HTC Incredible S teszt

2011.05.17. 19:46 readya

Nálunk járt a HTC Incredible S, a Telenor jóvoltából. Azzal kezdeném, hogy nem igazán értem a HTC-t. Lassan érkezik a Sensation: 1,2GHz dual core, 4,3 hüvelykes kijelző stb. Úgy értem a Galaxy S II, Optimus 2X, Motorola Atrix és egyéb felső kategóriás 4,3 hüvelykes kijelzőmérettel bíró nagyvadak mellé érkezik a ringbe. Eddig rendben is vagyunk. Azt is megértem, hogy nem mindenkinek kell óriás, ezért alatta is készül telefon, méghozzá nem dual core, hiszen egy 1GHz-es Androidos telefon mindenki igényeit ki tudja elégíteni, akinek nem fontos a Full HD felvétel. De miért érkezik 2db, szinte teljesen azonos telefon? Desire S illetve Incredible S. A Desire utódja 3,7 hüvelykes, míg az Incredible S 4 hüvelykes. Előbbi méretei 115x59,8x11,6 mm illetve 130 gramm, míg utóbbi méretei: 120x64x11,7 mm és 135,5 gramm. A két telefon a kijelző méretén kívül annyiban különbözik, hogy a Desire S 5mpx kamerával és 1 LED vakuval, míg az Incredible 8mpx kamerával és dupla LED vakuval kerül forgalomba.

Mind a kettőben 1 GHz Qualcomm MSM8255 processzor és Adreno 205 grafikus mag,  768MB RAM illetve 1,1GB belső memória található a programok számára és mind a kettőben 1450mAh akkumulátor van.
Szerintem sem méretben, sem súlyban nincs akkora különbség a két készülék között, ami indokolná mind a kettő létezését, de a HTC biztosan jobban tudja. Egy biztos, mivel az árakban is hasonló óriási különbségek vannak, én a magam részéről az Incredible S mellett teszem le a voksomat. A Desire S létjogosultságát nem értem. Bár talán furcsának tűnhet ez az összehasonlítás, azért írtam le, mert a Desire S-t nem fogom tesztelni, ugyanis a két készülék alig tér el egymástól. De lássuk a medvét.

HTC tulajdonosok előnyben. Miért írom ezt? Mert ennyiért LG Optimus 2X-et is lehet vásárolni, az meg ugye 2 magos Tegra2-vel bír. Hamarosan pedig érkezik a Samsung Galaxy S II is, ami kb. 10%-al lesz drágább ennél. Tehát ezt a telefont szerintem csak HTC fanok fogják vásárolni, hiszen ennyi pénzért jobbat is lehet kapni a piacon. Szerintem a reális ár a jelenlegi -20-25% lenne. Természetesen a független, új árról van szó. Szolgáltatói akciókban lehet, hogy buli adott esetben a többihez képest.

A készülék Android 2.2-vel vásárolható meg - jelenleg a HTC így szállítja - de kicsomagolás után első dolgunk legyen a szoftver frissítése menüpont használata, hiszen OTA (On The Air azaz interneten keresztül közvetlenül frissíthető) update található hozzá a Gingerbread (2.3.3) formájában. A 2.2-re nem is pazarolnék szót, egyből a Ginger verzióval vettem használatba. Azt ugye mindenki tudja rólam, hogy Samsung fan vagyok, de ez a HTC szoftver végre tetszetős. No, azért nem ragadtatom el magam, nem szerettem meg a Sense-t, sem a HTC féle agyon átírt Androidot sem, de látom a fejlődést. Végre a notification bar arra van használva, amire a többieknél. Sőt, ebben most a HTC átvette a vezetést. Lenyitva az értesítési sávot a nemrég használt programokat látjuk a többi szokásos információ mellett, de rögtön egy másik tabon ott van végre a power bar azaz egy kattintással tudjuk vezérelni a Wi-Fi, Bluetooth, Wi-Fi hotspot, GPS és a repülő mód funkciókat illetve a beállítások menüt is elérjük innen. A némítás/rezgés kimaradt, hiszen azt a hangerő lefele nyomásával is el tudjuk érni pillanatok alatt és van benne olyan extra, amit máshol nem kapunk. Ügyes. Hatalmas piros pont. Mondjuk ezzel a nagy gyártók ki is nyírják lassan a power bar widget készítőket, de hát ez van. Ami jó, az jó.

