HTC Desire HD - második felvonás

2011.02.06. 09:00 readya

Ha már a technikai adatoknál hagytuk abba (első cikk), akkor nézzünk egy kis "mindenki kedvence" Quadrant Andvanced eredményeket. Az SGS install után mérve jobb I/O teljesítményt nyújtott, mint most. Akkor 1250 körüli összesített értéket ért el. A másik két készülék friss install utáni mérést kapott. Csak azért nem azt a képet teszem be az SGS-ről, mert nincs meg normális méretben. Szóval nézzük az eredményeket:

KészülékHTC Desire HDHTC DesireSamsung Galaxy S
CPU503630011500
Memória109110721824
I/O2571613867
2D282269292
3D563317891
Összesen190910541075

 

A CPU oldalhoz tegyük hozzá, hogy a teszt Snapdragonra van optimalizálva, de a HD ebben előnyben van ettől függetlenül. A Desire és a Galaxy S processzor erő terén partiban vannak egymással. A Galaxy S-nek sosem volt erőssége az I/O, egészen egyszerűen nem igazán találták meg a megfelelő kernel beállításokat a Samsung mérnőkei az RFS fájlrendszerhez. Szerencsére - ha minden igaz - 2.3-al jön az ext4 fájlrendszer, de ez még a jövő. Jelenleg kétségtelenül a HD a legerősebb I/O-ban és ez bizony érezhető (pl. amikor egy widgethez hozzá akarsz rendelni egy alkalmazást vagy első boot idején ahogy a home felület feltölti az alkalmazás listáját). 3D oldalon viszont még mindig a Galaxy S a király. Nem is igazán értem a HTC miért erőlködik az AMD féle grafikus magokkal, de ezt tőlük kellene megkérdezni. A Samsungban használt PowerVR SGX 540 (ennek az öccse van az alma4 telefonban, bizony, még az is gyengébb) a piacon a legerősebb volt a Tegra2 előtt. RAM oldalon is a Samsung a legerősebb, egyszerűen a saját maga által gyártott modulok gyorsak és nyilván tudnak is rá optimalizálni. Tehát a hétköznapokban a HD a leggyorsabb, ha játszani vagy videózni kell, akkor az SGS a nyerő ember, a Desire pedig a sor végén kullog.

Balra a HD, jobbra a Galaxy S Quadrant Advanced eredményei.

Most pedig szemétláda leszek, de csak HTC fan nézőpontból. Ugyanis a Sense-et nem a Touchwiz-el fogom összehasonlítani. Egyszerűen azért mert ez Android és mert a HTC fanok illetve a gyártó is állandóan arról beszél, hogy azért HTC mert van rajta Sense. Nos, a HD megkapta a legújabb verzióját, szóval elvileg ez most a csúcs. Az Android viszont az a platform, ahol ha valami nem tetszik, akkor lecserélem. Ezért a Galaxy S Launcherpro Plus, Beautiful Widgets kombóval lép a ringbe. Igen, mind a kettőnek ára van. Ha jól sejtem most 3 (max 4) dollárból meg lehet vásárolni a kettőt (bár időjárás widgetből rengeteg jó, ingyenes darab is van). A Sense pedig ingyen van. Hogyne ingyen. A készülék árában, vásárláskor kifizetve. Ingyen csak a levegő van, de még ez is változhat... A két Android Froyo-t is összehasonlítom, hiszen mind a két gyártó személyre szabja. A HD-n 2.2, az SGS-en 2.2.1 fut. Akkor lássuk a medvét.

Home felület, avagy kezdőképernyő. Nos, az új Sense támogatja a témákat. A kezdőképernyő dockján el is foglal egy érintőgombot, a háromból. Bravo... A témák egyébkétn rendben vannak, szerintem mindenki megtalálja a számítását, ha nem akar sokat foglalkozni a telefon kinézetével. A Launcher Pro-ban, 3 dockon összesen 15 gombot tudunk elhelyezni, saját vagy egyéni ikonokkal. Azt hiszem ezt meg is beszéltük.

