Androidra váltott, beperelte az Apple-t

2014.11.12. 12:14 Yarner

Adrianne Moore, átlagos amerikai felhasználó, jó ötletnek gondolta, hogy megunt iPhone 4-ese helyett valami kalandosabbal próbálkozzon, és tavasszal vásárolt magának egy szép fényes Galaxy S5-öt.

viszlatocsi.png

Ez remek ötletnek bizonyult (lássuk be, már csak a generációs különbségek miatt is ég és föld a két telefon), amíg észre nem vette, hogy nem kapja meg ismerősei SMS-eit. Bizony, őt is utolérte a sötét/világos oldalra (nem kívánt rész törlendő) átállókat évek óta kísértő iMessage hiba. Aki nem ismerné (mint pl. én) az iMessage nagy trükkje anno az volt, hogy az SMS-eket eltéríti, és a szolgáltatói mobilhálózat helyett adatkapcsolaton, az Apple szerverein át küldi el a címzettnek, így karcsúsítva a súlyos telefonszámlát. Viszont ha a címzett hirtelen már nem almás készüléken szeretné megkapni az üzenetét, a szolgáltatás ugyanúgy működik, és az iPhone-os barátok üzeneteit továbbra is eltéríti a rendszer, majd kilövi - a semmibe. Sok felháborodott cikk és számtalan mérges felhasználó után az Apple épp mostanában adott ki egy hivatalos webalapú megoldást az iMessage regisztráció végleges törléséhez. Mit mondjak, nem kapkodták el a dolgot, nyilván annyira nem érezték égetőnek a dezertőrök kiszolgálását...

Ms. Moore mindenesetre úgy felháborodott az ügyön, hogy simán beperelte miatta a megatársaságot (annak ellenére, hogy a mérgen kívül más komoly baja nem esett, pedig mennyivel zaftosabb lett volna az ügy, ha valami komoly anyagi vagy érzelmi sérelmet is fel tud mutatni az elveszett üzenetek miatt). 

A dolog pikantériája, hogy az ügy ahhoz a Lucy Koh bíróhoz került, aki éppen az Apple kontra Samsung gigapert is vezényelte - alapvetően az Apple javára, és aki elhíresült mondatával drogozással vádolta meg az Apple ügyvédjét, amikor az a per utolsó óráiban egy 75 oldalas anyagban nyújtotta át a még behívandó tanúk listáját ("csak akkor gondolhatja komolyan, hogy be is idézzük ezeket a tanúkat, ha be van drogozva!").

lucykoh.jpg

 

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy a bírónő úgy döntött, igenis van jogalapja a hölgy felháborodásának, és kidobta az Apple indítványát, amiben arra próbálták rábeszélni, hogy talán nem kellene komolyan venni a beadványt. Az alma-csapat főleg formai okokra hivatkozva próbálta elmeszelni a vádakat: nem elég konkrét, anyagi kár nem történt, stb. A legszebb jogászkodó pillanat az, amikor megállnak annál a vádpontnál, miszerint az Apple "világgá kürtölte" (touting) az iMessage szolgáltatás nagyszerűségét, de közben nem tett említést róla, hogy készülékváltás esetén ilyen problémákat okozhat - és leszögezik, hogy a felperes nem konkretizálta, hogy ki kürtölt, mikor, és hogy ő milyen formában, mikor és hol volt ennek kitéve... Amúgy meg jelzik, hogy bizony ők több megoldást is javasoltak neki, ő viszont csökönyösen nem fogadta el ezeket - a javasolt megoldások egyike pl. az volt, hogy beszélje rá minden iPhone-os ismerősét, hogy frissítsen rendszerverziót, mert a régebbi iOS-t futtatók még mindig a felhőbe küldték a neki szánt üzeneteket. Abszolút kényelmes megoldás.

Még nem tudjuk, mikor lesz tárgyalás az ügyből, érdeklődéssel várjuk a fejleményeket. A hírnek persze külön pikantériát ad az Apple-Android érintettség, de a tanulság lényegében az, hogy ilyen súlyos felhasználói panaszokat nem engedhetne meg magának egyetlen komoly cég sem az asztalon hagyni, érthetetlen, miért tartott eddig, hogy egyáltalán hivatalos megoldás szülessen. Lehetséges, hogy a pernek is köze van a dologhoz? 

Szolgálati közlemény:

Idén is van Goldenblog - ha szereted az Androlib cikkeit, kattints ránk! A blogunkat a Tech+Tud kategóriában találhatod meg, de ha a lenti widgetre böksz, rögtön ránk találhatsz! A szavazáshoz (sajnos) idén is Facebook-account szükséges. Köszönjük!

Segíts, hogy szavazatoddal az élre törhessünk!


Címkék: apple hírek per android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr256890241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.11.13. 09:17:24

Az ilyen céget nem beperelni kell, hanem atomot dobni rá.