Amit már a Desire HD tesztben is megírtam, kötelezővé tenném az összes gyártó számára a fast boot opciót. Most komolyan. Mennyire jó dolog az, hogy kikapcsolt állapotból 3 másodperc alatt elindul a telefon (ha közben nem vettük ki az akkut)? Elárulom: nagyon. A sebességre egyébként sem lehet panaszunk és ebben nagyon jó partner a gyors fájlrendszer is. A telefon ext3-at használ. Az 1GB is elegendő a programok számára, bár én lassan ennek a közelébe érek a saját telefonomon (de nekem 2GB szabad helyem van :-) ).

/dev/block/mmcblk0p25 /system ext3 ro,relatime,...
/dev/block/mmcblk0p26 /data ext3 rw,nosuid,nodev,relatime,...
/dev/block/mmcblk0p27 /cache ext3 rw,nosuid,nodev,relatime,...
/dev/block/mmcblk0p28 /devlog ext3 rw,nosuid,nodev,relatime,...
 

A szabadon tátongó micro usb nyílás oldalt nem valami tetszetős, de a készülék nagyon össze van rakva, kellemes a fogása, nem csúszik, rendben van. Sőt, a formája és a design nálam a tetszetős kategóriába esik. Ha a SIM kártya alakú dudor nem lenne a hátán és 20 grammal könnyebb lenne, még azt is mondanám, hogy lehetnénk jó barátok. Kapunk LED villogót is jó HTC szokáshoz híven, ezt nagyon szeretem. Villogjon is, ha valamit a tudtomra szeretne adni a telefon.
Innentől kezdődik a fekete leves. A telefon erőben kb. a Galaxy S-em szintjét hozza, ami azért 1 évvel amaz megjelenése után nem annyira nagy dolog. Kivéve grafikus teljesítményben. Ez köszönhető az Adreno 205-nek, amiért 2 hét kukoricán térdepelést irányoznék elő minden egyes HTC mérnöknek, akinek ebben benne van a keze.

Amit szintén nem értek, miért kell ennyire megtömni a telefont szoftverekkel. Azért van a Market. Pl. alapból rajta van a Soundhound ingyenes verzió, az alap twitter kliens, a Peep twitter kliens, Facebook kliens, hírek, hírek és időjárás és így tovább. Ezek közül az első három nálam kuka kategória. Van jobb a Marketen, meg is vásároltam őket, miért kellene a telefonomon tartani azon szoftvereket, amiket nem akarok használni? Márpedig ezeket letörölni nem lehet. A készüléken a legújabb Sense fut (2.1), szóval aki szereti örülhet, aki nem annak meg kínlódás lesz kiirtani, olyan mélyen van a rendszerbe integrálva. Én nem szeretem. Az ingyenes szoftverekkel való telepakoláshoz volt esze a HTC-nek, de a billentyűzethez magyar T9 szótár már nincs. A szerintem nagyon szép Androidos galéria helyett pedig kapunk egy HTC féle nem is tudom mit. Nézzétek meg a képen. A Sensenél jó pont lenne, hogy kezel mappákat, de azt hiszem senki nem akar 4db mappa nevű mappát elhelyezni a kijelzőn, hiszen a mappáknak nem lehet nevet adni. Okos. Természetesen a Marketen van több home felület, amelynek ez nem akadály, én inkább azokat javaslom ha valaki mappákat szeretne használni. Illetve vannak erre megfelelő alkalmazások is.
UPDATE: A Sense kezel mappákat és át lehet őket nevezni. Amikor megnyitsz egy mappát, a fejlécre bökve adhatsz neki új nevet. Az információt kommentben kaptuk, köszönet érte!
A HTC jó szokásához híven, ezt a telefont is lezárta. Persze, előbb-utóbb megoldják ezt is. Aztán 30-60 perc szenvedéssel el lehet érni amit az ember szeretne, csak éppen a Sony Ericsson ehhez segítséget ad, az LG és a Samsung pedig a forráskód kiadásával lehetővé teszi, hogy 1 perc alatt atyaúristen jogot tudjunk szerezni a készüléken. Nem mondom, hogy mindenkit érdekel ez, de én pl. imádom, hogy tudok rendes mentést készíteni. Sőt, azt gondolom ezzel nem vagyok egyedül.

