2010: Az Android éve

Ugyan még néhány nap hátra van ebből az izgalmas évből, azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2010 egyik legnagyobb durranása az Android volt. Bár maga a platform idén novemberben ünnepelte harmadik születésnapját, és több, mint két éve, egész pontosan 2008. október 22-én került piacra az első Androidos telefon (HTC dream, aka T-mobile G1) - a zöld robot ebben az évben vált igazán közismertté, mostanra jutott el oda, hogy megmutassa az erejét: kezd kiforrni a rendszer, egyre több és egyre tökéletesebb Androidos eszköz közül válogathatunk a boltokban, és ez a piaci eredményeken is meglátszik.

Saját, közvetlen környezetemben is nagyon jól látom egyébként, milyen szédületes ütemben tarol le az Android minden mást: míg szeptember-októberben magányos pionír voltam a Galaxy S-sel, azóta szinte hetente-kéthetente tudom meg valakiről, hogy beszerzett egy androidos eszközt, legyen az HTC Wildfire, vagy épp egy Galaxy Tab - ehhez képest csupán néhány távolabbi, Facebookos ismerősömről tudom, hogy iPhone-t vett, élő iPad-felhasználóval pedig még nem is találkoztam.

Persze, az én hétköznapi tapasztalataim közel nem nevezhetőek reprezentatívnak, de hasonló tendenciát mutatnak a hivatalos felmérések és kimutatások is: itt van például a Gartner legutóbbi jelentése 2010 harmadik negyedévéről, amely 2009 hasonló időszakával összehasonlítva azt hiszem, önmagáért beszél.

 

Jól látható, hogy míg mindenki veszített valamennyit a részesedéséből (a szebb napokat is megélt, 7-8 éve még szinte egyeduralkodó Windows Mobile mára gyakorlatilag eltűnt a süllyesztőben, egyedül az Apple tudja stabilan tartani magát) addig az Android egy év alatt a semmiből lett a legdinamikusabban növekvő, meghatározó platform.

Az Egyesült Államokban kicsit mások a piaci erőviszonyok, de a tendencia ott is hasonló - már ami az Androidot illeti: a tengerentúlon tradicionálisan erős RIM trónfosztása még ugyan nem történt meg, de kezd kirajzolódni, hogy nem sokáig uralja már a piacot. Az Apple és - meglepő módon - a Windows Mobile is valamivel erősebb, mint a világ más tájain (cserébe a máshol piacvezető Symbian arrafelé alig kimutatható), de az Android ott is dinamikusan és megállíthatatlanul tör előre.

Egyébként az amerikai magánszemélyek mobilvásárlásait folyamatosan monitorozó NPD Group adatai alapján az 5 legjobban fogyó okostelefon 2010 novemberében az iPhone 4, a BlackBerry Curve 8500, az LG Cosmos, majd két Androidos készülék: a Motorola Droid X és a HTC EVO 4G. Látható tehát, hogy a vásárlók nem kimondottan az iPhone "teszkógazdaságos" alternatíváját keresik, amikor Androidos készülék vásárlása mellett döntenek, hiszen világszerte igen jó eladási mutatókat produkálnak az olyan csúcskategóriás Androidos telefonok is, mint a HTC Desire, vagy a Samsung Galaxy S - ez utóbbiból majdnem tízmilliót adtak el eddig.

Érdemes közelebbről is megnézni a piacon levő készülékeket, és az azon futó Android verziót: nyáron még a 2.1-es Eclair verzió uralkodott, szeptemberben indult hódító útjára a 2.2 FroYo, és azóta szerencsére egyre több gyártó - mint például a mostanában hetente több új verziójú ROM-ot is produkáló Samsung - igyekszik lépést tartani a korral, így viszonylag gyorsan elterjednek az újabb verziók. Ma már a 2.0-nél korábbi Androidok alig kimutatható arányt képviselnek, valószínűleg csak a legolcsóbb, százdolláros távolkeleti telefonok futtatják ezeket a verziókat, viszont annak ellenére, hogy hivatalosan sok készülékre még mindig nem érhető el, azért továbbra szépen jön föl a Froyo - hamarosan a forgalomban levő Androidos telefonok felén ez lesz majd.

 

Természetesen az okostelefon nem lenne okostelefon az alkalmazások nélkül, amiket futtat - szerencsére a fejlesztők is egyre több potenciált látnak a rohamosan terjedő platformban: egy szeptemberi felmérés szerint a fejlesztők 75 százaléka a gyors meggazdagodás lehetőségét látja az iOS platformban, hosszútávú lehetőség 59 százalékuk szerint az Androidban rejlik. A megkérdezett fejlesztők 82 százaléka válaszolta azt, hogy nagyon érdeklődik az Androidos telefonokra való fejlesztés iránt, 62 százalékuk az androidos tableteket is szívesen célba venné. Ez némileg elmarad az iPhone és az iPad keltette lelkesedéstől (91 illetve 86 százalék) de a piaci mutatók bizonyára meghozzák majd a kedvét a most még az Androidtól idegenkedő fejlesztőknek is.

