Karbonn Sparkle V – the One and only

2015.01.26. 13:00 Yarner

Visszatérő téma az Android One az Androlib lapjain, és a visszajelzésekből ítélve nem csak az én fantáziámat izgatja a téma, hanem az olvasóinkat is kívácsivá tette, mit lehet kihozni a Google „olcsónexus” projektjéből. Nem csoda hát, hogy azonnal kaptam az alkalmon, amikor a magyarországi forgalmazó eMAG jóvoltából lehetőségem nyílt tesztelni a három indulókészülék nálunk is elérhető darabját, a Karbonn által kiadott, csillogós nevű Sparkle V-t.

karbonnsparkle.jpg

Mire számítottam, mielőtt kézbe kaptam a telefont? Egy középszerű csomagolásba rejtett, de vállalhatóan összeszerelt telefont, ami bekapcsolva gyors, gördülékeny, és legfőképpen zökkenőmentes Android-élményt biztosít a felhasználónak. A kamerával és a grafikus teljesítménnyel szemben nem voltak különösebben nagy elvárásaim, pusztán annyi, hogy használható teljesítményt nyújtsanak – ne olyat, amivel a barátait lenyűgözheti az ember, csak ami nem keseríti meg a mindennapos használatot. Külön kérdés volt a GPS modul működése – több olvasó is aggódott emiatt, ugyanis a MediaTek SoC-ok között gyakori a probléma ezen a téren. Ha ezt mind sikerült összehoznia a Google-ös és Karbonnos fiúknak-lányoknak ebben az árfekvésben, akkor sínen vagyunk.

Röviden, hogy azért nagy poénokat ne lőjek le: pontosan ezt kaptam. Persze kifejtem részletesebben is.

A Sparkle V egy apró dobozban érkezik, ebbe a telefon mellett a töltőfej, USB kábel, a nem túl bizalomgerjesztő headsetes gombfülhallgató meg a színes, angol nyelvű viszonylag részletes kézikönyv fért, és kellemes bónuszként egy kijelzővédő fólia. A telefon maga tagadhatatlanul műanyagból készült, de ennek elnére a két színű kasztni (az én esetemben fehér és fekete, de sötétkék és piros színekben is kapható) egész kellemes képet nyújt.

img_20150126_124140.jpg

Az előlap, mint ebben a műfajban szinte mindenhol, elég jellegtelen, a fekete üveglapot egy vékony, talán fél mm-rel kiemelkedő csillogó műanyag keret futja körbe. A kijelző körül elég széles kávát találunk, ami alul-felül jó ujjnyi szélességre kiterjed (alul 1-2 mm-rel szélesebb is), ez az alsó részen még szembeötlőbb, mivel itt a nagy fekete foltnak semmi funkciója nincs – fölül legalább az elülső kamera és a hangszóró Nexus 5-öt idéző kerek nyílása látható, jobbra tőle pedig az apró, alapból láthatatlan értesítési LED bújik meg.

img_20150126_082539.jpg

A telefon kerete a hátlappal egyetlen elemet képez, úgy választható le. Fent találjuk a füllhalgató jack-aljzatot, lent az USB-csatlakozót és a mikrofont, a feketével kiemelt kapcsolók (hangerőbillentő és ki-bekapcsoló) mind a jobb oldalra kerültek, a bal szélen semmi nem található. Szokatlan megoldás, hogy a bekapcsoló gomb a hangerőállító fölé került, ez igényel némi hozzászokást.

A hátlapon a Karbonn és az Android One ízlésesen kisméretű logói mellett fent fekete kiemelésben a kamera lencséjét és alatta a vakut, lent középen a hangszóró rését találjuk.
A telefon általános formavilága nem is kevéssé a nagytestvért, az LG Nexus 5-ösét idézi – főjön emiatt az LG feje, nekem lényegében tetszett.