A készülék kijelzője szerintem teljesen rendben van. Viszont nem tudtam nem észrevenni, hogy a játékok és programok futása közben nem olyan szépen rajzol, mint a Galaxy S-em, azaz nem olyan élesek a vonalak, határok. Mondhat bárki, bármit az SGS/SGS II túlszaturált színeiről (utóbbinál állítható), akkor sincs partiban az SLCD kijelző a SAMOLED/SAMOLED+ párossal. Sőt, az LG Optimus Black féle LCD panellel sem.
Mindent összevetve a készülék jó. Gyors, felső kategóriás, úgy néz ki, olyan megfogni és úgy is csinál. De nem értem az árát és nem értem miért nem tud a HTC nyitottabb lenni. Az Android előtt a Tajvani gyártó a futottak még kategóriában létezett, mostanra pedig tényezővé vált. Azt hiszem meg kellene találniuk a megfelelő utat, mert a Sense kevés lesz a versenyhez véleményem szerint. Kiknek ajánlom a telefont? Azoknak, akiknek elfogyott a hely a HTC Desire-n és szeretnének váltani illetve HTC fanoknak. Ez a készülék ugyanis rendben van, nem olyan vakvágány, mint a Desire HD a nagy kijelző, kis akku párosával. Tehát, hogy ne legyen félreértés, ez egy jó készülék, ami a listaár alapján rosszul van árazva. A teszt végére pedig arra is rájöttem, hogy kiknek készül a Desire S. Az a pár milliméter pont elég lehet ahhoz, hogy a csajoknak se legyen túl nagy a készülék. Az Incredible S ugyanis akkora, mint a Galaxy S-em, csak vastagabb és nehezebb.


Címkék: teszt htc readya incredible s

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr102911951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tschyllagh 2011.05.17. 23:38:49

Szerencsere nincs mindenki ugy osszerakva, ahogy te :) Desirem van, de nem tartom magam HTC rajongonak, bar teny, hogy nagyon szeretem. Egy viszont biztos: samsungot akkor se vennek, ha ugy dobnak utanam :) a szememben egyszeruen semmit nem er a neve.
No offense, csak velemeny :)

&roid 2011.05.18. 05:16:25

A Sense-ben természetesen át lehet nevezni a mappákat. Megnyitod, hosszan rányomsz a fejlécére és voilá. Desirem van, de én is neten olvastam ezt, a gugli neked is barátod. Javítsd ki, úgy korrekt.

A többi egyébként rendben van, a felütéssel is egyetértek, valóban két nagyon hasonló teló, igaz, én a desire S-t választanám.

readya 2011.05.18. 07:48:54

@&roid: Köszi az infót, javítom az írásban! A magam részéről hülye megoldásnak tartom, hogy nem akkor kérdez rá, amikor létrehozza.P róbálkoztam hosszan nyomva tartani a mappán és így tovább, de a fejlécre nem gondoltam. :(

@tschyllagh: Nem vagyunk egyformák, ezzel nincs is gond. :) És Incredible S vagy Optimus 2X? Mert az áruk azonos

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.05.18. 14:31:29

Biztos hogy kapsz még teszttelefonokat, ha ilyen teszteket írsz? :-)

Amúgy jó írás, bár ennyire ekézni a sense-et még senkit nem hallottam :-)
De legalább meggyőztél (nem volt nehéz), hogy ne HTC-re váltsak, ha eljön az ideje a továbblépésnek (ez még legalább egy év, de akkor is, az ember néha eltűnődik). Jobban szeretem a kevésbé kötöttpályás dolgokat, bár az elegáns összeszerelés és az OTA frissítések nagyon erős pluszpontot jelentenek a Samuval szemben...

