Fejlesztői maratonon mutatkozik be a Google Glass

2013.01.17. 09:59 Yarner

Emlékeztek még a Google csodaszemüvegére? Annak ellenére, hogy a bemutató után óriási visszhangot kapott, és a Time magazin egyenesen az év legjobb találmányának kiáltotta ki, Sergey Brin csapata a rájuk jellemző módon azóta is titkolózva kezeli a projektet - a Glass nem került ki külsősök kezébe, érdemben még szinte senki nem próbálhatta ki a futurisztikus technológiát. 

glass demo.jpg

Most azonban egy maréknyi kiválasztott nem csak, hogy közelebbről megszemlélheti az eszközt, egyenesen, hogy fejleszteni is fog rá, ugyanis a Google különösebb csinnadratta nélkül kiküldött egy köremailt annak a néhány (száz) fejlesztőnek, akik az I/O konferencián feliratkoztak az 1500 dollárba kerülő előzetes fejlesztői csomagra. Két rendezvényen várja őket Sergey és csapata - San Franciscóban január végén, New Yorkban február elején rendeznek egy-egy kétnapos "hackathont", azaz maratoni kódoló-szeánszot.

A Glass Foundrynak (Üvegöntöde, magyarosabb nevén Üveghuta) keresztelt rendezvény idejére a fejlesztők kézbe kaphatnak egy-egy Glasst, valamint megismerkedhetnek a fejlesztői környezettel (a Glasshoz készült Mirror API állítólag ismerős lehet a RESTful Web Services alatt fejlesztők számára), és fantáziájukat szabadon engedve valamilyen alkalmazást készíthetnek is az eszközre. A kódolásban a Google mérnökei segítik a szerencséseket, a két nap végén pedig egy sztárvendégekből is álló panel bírálja majd el az alkotásokat.

A rendezvény nem titkolt célja felmérni, hogy mit tudnak kihozni a külsős fejlesztők az ötletből - elvégre a Glass koncepciója teljesen újszerű megközelítést igényel, nincsenek még kész receptek az okosszemüveg felhasználhatóságára, most kell kialakítani a kereteket és a fő irányvonalakat.

Csak abban reménykedhetünk, hogy a résztvevőkkel nem íratnak alá túlságosan kemény titoktartási szerződést, és két hét múlva mi, egyszerű halandók is rengeteg újdonságot tudhatunk meg a Nagy Projektről. Az mindenesetre biztos, hogy hamarosan elkezdődik az agyakban a fogaskerekek kattogása, és azok az ötletek, amik a hutában még esetleg nem születnek meg, a következő hónapokban elkezdenek szárba szökkenni, hogy a kész termék megjelenésekor már egy jól használható, ötletgazdag termékpaletta fogadja a vásárlókat.

Arra viszont, hogy a varázsszemüveg a boltok polcaira és az utcán lófráló embertársaink fejére kerüljön, még elég sokat kell várni - a legóvatosabb becslések szerint is legkorábban az idei év végén jelenik meg, de valószínűbb a 2014 első negyedéve.

Végezetül idézzük fel a Google I/O emlékezetes ejtőernyős-háztetőn biciklizős bemutatóját. Ti milyen alkalmazásokat látnátok szívesen a szemüvegetekben?


· 1 trackback Címkék: google hírek glass google glass

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr75023084

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.17. 11:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolij 2013.01.17. 10:12:11

Ingresst, mi mást:)

zolij 2013.01.17. 10:48:48

@Yarner: amúgy a Niantic Labs vezetője múltkor G+ -on egy Google Glass-szal pózolt, úgyhogy szerintem már folyamatban a fejlesztés:)

xylon 2013.01.17. 12:14:06

@zolij: gratulálok a fejlesztoknek hogy télen inditottak el a játékot. lefagy a kezem. amugy a jatek dogunalom de fuggoseget okoz es semmi AR nincs benne

zolij 2013.01.17. 15:45:15

@xylon: novemberben indult, az még ősz volt:)

Google+
süti beállítások módosítása