Balra a HD with Sense, jobbra a Galaxy S Launcherpro Plus + Beautiful Widgets kombó látható

Sense alatt van egész vagy fél képernyőt elfoglaló időjárás widget illetve 2x1-es mini. BW alatt van fél képernyős, 4x1, 1x1, csak időjárás, stb. De az ingyenes cuccok is tudnak elég sok méretet. A Marketről letöltött widgetek mind testreszabhatóak, úgy néz ki a legtöbb ahogy akarjuk és azt az alkalmazást vagy alkalmazásokat indítják el, ami nekünk tetszik. A Sense-nél az óra jön elő és pont (vagy én vagyok béna, de nem találtam testreszabásra lehetőséget). A Friends (facebook, twitter) és egyéb kezdőképernyős widgeteket tudja a Launcherpro Plus is. Szóval nem találtam meg azt ami miatt a Sense-től el kellene ájulni. Illetve de, egy dologra mindenképpen jó. Ha valaki csak akar venni egy Androidos telefont és nem érdekli a többi, akkor készen kapja. A gyári felületek közül a Sense a legjobb, a legtöbb widgettel bíró és a legjobban testreszabható. De ez itt Android. Android. Android. Azaz, akinek a kész kell, vehet bármit, ez itt pont arról a szabadságról szól, hogy olyan a telefonom amilyennek én akarom, az fut rajta amit én szeretnék és olyan alkalmazások állnak rendelkezésemre, ami máshol el sem képzelhető. De ha valaki tud még egy platformot, ahol kicserélhetem a tárcsázót, a névjegy alkalmazást, az sms alkalmazást illetve szinte bármit, az szóljon bátran, érdekel.

Balra a HD, jobbra a Launcherpro Plus

Ami a HD-nak nagy előnye, hogy végre magyarul beszél az emberhez. Igaz nem 100%-ban, de a Samsung által (az összes telefonján) hozott mennyiségben/minőségben. A Desire csak angolul tud és bizony ez nekem sem tetszik, annak ellenére, hogy nem okoz problémát illetve a Market nagy része is angolul van. A telefon menüje igenis magyarul beszéljen hozzám, ha már a többi gyártó összes, itthon kapható Androidos készüléke képes rá. Szóval jó pont, felkerültünk a HTC-nél is a térképre.

Balra a HD, középen a Desire, jobbra a Galaxy S

Most pedig az a rész következik, ahol a HTC bizony elvérzik. Ez az értesítési sor (notification bar). Eddig szinte csak dícsértem a telefont, hiszen egy nagyon jó darabról van szó. A Sense is remek (remélem senki nem értette félre, nem a Sense "lehúzása" volt a cél az előzőekben, egyszerűen bemutattam, hogy valóban a gyári felületek közül kiemelkedő, de ez Androidon szinte lényegtelen), de elég régen jelent meg és minden jó tulajdonságát lemásolták vagy jobb formában megvalósították. Szóval a "with Sense" már nem cseng olyan jól, mint 1 évvel ezelőtt. A notification baron viszont kellene még dolgozni. A Samsungnál jó ideje egy widgetet helyeztek ott el. Nem csak a Galaxy S-en, a Galaxy 3-on és minden újabb készüléken (mellesleg pl. a kínai gyártó által szállított Red Bull Mobile is tud ilyet...). A HTC is érezte, hogy ez az értesítési menü használható lenne valamire. Sikerült is belerakniuk a legutóbb használt programokat. Bravo. A home gomb hosszan ugyanezt tudja bármelyik Androidon. Ott az alap funkció, akkor ez mire jó? Értesítési sor nem mindig van, home gomb viszont igen. Nézzük meg a Galaxy S-t. Ha a home gombot hosszan nyomva tartja az ember, akkor nem csak a nemrég használt programok jönnek be, hanem egy widget is, feladatkezelő néven. Ami egy RAM takarító, futó alkalmazásokat mutató kis alkalmazás (meg persze mutatja, hogy mennyi szabad helyünk van a készüléken, belső, külső SD kártya, programoknak, stb. és egy uninstall menü is van benne).

Balra a HD recent apps, középen az SGS recent apps, jobbra az SGS feladat-kezelő tárolás menüpontja.

A notification bar-ba a Samsung egy widgetet helyezett el, amin egyből kapcsolhatjuk a Wi-Fi, Bluetooth, GPS funkciókat, a készüléket elnémíthatjuk (ez mondjuk felesleges, mert a hang lefele gomb is képes erre) illetve ki vagy bekapcsolhatjuk az automata képernyő elforgatást. Amíg nem volt meg az SGS, switchpro widgetet használtam ezen funkciókra. Azt hiszem itt az ideje, hogy a HTC is lopjon ötletet másoktól. Nem szégyen az. Persze lehet, hogy nem nekem van igazam, mindenki döntse el maga melyik a jobb. A kinézet szintén ízlés kérdése. Nekem ez a HTC-n mindenhol használt fehér nem jön be.

