Marvin - ZX Spectrum a zsebedben

2011.09.26. 11:26 Yarner

Az első szerelem emléke a sírig elkísér - aki több, mint egy évtizede játszik számítógépen/konzolon, az nagyon jól tudja, hogy ez a közhely a gyerekfejjel nyúzott játékokra fokozottan igaz. Egy szó mint száz: nosztalgiázni jó, és a régi kedvenc játékokkal még ma is szívesen ellövöldözik az ember egy keveset.


Elmondható rólam, hogy előbb-utóbb minden számítógépemen megjelenik valamiféle emulátor, és természetesen egy ideje már a telefonom sem jelent kivételt: mivel valamikor a földtörténeti őskorban 10-től 14 éves koromig a Brit szigetek egy kicsi darabja, azaz egy pici fekete Sinclair ZX Spectrum 48k büszke tulajdonosa voltam, magától értetődött, hogy rákeressek a Marketen az emulációs lehetőségekre. Nagy elégedettséggel nyugtáztam, hogy számos kiváló emulátor létezik, és hosszas próbálgatás után végül a Marvin mellett tettem le a voksomat. 

 

Ugyan egy nagyon erős mezőnyből kellett kitűnnie, a Marvin - értelemszerűen a stabil, megbízható működés mellett - két kiemelkedő pozitív vonással emelkedett a konkurencia fölé: a nagyon logikus, remekül kezelhető felhasználói felület, valamint a közvetlen bekötés a World of Spectrum  szoftvergyűjteményébe.

Indításkor a Spectrum 128 indulóképernyője fogad, de ezzel nem lesz sok dolgunk, ugyanis a menü gombra bökve rögtön elérhetjük a legfontosabb lehetőségeket: itt találjuk a program betöltés/megnyitás opciót is (Lelkesebbek cursor joystick-ra állítva átmehetnek a többi menüpontba is, pl. írhatnak programot BASIC-ben :-)). Itt válogathatunk a már letöltött játékok (valamint a mentett állások) és a World of Spectrum szépen kategorizált online gyűjteményének több száz darabja között - itt képeket és adatokat is találhatunk a programokról, a lap alján található linket megnyitva pedig leírásokat és egyéb segédleteket is elérhetünk. (Fontos megjegyezni, hogy a WoS egy 100%-ig legális gyűjtemény, így olyan programokat, amelyek tulajdonosa nem engedélyezte a forgalmazást, tőlük nem lehet beszerezni - így pl. többek között hiányzik a Jetpac c. alapvetés is.) Ez a vezércsel szinte teljesen fölöslegessé teszi az emulátorhasználat legfárasztóbb részét - a ROM-ok összekapirgálását különböző gyanúsnál gyanúsabb forrásokból.


A Speccy billentyűzete állított módban, a virtuális joystick pedig fektetett módban jelenik meg, tűzgomb és pár gyorsbillentyű kíséretében. A joy elég érzékeny, de meg kell szokni a használatát: jobb, ha az ember nem valami villámreflexekre és pixelpontos ugrásokra építkező játékkal kezdi.

Zárásul még végletekig fokozandó a retro-hangulatot, belinkelem azt a fantasztikus honlapot, ahol a Spectrum Világ összes száma megtalálható  Nos, a világ tele van lehetőségekkel - most végre lehet, hogy sikerül törlesztenem egy húszéves adósságot, és rendesen végigjátszani a Robin of the Woodot...

Market Link

 


Címkék: retro játék

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr243257377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meglivorn 2011.09.28. 01:16:42

Varázslovag! Varázslovagot akarok! :D

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.09.28. 09:06:55

@meglivorn: A Knight Tyme itt van a gépemen...
Amúgy a World of Spectrumról letölthetőek, úgyhogy hajrá :-)

Google+
süti beállítások módosítása