tschyllagh 2011.05.18. 14:54:00

@readya: hm, hat eloszor elgondolkodtam, mert azert megis csak az lg lenne a logikus lepes, aztan inkabb ugy dontottem, egyik se kene :D nem azert, mert jelenleg nem akarok telefont, egyszeruen ha keresnek is kivarnek kicsit, amig nem csak egy-ketto ketmagos fog rohangalni, hanem mondjuk ot-tiz. HTC Sensation pl, amit lehet fikazni, de volt mar a kezemben es baromira meggyozott. Lehet nekem egy telefon huszonhatmagos is, de ha nem latom benne azt a megszerkesztettseget es a minden-ott-van-ahol-logikus elvet, akkor nem kell :)

szcsongor 2011.05.18. 14:58:09

@tschyllagh: Ezzel valahogy én is így vagyok. Elhiszem, hogy ezek a mai Samu okostelók hiperkirályak, de bennem megmaradtak a régi fostalicska Samsung mobilok emlékképei. Jó, az is igaz, hogy akkor meg még a Nokia volt a király, azóta meg változott cseppet a piac :)

Egyébként a HTC soha nem volt "futottak még" kategória, mert az igaz, hogy nem volt ismert márka, de mindig is fasza PDA-kat csináltak.

readya 2011.05.18. 16:31:49

@Yarner: Ha nem kapok teszt telefont, akkor nem kapok. Nem fogok belehalni. A hitelességem elvesztésébe viszont belehalnék. :)

Igen, de ezekre meg is adtam a piros pontot, meg azokra, amik újdonságok és jók. Nekem is van otthon egy Desire és az ideg megver, hogy hiába nem használom a Sense-t, attól még csak fut 6-8 Sense daemon és a fene se tudja mit csinálnak és mikor lógnak a hálón. Nekem nem kellenek.
Plusz a telefonon lehetne 2.2 is, mert pont úgy néz ki 2.3 alatt. Ha nem írja ki, hogy Ginger, sosem tudom meg, annyira belenyúlt a HTC- Én ezt így annyira nem...

@tschyllagh: nem emlékszem, hogy ekéztem volna a Sensationt- Kíváncsi vagyok rá nagyon. Remélem jön és tesztelhetem.

@szcsongor: Ácsi. A futottak még kategória piaci eladásra értendő. Márpedig statisztikai hibahatár volt az android előtt a HTC. Attól még frankó lehetett a cucc, de mennyiségben nem adtak el sokat.

gp 2011.05.18. 20:24:08

@readya: Az Optimus 2x tesztek szerint puhány az akkuja.

Incredible S-nél mit tapasztaltál?

readya 2011.05.18. 20:30:54

@gp: Olyan sokat nem volt nálam sem a 2X, sem az Incredible S, hogy erről sokat tudjak mondani. Viszont szerintem egyik sem rosszabb a Galaxy S-emnél. 1 napig mind a kettő bírta nálam

Ocel0t 2011.05.18. 20:50:31

Szerintem ne feledkezzetek el az Atrixről sem; ugyan egy-két írásban említetted a nevét, de szerintem figyelemreméltó konkurencia az 1930 mAh-s aksival (GSII: 1650, Sensation: 1520) ami azért nagyot dob a hétköznapi használat terén. Első hallás után az ujjlenyomat leolvasó feloldógombtól dobtam még hátast... A dokkokról meg majd írtok ti, ha kaptok tesztelni... :)

gp 2011.05.18. 21:07:22

@Ocel0t: Ha most vennék telefont, én Atrixot vennék. Nagyon tetszik a bivaly aksi, a dokkolók. Habár ez utóbbiról azt olvastam, hogy lassúcska, konkrétan a laptop dock (engadget teszt). Mondjuk az is igaz, hogy nem szabad megvenni semmi új ötletből az első szériát, de remélem tovább viszi a moto az ötletet. (a hazai support hiányát már nem is említem)

Ocel0t 2011.05.18. 21:51:38

@gp: csak azért nincs support, mert nagyon új a készülék, amíg egy szolgáltató rá nem gerjed addig ne is várj többet. Függetlenül láttam 130ért, és pár hónap múlva lesznek kiegészítők is, de gondolom piszok drágán. Amúgy én is atrixre spórolok, bár HTC-m van, és nagyon érdekelne a sense 3 is... :)

gp 2011.05.18. 22:26:52

@Ocel0t: xxlgsm-nél már 124k az Atrix. A kiegészítők röhej drágák, tényleg várni kell. A dézit most nem cserélném le, nem látom értelmét. (Persze elcserélném egy az egyben, de ki az a hülye...:)) Forradalom, komoly innováció meg sehol senkinél. Pislákolások vannak szerintem, de még nem éri meg váltanom.

Google+
süti beállítások módosítása