Fussunk végig a speckókon: négymagos, 1.3 GHz-es MTK processzor ketyeg a házban, Mali-400-as GPU-val megtámogatva, a kamera elöl 2,4, hátul 5 megapixeles, memóriából 1 GB, háttértárból a hivatalos speckók szerint 4 GB jutott, de a rendszer és a benchmarkok is csak 2,27 GB-t jeleztek, amiből cirka 1 GB áll a rendelkezésünkre – nem csoda, hogy a rendszer microSD nélkül szinte szóba sem áll velünk, nem lehet sem fotózni, sem combosabb appokat telepíteni. Az elég jó minőségű, jó betekintési szögű IPS kijelző 4,5 collon WVGA felbontást kínál (480x854), ami 218 körüli ppi-t jelent, ami papíron nagyon kevés a mai mezőnyben, de gyakorlatban teljesen élvezhető, apró betűkkel is olvasható képet ad. Klasszikus extraként van FM rádió is a kasztniban.

img_20150126_124111.jpg

A Sparkle-t bekapcsolva, ahogy az elvárható, módosítatlan KitKatos (4.4.4) Android rendszer fogad. Az Android One egyik legnagyobb ígérete persze a gyors frissítés – ennek egyelőre még nem láttam nyomát, annak ellenére, hogy egyes weblapok szerint már meg kellett volna érkeznie – úgy tűnik elhúzódik a rollout (mindenesetre buzgón nyomkodom a „frissítés keresése” gombot).

screenshot_2015-01-26-11-27-10.png

Jó Nexus szokás szerint minden alap Google a telefonban, a Google Now Launcher és a Google kamera adják a keretet, meg persze a teljes alkalmazás-csomag Hangoutscal, tokkal-vonóval. A Karbonn azért persze odacsomagolt néhány extra appot, ezek jelentik a készülék leggyengébb pontját, ugyanis lényegében abszolút haszontalan és (root nélkül) eltávolíthatatlan bloatware-ről van szó: tőzsdeinformáció (Money Control), egy indiai online zenebolt (Saavn, alapból a hindi zenekínálattal köszöntött), a Snapdeal szintén indiai webáruház appja, avalmint egy OLX alkalmazás, ami bizarr módon nem tartalmazza Magyarországot a választható régiók között.
A GPS modul első bekapcsolásra nem igazán mozdult, de a GPS Status elindításával letöltöttem az AGPS adatcsomagot, és onnantól kezdve elég gyorsan fogást talált a műholdakon – de tény, hogy a GLONASS rendszert nem látja a készülék, így a csúcsgépekhez képest hátrányból indul.

img_20150126_124152.jpg

A kamera nem hozott kiemelkedő eredményeket, a tesztképeket lent láthatjátok. Nem vállalhatatlan, de nem fogunk vele benevezni a National Geographic versenyeire.

A lényeg, ahogy az almás guru óta tudjuk, a felhasználói élmény – itt viszont megkapja a maximális pontszámot a készülék: az UI gördülékeny, lényegében nem tudtam megröccenteni, és ami a legfontosabb, kiváló a memóriakezelése. Az egyetlen gigányi memória ellenére kiválóan kapcsolgatott 4-5 párhuzamosan megnyitott app között is, úgy, hogy mindengyik megtartotta a pillanatnyi helyzetét, és nem kellett újratöltésre várni (memóriaigényesebb alkalmazások esetében is ugyanez volt a helyzet, egy alkalommal a World of Goo, a Dead Trigger 2 és a Google Plus között kapcsolgattam oda-vissza). Ezt a hasonló adottságokkal rendelkező Galaxy S3-am még CyanogenMod alatt sem tudja előadni.

img_20150126_124051.jpg

Az 1700 mAh-s akkumulátor jól bírja, egy teljes napot biztosan kihúz, ha nem gyötörjük agyon, de amúgy másfél-két napos akkuidővel is simán számolhatunk (éjszaka wifin hagyva lényegében semmit nem merült).
Összességében azt kell mondjam, a Google mérnökei ügyes munkát végeztek, és megmutatták, mit lehet kihozni az MTK platformból. Az Android One számomra maradéktalanul beváltotta az ígéreteit, egy abszolút szerethető, kategóriájához képest nagyon olcsó készüléket dobot ki a Karbonn. (A magyarországi ár lélektani szempontból még lehetne valamivel olcsóbb, de gyakoriak az akciók az eMAG háza táján, érdemes lehet odafigyelni.)