Balra a HD, jobbra az SGS

Innen folytatjuk. A következő részben megnézzük az SMS, a névjegyek és hívás appokat illetve beszámolok a kedvenc HD funkciómról, valamint egy összefoglalással lezárom a tesztet. A befejező rész itt olvasható.


Címkék: htc desire desire hd readya

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr942640416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schawo2 2011.02.06. 11:12:11

Haha, a JPM-es Műsor fordítás elég vicces. JS3-nál már Programokra javították.

schawo2 2011.02.06. 11:18:30

Azért a Sensenek megvan az az előnye, hogy nem kell piszkálni, és úgy is jól néz ki. Dézit gyári kinézettel használom, míg SGS-re eszkábálnom kellett egy teljesen egyedi felületet.

readya 2011.02.06. 11:43:46

@schawo2: Ezt írtam én is. "Ha valaki csak akar venni egy Androidos telefont és nem érdekli a többi, akkor készen kapja."
Én launcherpro-t raktam a Desirere is.

Jaja. A műsor vicces. :)

tuareg85 2011.02.06. 12:00:22

"a gyári felületek közül kiemelkedő, de ez Androidon szinte lényegtelen"
Na ez azért nem így van. Képzeld el ezt: autót akarsz venni, és azt tanácsolják, hogy vegyél XY autót, mert gyárilag ugyan nem annyira király, mint a másik márka, de pár nap utánaolvasgatással, egy jó kis szerszámkészlettel, meg néhány tízezer forintnyi plusz alkatrésszel egy hétvége alatt használhatóvá lehet tenni (vagy a pár apró szarságot ki lehet küszöbölni, ez nézőpont kérdése), és akkor még egy kicsit jobb is lesz, mint a másik márka. Az ilyen ajánlatot jó eséllyel elküldik az emberek a vérbe, az autószerelők meg persze csodálkoznak, hogy dehát ez mennyire egyszerű, meg hogy autót szerelni amúgy is jó időtöltés.
Csakhogy:
- a hétköznapi ember nem ért az autószereléshez, vagyis nem ért az androidhoz, nem tudja, hogy mit hogy lehet/érdemes benne lecserélni
- igazából nem is élvezi annyira az autószerelést / az android hekkelését, még ha a végeredményt érti és csábító is
- még ha érti is és érdekelné is, egyszerűen fontosabb dolga van, mint azzal foglalkozni, hogy használható szintre hozza / az apró hülyeségeket rendbehozza az eszközön, amit használ.
Szóval azt érdemes észben tartani, hogy a telefonjukat ilyen szinten hekkelők az elenyésző kisebbséget jelentik, még akkor is, ha mondjuk aránylag jóval többen vannak, mint a Nokiások vagy az iPhone-osok között.

Kyuzo 2011.02.06. 12:07:58

ccc... csak nem applanetet használsz?

readya 2011.02.06. 12:18:06

@tuareg85: Te Magyarországról beszélsz. Nálunk a Nokia ovi store is a béka segge alatt van. Nem kell hekkelni az Androidot, csak a Marketről letölteni. Aki pedig nem néz körül, az vessen magára. Ez pont arról szól. Indulásnak a Galaxy S féle felület is jó. Nem egy ismerősöm a gyárival használja. A Sense-hez képest a Touchwiz csak a widgetekben van hátrányban. Viszont az értesítési menüben, stb. meg előnyben van. Méghozzá olyan előnyben, hogy a HTC-n a bootloader feltörése és rootolás után nem gyári szoftverre kell cserélni az SGS-ben alap funkciók eléréséhez (not. bar widget). Miközben az SGS-re elég a Marketből letölteni 1-2 appot.

@Kyuzo: kb 2x léptem be, amikor megjelent. Nem töltök le onnan, mert nem bízom benne. De mivel tesztelek és blogolok, a lehető legtöbb app fent van, hogy képben legyek, ha kérdés vagy vélemény van. Ezért is van ennyire telepakolva a telefonom. Egyébként nem is működik jó ideje. Talán régi verzió, majd körbenézek a neten.

readya 2011.02.06. 12:30:28

@tuareg85: egyébként a hasonlatod sántít. Az Android olyan, mint amikor bemész autót venni. Aki megveszi az alapot és semmi nem érdekli, az hülye. A tudatos vásárló megnézi miket kérhet a kocsiba. Az Androidnál nem a gyártót kérdezed meg, hanem a Marketet. Ez pedig feature. A szolgáltatóknak pedig kutya kötelessége lenne a magyar embereket is felvilágosítani. Tőlünk nyugatabbra ez nem kérdés. Ha a platform előnyeit és az óriási Marketet nem használja ki valaki, akkor vehet symbian vagy bada telefont is. Azok is érintőképernyősek, azoknál is van sok felső kategóriás telefon (N8, Wave), azokon is van facebook, stb. Androidos telefont venni és nem kihasználni az előnyeit badarság.