][-][alo 2014.11.13. 09:18:44

@Tomi from Space: úgy érted, hogy a következő szifonban intel atom proci dobogjon? ;)

2014.11.13. 09:42:01

@Tomi from Space: és akkor mit fog lemásolni az Android éppen, hogy neked jó legyen a telód? Lássuk be, plasztikgombokat nyomogatnál a Nokiádon még mindig.

Viccet félretéve. Láthatóan nem érti a működését az iMessage-nek a tulaj. Nem lövi ki a semmibe az üzenetet. Ha a küldő telefonján be van kapcsolva a "küldés SMS-ben", akkor kiküldi SMS-ben ilyen esetben, egyébként meg kap egy hibás üzenetküldés hibaüzenetet. Nem kell ehhez nagy tudomány, hogy értsük. A spórolós haver miatt nem jött meg az üzenet :-) Meg persze amiatt, hogy Apple nem nagyon tud arról értesülni, hogy egy hívószám kikerült az iMessage-ből. Az is simán lehet, hogy van egy Macje, vagy egy iPadje is a csókának és akkor oda megérkeztek az "elveszett" SMS-ek.

Ez van, ha a technológia meghaladja az emberek tudását. Viber tud még ilyen lenni. Soha meg nem tudod, hogy akit hívnál az elérhetetlen, netalán törölte a telójáról a progit stb.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.11.13. 10:06:35

@Teddyke: Persze, a felhasználó abszolútértéken semmihez nem ért, ebből kellene kiindulni a szolgáltatóknak.
Viszont: Nem volt még dolgom iMessage-dzsel, egy almás sincs a családban (okostelefonos se nagyon), de azt látom, hogy a problémáról már 2012 elején is írt a TechCrunch, aztán két évvel később a Gizmodo is (mindkét link ott a cikkben), egyik sem kishal, és mind a kettőnél hozzáértők ülnek. Szóval a megoldás nem banális, és az Apple nagyon durván tojt a problémára, pedig ez nem csak a "dezertőrök" életét nehezíti meg, hanem az iÜgyfelekét is, akik nem tudnak üzenetet küldeni...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.11.13. 10:23:30

@Teddyke: Vibernél látod, ha nincs online. Offline-t meg minek hívogatnál?

2014.11.13. 10:43:28

@Yarner: jogos. Én is úgy gondolom, hogyha egy szolgáltatást a felhasználó nem lát át, akkor az a fejlesztő hibája. Ezért nem lehet azonnal nagytudású rendszereket kiadni, felszerelve minden csengettyűvel. Itt túlhaladt a technológia a befogadóképességen. Rengeteg almás cuccot használunk. Alapvetően gond nélkül. De az egyértelmű, ha gáz van, akkor fogalmad sincs, hogy miért van gáz.

@Tomi from Space: ha törli a telójáról az appot mindig online-nak látod. Lehet mára ezt javították mondjuk, korábban így volt.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.11.13. 10:48:03

@Teddyke: Javították. Asszonnyal használom úgy, hogy Neki iPhone-ja van és ha törli, - mert úgy felidegesítettem :D - akkor az utolsó belépés időpontját mutatja és nem azt, hogy online.

titan 2014.11.13. 11:27:42

@Teddyke: nem értesül arról, hogy nem használja az iPhone-t? Ugye ezt nem gondolod komolyan? És persze az Apple-nek is voltak jó újításai, de azért erős túlzás, amit írsz, hogy a Droid másolja, elég helyen szedték össze már, hogy ki mit másolt le, és bizony az Apple még mindig sok helyen lemaradásban van.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.11.13. 11:53:36

@tivA: Azért ne vegyünk el mindent tőlük. Igaz, hogy Jobs a csomagolás és ahypekeltés nagymestere volt, de éppen ezért sikerült akkora nyomatékot kifejtenie a világra, ami teljesen elterelte az IT evolúcióját. Ezt soha nem szabad elvitatni tőle.
Az, hogy az Apple mostanában már egy stílusos utóvédharcos, más kérdés. Mennek a trendek után, beadják a derekukat a felhasználói igényeknek, megadják amit a nép követel - ezek mind olyan tulajdonságok, amik fénykorában sokan nem lettek volna jellemzőek az Apple-re.
A lendület és a kiharcolt státusz inerciája még sokáig elviszi őket, és persze tény, hogy nagyon jó készülékeket gyártanak - de a tökéletesség nimbusza erősen kopóban van, jórészt az ilyen szoftveres/hozzáállásbeli bakik miatt, amikből egyre több akad (iOS 8 update fiaskó, apple maps, mostanában a rugalmatlanság a widgetekkel kapcsolatban, és még sok minden más).
Lassú, sok-sok dollárjellel övezett leszállóág.

