A HTC szerint a widgetek feleslegesek [+Szavazás]

2013.03.05. 16:08 Yarner

Különös kutatási eredménnyel rukkolt elő a HTC a napokban. A tajvani cég pr-részlege azt állítja, az új telefon a HTC One (pontosabban a rajta futó Sense 5) fejlesztése apropóján alaposan áttanulmányozták az Android-tulajdonosok felhasználói szokásait, azaz hogy mire, hogyan és mennyire használják az okostelefonjukat az emberek. Az androidosok nagy büszkeségével, a személyre szabható kezdőképernyővel kapcsolatban szinte sokkoló megállapításra jutottak: 

15Announce_Render-730x348.png

  • A legtöbb felhasználó azt sem tudja, mi a különbség alkalmazás és widget között (mondjuk ez ügyben nálunk elég nagy a nyelvi katyvasz is - az Android újabban "moduloknak" hívja a widgeteket, a sajtóban meg egy ideig a "minialkalmazás" névvel próbálkoztak).
  • Az emberek alig használnak widgeteket: az óra, időjárás és zenelejátszó widgetek még csak-csak mennek, de csak a felhasználók 10%-a használ bármit is, ami ezektől eltér.
  • A kezdőképernyőt a legtöbben alig módosítják, és az első hónap után a felhasználók 80%-a már többet soha nem nyúl hozzá (szörnyen nézhet ki a telefonjuk, mióta a Play alapállapotban minden letöltést kitesz a homescreenre... Persze sokan a Playt sem igazán használják.)

Persze azt is tudjuk, hogy a HTC a Sense 5 felülettel éppen a nem ikon-widget központú kezdőképernyő forradalmi koncepcióját próbálja eladni (a hírfolyamunkat megjelenítő BlinkFeed ugyan kikapcsolható, de amint a fentiekből kiderül, ezt kevesen fogják megtenni), így úgy is vehetjük, hogy ezt a döntésüket próbálják igazolni a közzétett adatokkal.

Sense5Blog_Blink.png

Az biztos, hogy a telefon (tablet, médialejátszó, stb) személyre szabása időt és ötletelést igényel, de elsősorban azt, hogy a felhasználónak igénye legyen a változtatásra, valamint hogy tudatában legyen, hogy milyen lehetőségei vannak, mi mindent kezdhet a készülékével. Tudjuk, a múlt évben az Android végleg a néptelefonok rendszere (is) lett, így felállt az a helyzet, hogy a technikához nem sokat konyító felhasználók is nagy számban okostelefon-tulajdonosok lettek, ők pedig bizony nem azzal fogják kezdeni, hogy ízekre szedjék a beállítás-menüt - egy egységsugarú magyar anyukától már azt is nagy teljesítménynek tekinthetjük, ha beteszi a gyerekek fotóját háttérképnek. (Tudom, vannak nagyon profi hölgyek is, akik cafatosra optimalizálják az Androidjukat, de most a példa kedvéért egy klasszikus anyukát képzeljünk el, akinek a számítástechnikáról a legnagyobb sikerélménye az volt, hogy a pasziánsz parancsikonját sikerült kitennie a desktopra, hogy ne a startmenüből kelljen kikotorni).

Szóval egyre többen vannak közöttünk, akik, fogalmazzunk így - elsősorban telefonként tekintenek a készülékükre, ami tud pár extrát is. A kérdés persze, hogy tényleg utánuk kell-e vinni a rendszert? A Sense mindig is arról volt híres, hogy kész felületet ad a felhasználónak, előre elrendezett widgetekkel, ikonokkal - most ezt is továbbvinnék, tovább csökkentve a widgetek szerepét. 