 

Az mindenképp bíztató előjel, hogy a nagyobb, iOS platformra fejlesztő cégek közül egyre többtől láttunk már Androidos alkalmazásokat: az iPhone-on nagy hírnévre szert tevő Rovio 2 hónapja Androidra is elkészítette Angry Birds nevű sikerjátékát (melyet kétmillióan töltöttek le az első két nap során) és rajtuk kívül olyan nagy nevek is csatlakoztak az Androidra (is) fejlesztők táborához, mint az Electronic Arts, vagy a Gameloft. Ha hinni lehet a híreknek, a jövő évben az elsősorban flash játékairól - például Plants vs Zombies, Zuma, Bejeweled - ismert PopCap Games is megörvendeztet bennünket néhány androidos átirattal, valamint a méltatlanul népszerű Farm-, Frointier-, és még ki tudja milyen "ville"-játékokat létrehozó Zynga háza tájáról is felröppent a hír, hogy érdeklődnek a különféle mobiltelefonos platformok iránt.

Az Android Market hivatalos statisztikáján is látható, milyen ütemben bővül a kínálat: manapság havi húszezer feletti a Marketbe felkerülő új alkalmazások száma, ez kb ötszöröse a tavalyi év hasonló időszakában látott értékeknek, és összesen kb 200.000 alkalmazás közül válogathatunk - így beigazolódni látszik az a nyári jóslat, miszerint jövőre az Android Market kínálata utoléri az iTunes AppStore-ét (ahol jelenleg 300.000 alkalmazás tölthető le)

 

Még egy utolsó statisztika így a végére: blogunk olvasottsága is jól mutatja, hogy a hazai felhasználók körében is egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az Android: negyed évvel ezelőtt örültünk az olyan napoknak, amikor 500-an kerestetek fel bennünket, fél évvel ezelőtt, júniusban pedig csak a 3 számjegy is elég volt a boldogságunhoz :) Az utóbbi napokban viszont ritkán esik 1000 alá a mutató, és a tegnapi nap során oldalletöltésben elértük azt a szintet, amit októberben még csak Index-címlappal sikerült: 1300 látogató 3400 oldalra volt kíváncsi a blogon... Köszönjük nektek, örülünk, hogy egyre népesebb tábor alakul ki az Android körül, reméljük, hogy a jövőben is folytatódik ez a pozitív tendencia, mi pedig folyamatosan igyekszünk kielégíteni az egyre több Android-rajongó egyre nagyobb információ-éhségét :)


Címkék: statisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr472441613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

readya 2010.12.22. 12:54:39

Na ez az Gery. 1 hónapja nézegettem a vázlatot, ezért nógattalak. Örülök, hogy megírtad, nekem tetszik. :)

GentleSpecter 2010.12.22. 22:35:10

Gratulálok mindenkinek! Nektek is a blogért, a gyártóknak a sikerekért, a Google-nak (és a többi fejlesztőnek) az Androidért. :)

kn2009 2010.12.23. 23:55:06

"Az Egyesült Államokban kicsit mások a piaci erőviszonyok, de a tendencia ott is hasonló - már ami az Androidot illeti: a tengerentúlon tradicionálisan erős RIM trónfosztása még ugyan nem történt meg"

Ehhez egy kis kiegészítés: a 2. ábra az USA előfizetőit mutatja, vagyis a korábban eladott telefonokat is tartalmazza. Új eladásokban már #1 az Android az USA-ban.

szcsongor 2010.12.25. 18:39:58

"ehhez képest csupán néhány távolabbi, Facebookos ismerősömről tudom, hogy iPhone-t vett, élő iPad-felhasználóval pedig még nem is találkoztam."

mer' nem elég trendi a baráti köröd, meg biztos nem jársz Starbucksba túl gyakran :P

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.12.25. 19:34:46

@szcsongor: Egyszer voltam a Szarbuxban, de elég is volt. Csajágaröcsöge-alsó vasútállomás restijében is tudok inni pocsék kávét, de az legalább nem kerül 500 Forintba :)

Olyan emberekkel valóban nem barátkozom, akinek a Starbucks, meg az iAkármi jelenti az életstílust meg a mittoménmit...

readya 2010.12.25. 21:25:22

@Gery.Greyhound: az ismeretségi körömben nekem sincs sok. Ipad egy ismerősnek, iphone 3GS kettőnek, iphone 4 kettőnek. Közülük az egyik iphone 4 tulaj Starbucks fan, a többiek nem :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.12.27. 12:28:11

"...ehhez képest csupán néhány távolabbi, Facebookos ismerősömről tudom, hogy iPhone-t vett, élő iPad-felhasználóval pedig még nem is találkoztam..."

Ezzel én is így vagyok. El nem tudom képzelni, hol van az a rengeteg millió felhasználó?!

Olvasom az apple-el foglalkozó oldalakat is, de én is úgy érzem, hogy az egy zárt kör. Elvannak egymás közt, de én nem látom, h beszivárogna a tömegek közé ez az "életérzés".

bioLarzen 2010.12.27. 12:42:40

Nekem van jópár iPhone-os ismerősöm. iPaddel még én sem találkoztam - de mondjuk de Galaxy Tabbal se :D

bio

Google+
süti beállítások módosítása