ember!!!

Nem vagyok egy tech mániás, de még én is tudom, hogy konkrétan a Lenovo gyártotta az IBM Thinkpad notikat annak idején és amikor az IBM úgy döntött, kiszáll a noti buliból a Lenovo a saját neve alatt kezdte tolni azt, amit évekig gyártott az IBM-nek előtte.

Ha jól tudom a telefon gyártás területére ugyanígy lépett be. Elkezdte saját név alatt gyártani, amit évekig bérmunkában csinált. A sógoromnak kb. 2-3 éve Lenovo tepsifonja van, most gyilkolja a harmadikat(A wifi adó/vevőtoronyról való gumikötél nélküli bungee jumpingot nem szokták a telefonok túlélni, mindkettő azonos módon halt el, munka közben) intenzív használat mellett bírják(Wifi hálózat jelszint teszt kb. egész nap) kb. 2 napig nála 1 töltéssel.

Nekem szintén 5"-os kínai csodám van lengyel barátaink jóvoltából, ami szintén médiatek(4x1,2GHz+1GB RAM) aggyal megy. A héten baromi keveset volt használva, hétfőn vettem le a töltőről, most péntek van és még mindig 28%-on áll a 2100mAh-ás akksija. Tudnak ezek a ferde szeműek valamit, na...

A Lenovo-Motorola házasságból valami baromi jó sülhet ki. 1-2 elcseszett darabot leszámítva a Motorola mindig is jó telefonokat gyártott. A Lenovo meg a mostani trendekben van otthon nagyon, kíváncsi vagyok mi lesz ebből.

Üdv!

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.10.31. 23:59:47

@Klaric: Becsszóra utánajártam. A ThinkPadokat abszolút az IBM készítette, saját termék volt a formatervtől a belsőig. A Lenovo 25 milliárd dollárt fizetett érte 2005-ben, meg mellé még fél milliárd adósságot is átvállalt az IBM-től.

A mobil-vonal kicsit viccesebb, 2008-ban 100 millió dollárért adták el a meglevő mobilrészlegüket, hogy komolyabb dolgokkal foglalkozhassanak, aztán egy év múlva lélekszakadva vásárolták vissza kétszeres áron...

en.wikipedia.org/wiki/Lenovo#Mergers_and_acquisitions
en.wikipedia.org/wiki/ThinkPad

decoati 2014.11.01. 00:39:20

@Klaric: fact1: az első ThinkPad '92 áprilisában szülelett. Fact2: a Lenovo, mint név 2003 áprilisa óta létezik. Fact3: a Lenovo 2005-ben vette át az IBM PC üzletágát, 2007 decemberéig IBM, onnantól Lenovo néven tolták a ThinkPadot.
ez a ciki, nem a faláb

mdJanitor (törölt) 2014.11.01. 06:47:53

"a Google által rendbe szedett Motorola már a Lenovo zsebében van, és körülbelül most, a 2014-es Moto X-G szériával futott ki az ancien regime, így a következő generáció már a pekingiek gyámkodása alatt készülhet e"

droid turbo?
www.motorola.com/us/droid-turbo-pdp.html#

bigwhite 2014.11.01. 07:36:28

Pont most akartam volna lecserélni a Grand Duos-t egy Grand Duos II-re, de engem meggyőzött ez a cikk, inkább ez lesz, nem a Samsung, köszi Yarner !

Darkcomet 2014.11.01. 10:16:55

Ismét egy fasza készülék bemutató. Nem amolyan tucat írás, mint amit mondjuk a mobilarénán lehet olvasni gyakran. Csak így tovább!

Google+
süti beállítások módosítása