A Karbonn Sparkle V-t az eMAG webáruházában kártyafüggetlenül 38 900 (most éppen akciósan 36 900) forintért lehet megkapni.


Címkék: teszt android one karbonn

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr667110011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2015.01.26. 20:08:28

olyan régi (okos)telefonom van hogy lassan már akármilyet veszek az csúcs lesz ahhoz képest

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2015.01.26. 20:28:46

Köszi a bemutatót, ez az egyik jelöltem nekem is. De az elég gáz, hogy még nincs rajta Lollipop, miközben pont ez lenne az egyik legfontosabb tulajdonsága... :(

Cifu78 2015.01.26. 20:30:43

Ezzel csak egy a probléma: a Tesco által forgalmazott Op3n Dott telefon (ami valójában egy kínai Medion Life P4502) olcsóbban (30e Ft) nyújt qHD felbontást, szintén MTK MT6582M SOC-ot, 1 Giga RAM-ot és 8 giga belső tárhelyet (amiből cirka 5GB felhasználható), és utólérhetettlen garanciaügyintézést (bármelyik Tesco-ban megoldják). A Karbonn Sparkle V esélye itthon ezen úszik el...

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2015.01.26. 20:35:31

@Cifu78: Pont most próbálgatok egy ilyen teszkóst és teljesen elégedett vagyok vele. Ráadásul jobban is néz ki, mint a posztban tárgyalt.

Cifu78 2015.01.26. 20:43:42

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: Most per pillanat az olcsó árkategóriában nehéz is jobb (használható) Androidos telefont mondani. Ha bele akarok kötni, akkor az értesítési LED hiánya mondjuk bosszantó, és especiel a Sparkle V-ben ez megvan. Van még az akciózott Nokia/Microsoft 520/525/535, de az ugye WP8, és más téren is hátrányban van (memória, fényképező/"zseblámpa" LED), de kb. itt véget is ért a 30e Ft-ig tartó értelmes telefonok listája.

Az Android One-t paradox módon itthon (és az EU-ban) az olcsó kínai átbrandelt készülékek (a Medion Life P4502 például a Lidl-ben 99 eurós áron kapható) támadják, kvázi felülről (a qHD felbontás, jobb kamera, több belső háttértár).

Csak csendben teszem hozzá, hogy ez nem csak az Android One-ra, de a Firefox OS-el készülő olcsó készülékeknek is alátesz (mert ki akármennyire szeretem a Mozilla/Firefox projektet, ők sem tudnak versenyezni az olcsó Androidos telefonokkal)...

kovacsjanos1988 2015.01.26. 21:27:37

@Cifu78: Medion=Aldi, biztos hogy Lidl-t akartál írni?

Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé 2015.01.26. 21:39:07

ezt a fost nexusnak nevezni több mint túlzás

cre 2015.01.26. 21:47:34

Ezek szerint lehet SD-re appokat telepiteni?

2015.01.26. 22:23:39

Xiaomi-t is lehet már kapni hasonló áron, mérföldekkel jobb paraméterekkel. Itthon kissé túl vannak árazva a telefonok...

inuitdog 2015.01.26. 23:45:19

1700 mAh négy maghoz és ekkora kijelzőhöz biztosan kevés lesz, ha gyorsan merül pont a mobilitás veszik el.

Cifu78 2015.01.27. 08:25:23

@kovacsjanos1988: Upsz, igen, kevertem a két négybetüset. Hamu a fejemre. :D

@inuitdog: Ugyanez a SoC sok kínai (és átbrandelt) telefonban megtalálható, és elég takarékos ahhoz, hogy 1700mAh elég legyen neki átlagos használathoz (3-3,5 óra screen time), naponta való töltéshez elég. Igen, átlag feletti használathoz kevés, de az Android One jellemzően nem is a hardcore készüléknyomkodóknak készült, és sajnos lássuk be, ma még kevés gyártó figyel oda arra, hogy legyen komoly akus telefonja (Lenovo FTW).

odamondó 2015.01.27. 13:57:56

Moto E van ugyanilyen jó áron már régóta teljesen jól működik.

