Jön az androidos Nokia tablet! Megy az ötletelés a finneknél.

2014.11.18. 12:30 Yarner

Nem tévedés, nem április elsejei tréfa, a Nokia bejelentette az N1 kódnevű 7,9 inches tabletet, amin bizony 5.0-ás Android fog futni. Úgy tűnik, rájöttek a finnek, hogy mégsem olyan rossz néha bepisilni... (Persze a Nokia X óta már nem igazán száraz az a nadrág)

Íme az egyeske:

nokian11.png

Na de beszéljünk kicsit az ügy hátteréről, hogy jobban megérthessük, mi vezetett ide: arra ugye emlékszünk, hogy a tönk szélére került Nokia még 2010 végén elkötelezte magát a Microsoft és a Windows Phone OS mellett, majd a redmondi ablakos óriás tavaly meg is vette a finn cég mobilrészlegét jó 7,2 milliárdért. A jelenlegi felállás egy kissé bizarr helyzetet eredményez: A Nokia mobiltelefonok gyártására jelenleg kizárólag a Microsoft jogosult, de ők úgy döntöttek, hogy a világszerte máig is nagyon erős brandnek számító Nokia nevet kukázzák, és csak a Lumia szériát viszik tovább, Microsoft plecsnivel, hiszen az annyira szeretett márka az egész világon...

A megállapodás értelmében a Nokia nem készíthet/forgalmazhat Nokia "butatelefont" jó tíz évig, azonban okostelefont 2017-től már szabad neki. (Ne kérdezzétek, tudom, hogy nincs értelme...)

Erre a faramuci helyzetre érdekes választ adott a finn cég: bejelentették, hogy kiadó a brand, azaz a licenszeiket és a know-howt mostantól jó pénzért odaadják külsős cégeknek, ha azok megfelelő minőségű, és egyben "nokiás" külsejű termékkel állnak elő - ez nem csak telefonokra vonatkozna, hanem TV-kre, set-top boxokra, médialeátszókra, kamerákra, viselhető kütyükre, meg bármire, ami szembejön és fizet. 

Ennek az egyik első fecskéje lesz a ma bejelentett N1, ugyanis a készüléket a Nokia brand alatt a kínai Foxconn gyártja teljes egészében, de még az árusítás és a szervizelés is az ő gondjuk (tehát ne reméljük, hogy a tablettől fellendülne a magyarországi alkatrészgyártás). Ha jobban megnézzük, az N1 tulajdonképpen nem több, mint egy jó erős kínai tablet, amihez a Nokia a logón kívül küldött egy szép dizájnt meg egy fura launchert. 

nokian13.png

Azért nézzük meg a belsejét: 4 magos, 64 bites Intel processzor, 8,9 inches 4:3-as képátlójú kijelző 2048x1536 (QXGA) felbontással, zéró légréses ultravékony (6,9 mm) alumínium ház, 2 giga memória, 32 giga tárhely, 8 és 5 MP-es kamera elöl-hátul. A hardver tekintetében a legnagyobb durranás talán a type C megfordítható USB csatlakozó - apróság, de sokan vártuk már. Az ára 250 dollár lesz, ami elég kompetitívnek mondható ebben a kategóriában. Érdekességként a Lollipop felett a Nokia Z Launchere fut. 

nokian12.png

Két dolgot viszont ki kell emelni, ami kicsit belerondít a készülék ragyogásába: 

- egyrészt még nincs a boltokban, és legkorábban Kínában kezdik majd árusítani a kínai holdújév örömére, 2015 február 19-én, ami még jó negyed év ide. 

- másrészt, bár erről egy szót sem szólnak a hivatalos anyagok, a reklámfotókon számtalan alkalmazás látható a képernyőn, de egyetlen Google app sincs közöttük - joggal feltételezhetjük, hogy a Nokia X széria (és ihletője, az Amazon Kindle Fire) szellemében nem lesz elérhető a Play Store a tabletről (a Google nem hagyta jóvá?), ami azért sokakat elgondolkoztathat.

Na, mit szóltok? Várós? Vagy éppen az elolcsósodás első jele?

UPDATE! Friss hírek érkeztek, így már kicsit más a helyzet. Bökj ide, hogy mindent megtudj!

[Forrás: Android Central, Android Police]


Címkék: hírek tablet Nokia

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr686912525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrishtanAG · tudfan.blog.hu 2014.11.18. 13:02:27

"tehát ne reméljük, hogy a tablettől fellendülne a magyarországi alkatrészgyártás". A Foxconnak van összeszerelő gyára Székesfehérváron, például a classic Xboxokat ott gyártották az M$-nek a 2000-es évek elején.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.11.18. 13:26:24

@TrishtanAG: Oké, ott a pont. Én értelemszerűen a Nokia gyárak feléledésére asszociáltam, de teljesen igazad van :-)

Mórocz Márk Gyula 2014.11.18. 16:09:09

Szerintem k*rva jó. De Google nlkül androidot használni hát nem is tudom...

legyenmaregyszabadnick 2014.11.18. 19:57:41

Google appok hianya: kinaban gyartjak, kinai piacra. Ha megnezzuk a kinai belpiacot, minden google-szolgaltatast lecsereltek sajatra, viszont semmi nem gatol meg senkit, hogy feldobjon ra egy google play-t, es onnantol szabad a palya.
Bizonyitek: ezt a kommentet a kinai telomrol irom. :P

Darkcomet 2014.11.19. 06:30:49

A kínán kívül forgalmazott kütyükbe rajta lesz a play store és a Google szolgáltatások is.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.11.19. 09:55:59

@Darkcomet: igen, tisztázták a félreértést, meg is írtam az update-et

loading 2014.11.19. 13:05:03

A tablet képernyője 7,9", nem pedig 8,9". Az a Nexus 9 vagy a Samsung Galaxy P7300 mérete.
De elkészült a Jolla tabletje is. Szintén Intel processzor, 7,85" (2048x1536) képernyő, 32GB bővíthető memória. Kisebb akkumulátor, nagyobb tömeg. De csak 189USD, ha most rendeled meg (összesen 1000 darabot adnak ennyiért). Megjelenés 2015. május.

Google+
süti beállítások módosítása