2014.11.13. 11:56:06

De jó idegelni mindenkit. :-)

huracan1 2014.11.13. 12:05:18

Némileg árnyalja a képet, hogy az iMessage és az SMS nem ugyanaz, a cikk is erősen keveri a kettőt. Az apple készüléket használóknak lehetőségük van arra, hogy az iMessage-en keresztül ingyen küldjenek üzenetet egy másik apple készüléket használónak, a drága SMS helyett. Sőt, arra is lehetőség van, hogy SMS-ként egyáltalán ne küldje el a felhasználó az üzenetet, kizárólag iMessage formában, amit ugyebár értelemszerűen nem kap meg az, aki nem használja az iMessage funkciót (mert nincs apple készüléke, mert egyáltalán nincs mobiltelefonja, mert a szolgáltató letiltotta a hívószámot, stb.).

Ötletnek viszont nem rossz, perelem is hamar a Vibert, mert nem kapom meg a Viber üzeneteimet. Igaz, nem is használok Vibert, de Jucuka írt nekem Viber-en, és nem kaptam meg. :D

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.13. 12:10:08

@Teddyke:
Konkrétan pont a Nokiának volt már gomb nélküli telefonja évekkel az iPhone előtt is, Symbian oprendszerrel.
Szóval ez mellément.

2014.11.13. 12:13:31

@Mr. Közbiztonság Szilárd: nem ment mellé. Még az android se azt másolta, hanem az akkori menőt, a blackberryt :-)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.11.13. 12:17:30

@Teddyke: Persze, ebbe nem érdemes belemenni. A billentyű nélküli telefont, ha nem is találta fel, de az Apple dobta be a köztudatba, tette menővé.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.11.13. 12:31:24

@Teddyke: kulturált környezetben valóban jó móka :-)

2014.11.13. 15:40:57

@Yarner: azt nézem, hogy néha-néha az almás fórumokon feltűnik egy-egy figura, aki a népet szokta hergelni. Persze mindenki ugrik rá. Kétségtelenül van benne valami szórakoztató. Név nélkül, arc nélkül, beszólogatni másoknak úgy, hogy karnyújtásnál messzebb vagyunk kétségtelenül mókás. Azt hiszem ezt hívják trollkodásnak. :-)

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2014.11.13. 16:24:00

iMessage for Android, mint megoldás?:)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.11.13. 16:43:50

@gusthy1: a google minden szolgáltatás crossplatform, ha megoldható, de ez a gondolat nem minden cég számára magától értetődő...

gaborca 2014.11.13. 18:44:37

Sok hasonló cikket elolvasok, majd jól szórakozom a hozzászólásokon. Arra nem tudok rájönni, hogy mi az oka, hogy ennyien ekézik az Apple termékeit. Mindenki eldöntheti, hogy mire költi a pénzét. Ráadásul a legtöbben akik hülyének nézik az Apple felhasználókat, kb. kirakatban láttak csak azokat a termékeket amikről biztosan állítják, hogy mennyire gáz. A cikk egy olyan országban zajló perről beszél ahol azért beperelnek egy mikrohullámú sütő gyártót, hogy nem volt beleírva a használati utasításba, hogy nem szabad macska szárításra használni, mert kárt okozhat az állatban.
A hozzászólásokban a ki másol kit dolog a legviccesebb, nem az Apple találta fel az érintő képernyős telefont, de ő csinált először használhatót. Az meg tuti, hogy olyan még nem volt, hogy az Apple megpróbálta valamely Samsung terméket lemásolni, fordítva viszont volt.
Lenne egy kérdésem azokhoz, akik a widgetek hiányát tartják a legnagyobb bajnak az iOS-ben: mik azok a példák ahol ez ténylegesen hiányosság ként jelentkezik? Tényleg szeretném tudni, mert nekem nem hiányoznak, de ezt már nagyon sokszor olvastam.

decoati 2014.11.16. 11:41:00

@gaborca: a widget inkább olyan, mint az automata váltó: hozzá lehet szokni, és ha egyezik a vezetési stílusoddal, meg lehet kedvelni.
Legegyszerűbben úgy fogalmaznám meg, hogy a legtöbbet használt appjaid fegfontosabb kimeneti információit a leglényegesebb vezérlőgombokkal együtt egyetlen mozdulat távolságba rakod, a főképernyőre, úgy, hogy dizájnban ne üssön el a főképernyő (általad megválasztott) stílusától.
Igen, ki lehetne rakni ikonként, aztán ha kell valami, el lehetne indítani az egész appot, és hosszú másodpercekig turkálni a sw-ben, folyamatosan, nagy figyelmet igényelve leválogatni a releváns infót az aktuálisan kevésbé fontos elemekről... de ez így sokkal elegánsabb. Nekem. Ha meg nem tetszik, egyszerűen nem használom.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.11.16. 12:28:36

@Darkcomet: Benne volt a cikkben... (2. bekezdés vége felé)

gaborca 2014.11.17. 11:31:29

@decoati: Köszönöm, azt hiszem értem. Rég volt nekem is Android-os telóm, de az még nagyon kezdetleges volt azon nem használtam még widgeteket. Igazából úgy látom az Apple tesz lépéseket a widgetek hiányának pótlására, gondolom emiatt hozták létre az értesítések fejlettebb kezelését, ezzel valami hasonlót lehet elérni az iOS-en mint amit leírtál.

Google+
süti beállítások módosítása