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2011.02.06. 13:47:11

A Galaxy S-en nekem az ADW.Launcher jött be, ami free és szerintem gyors és ráadásul rengeteg dolog van hozzá. Még egy HTC Kaiser-re portolt Android alatt jöttem rá, mennyire alacsony az erőforrás igénye.

schawo2 2011.02.06. 14:27:21

@blog.sancho.hu:

Én a GO launchert szeretem a programmappák miatt.

eznemfoglaltnick 2011.02.06. 21:36:51

Én a Touch FLO 3D óta szerelmes vagyok a flipclockba és a Sense-be. (tudom, TF3D még nem volt Sense...) Megmagyarázhatatlan.
Akiknek nincs, azonnal "olyan órát" akarnak, mint nekem. :)
Ha stock froyo-m lenne, azzal kezdeném én is. Ugyanakkor, a tudat, hogy froyo-t kéne égetnem, hogy ne sense-m legyen, elég furi. HA(!) úgy döntenék. De jól megvagyok vele. Desire Z-m van... Nyílván a HTC nem fogja hagyni, hogy kikapcsold.
A notification bar tetején a wifi, gps, BT gombokért ugyanakkor ott a pont az SGS-nek. Nekem ez most egyet jobbra lapozás és ott 3 kis widget. Mondjuk TÖKÉLETESEN megvagyok vele.
A Stock Froyo-s google search csík voice search-csel amcsiknak és a jó kis google videóknak való. :D

readya 2011.02.06. 21:54:04

@eznemfoglaltnick: olyan óra van ezer a Marketen. A BW is úgy néz ki, ha akarom :) De nem akarom :)

Amúgy neked nem gond a súly, mert a Z még nehezebb, mint ez a dög :)

szabi113 2011.02.07. 00:13:17

"De ha valaki tud még egy platformot, ahol kicserélhetem a tárcsázót, a névjegy alkalmazást, az sms alkalmazást illetve szinte bármit, az szóljon bátran, érdekel."

Symbian. Ott biztosan lehet.

VaTom 2011.02.07. 11:12:58

Ha már a testreszabhatóságnál tartunk, mert Android, ne felejtsük már el a főzött romokat ha már a Google sem gördít elé akadályt! Magyar nyelvű a Desire-em, 2GB az Internal Storage és AMOLED mert már egy éve vettem. Max valamilyen Tegra-s készülékre fogom cserélni, ha emberi áron lesz.

Bár ízlések és pofonok de a HD with Sense és a Galaxy S Launcherpro Plus + Beautiful Widgets kombó megoldásai közül azért aránylag könnyű választani még elfogulatlanul is....

AvgDvl 2011.02.07. 16:20:50

SGS-re kijött a I9000XFJS2 ROM, még nem írtál róla.
Érdemes feltenni, vagy ez csak egy újabb lokalizált JPY variáns ?

readya 2011.02.07. 18:22:09

@AvgDvl: Nem érdemes, de leginkább nem szabad. Ez is JPY variáns. A bolgár, Román, stb. piacokra. Ők külön vannak tőlünk, kicsit más régió. Szóval az nekünk nem jó, még magyar nyelv sincs benne.

eznemfoglaltnick 2011.02.07. 22:02:13

@readya: ááá. Imádom. Kaiser->Touch Pro2 vonalat követve csak ez jöhetett. A SGS-sel csak az a bajom, hogy irreálisan lapos, könnyű és kézre nagy (főleg széles).
A qwerty-ből sem szívesen engedek, bár el kell ismerni, hogy droidon elég jól el lehet pötyögni, sima gyári touch-csal is, de jó tudni, hogy ott a HW qwerty.
Főzött ROM-ozással is mindig az lett a vége, hogy maradtam a stock-nál. Inkább legyen benne pár felesleges gyári app, minthogy valami félkegyelmű tweakjeit, böngészőjét kelljen használnom. (írtam ezt arra, hogy esetleg rakok e majd rá stock froyo-t)

Google+
süti beállítások módosítása