Darkcomet 2015.01.27. 17:11:36

Azért kíváncsi lennék arra, hogy az alapjáraton kívül, ha appokkal is tele lenne pakolva a telefon, mit produkálna. Úgy általában nem értem, hogy egy teszt készüléket miért ala natúr használják a tesztelők. Én, ha kapok kölcsön egy telefont mondjuk egy hét használatra, akkor az az első, hogy Mybackup Pro-ból ráhúzom a telepített alkalmazásaimat, beállítom úgy, ahogy az aktuális telefonom használom (nálam majdnem minden Google szutyadék le van tiltva), aztán nyüstölöm egy darabig. Sok közepes meg alsó kategóriás telefonnál ezek után egészen más lett a leányzó fekvése.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2015.01.27. 21:18:27

@Darkcomet: Azért tettem rá cuccot, Swype Keyboard, egy netforgalom figyelő, 3-4 nagyobb játék, Yahoo mail mentek. Emellett futott rajta a teljes Google csomag, azt ugyanis használom, meg még a bloatware-t sem tiltottam le, néha küldte is a tőzsdetippeket az értesítésekbe. És persze Google Now Launcher.
Ha tehetem, pár napig főkészülékként szoktam használni a tesztcuccokat.

Darkcomet 2015.01.28. 17:37:54

@Yarner: Oks, de ez nem volt jelezve. :-)

Nálam ilyenkor még fölmegy MX Player, BS Player, WhatsApp, alternatív böngészők, Chromeot nem használok, (Naked, CM, Opera, Opera mini, abból már inkább a béta). Google cuccok nálam tiltva vannak, mail K-9, youtube Viral Player, G+ nincs használatban, minden más helyett egyéb alternatíva (pl. Drive helyett Mega), és mivel a teljes Google Setingset is kigyomláltam (ezzel nyertem 15 százalék akkuidőt és majdnem 100 MiB memóriát) kerestem alternatívát amapsra is.

SwiftKey, Swype (a zseniális szövegfelismerés miatt) időkép widgetestűl, kedvenc kamera appjaim, képszerkesztőim, online videoszolgáltatások kliensei, BKV , MÁV, VOLÁN appok, meg még egy rakás app, amit napi rendszerességgel használok, naptár, jegyzet, számológép, szövegszerkesztő, pdf és ebook olvasó, ilyenek. Aztán zamek neki, mit és hogyan bír ezekből a kütyü, pláne, hogy ha valamit elindít az ember az Androidon, akkor háttérbe pakova ugyan lepihenteti a cuccokat, de azért ott figyelnek a memóriába. Aztán jönnek az összeomlások, kilépések, és egyéb rumlik az ilyen alsó kategóriás kütyüknél.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.31. 08:59:11

@Cifu78: Az még hagyján, hogy négybetűsek, de mindkét áruház egy-egy híres zenész tulajdona...

ALDI Meola vs LIDL Richard...
Szintén "zenész" még: Billy AUCHAN és GáSPAR Laci...
:D

moli 2015.03.13. 02:35:51

@Yarner: szia, lenne nehany kerdesem a telefonrol igy utolag - hatha emlekszel:
-az, hogy sdkartya nelkul nem lehet fotozni, az azt jelenti, hogy nincs ketteparticionalva a beepitett flash hattertar? mert akkor az nagyon jo!
-a bluetooth 4.0 tudta az LE-modot? probaltam ennek wikipedian utanaolvasni, de nekem nem egyertelmu, hogy minden 4.0-as eszkoz tudja-e az LE-t, vagy tamogatni kell direkt.

decoati 2015.03.13. 17:48:21

@moli: Az LE a BT4.0 része.

laca45 2015.03.29. 22:04:32

Sziasztok!
Na végre a rendszerfrissítés megérkezett 5.1

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2015.03.31. 15:35:30

Kösz az infót :)

Legközelebb ilyen telefont veszek majd, de már késő. Majd két év múlva.

Google+
süti beállítások módosítása