Én személyszerint widget-hívő vagyok, nagyon szeretem ezeket a kis kütyüket a kezdőképernyőmön (jelenleg 9 van kitéve + a Google keresősáv), így azt gondolom, jobb lenne kiokítani a felhasználókat arra, mennyivel praktikusabb - vagy akár csak jópofább lehet a mindennapos telefonhasználatuk, ha rászánnak egy kis időt, hogy elpepecseljenek a készülékükkel. Ebben a feladatban oroszlánrész jut az Androlibhez is hasonló médiumoknak, no meg persze nektek, a felhasználóknak is, hogy jó tanácsokkal, jó ötletekkel segítsétek kezdőbb társaitokat, személyesen, fórumokban, kommentekben!

Végezetül szeretnék egy kis felmérést folytatni, hogy a magyar viszonyok között mennyire állnak meg a HTC elborzasztó adatai. Lássuk, Ti mennyire szeretitek módosítgatni a kezdőképernyőt, és mekkora szeretet övezi itthon a widgeteket!

Szolgálati közlemény - a szavazómotor elromlott, próbáljuk menteni a helyzetet...

Ha nálad sem megy a szavazógép, az alábbi linkeken szavazhatsz békében:

Tettél ki widgetet?

Személyre szabsz-e?

Profi vagy?

Tettél ki widgeteket a telefonod kezdőképernyőjére?
Nem. Csak az van ott, amivel a telefon jött.0%
Igen, de csak 1-2-t0%
Igen, 3-5-öt0%
Igen, több mint ötöt0%

Személyre szabod a telefonod kinézetét?
Nem kell, a gyári felület nagyon pofás0%
Csak a háttérképet, ikonokat0%
Az elején jól átszabtam, berendeztem, így már jó - azóta nem piszkálom0%
Rendszeresen cserélgetem a kinézetét, kipróbálok újabb widgeteket, lauchereket0%
Számomra művészet a személyreszabás, folyton az új dizájnon töröm a fejem0%

Mennyire érzed magad profinak az Androidban?
Kezdő vagyok0%
Szerintem elég jól értek hozzá0%
A kisujjamban van az egész, csukott szemmel rootolok bármit0%

[Via HTC


Címkék: widget htc htc one

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr105117555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fésüs Kelekótya 2013.03.05. 16:17:00

Korábban szinte megállás nélkül pakolgattam a widgeteket, tele volt mind a 7 oldal. Mostanra három maradt. A főoldalon óra-időjárás, Google keresés, 3 ikon és egy mappa. Míg a másik két oldalon egy-egy nagyobb widget (SMS és hívólista) van kitéve. Valahogy nem kell több. Az összes információ, amiről értesülnöm kell, inkább landoljon az értesítési sávon. Amióta lehet egyesével törölni őket, azóta szerintem sokkal jobban használható

vttomi 2013.03.05. 16:33:08

androidos koromban utáltam a widgeteket: más méret, mást téma, más szín, átlátszó-nemátlátzsó, ha nagyra veszem, a képernyőt nem tölti ki, illeszkedni nem akarnak és csak háttérből látok csíkokat
az egész telefon szemétdomb-kinézetet kap
(megjegyzendő: nincs iphonom...)

medwe27 2013.03.05. 16:49:13

Szerintem a kezdőképernyő legyen letisztult, egyszerű és átlátható. 3 képernyőt használok, a főképernyőn óra van, időjárás-ikon és a keresősáv; a másidok képernyő tele van a gyakran használt appokkal: social, rss, play, file- és felhőkezelő, jegyzet, zene, videó, a harmadik pedig a naptárt mutatja.
A kezdetekben én is meg voltam őrülve a widgetekért, aztán pár hét után leszoktam róluk. Az okok: 9 képernyőn 30 widget ugyanolyan átláthatalan mint az alkalmazásválasztó, és kitúrni a megfelelőt se gyorsabb, ráadásul eléggé visszafogja a teljesítményt. Amíg nem volt intelligens értesítési sáv, addig elkélt ugyan a powerwidget és lejátszókezelő, de már ez is felesleges.
Amikor elkezdtem belakni a tabletet, ugyanezek az elvek vezéreltek, de az a nagy felület szinte kéri a widgeteket, bűn nem kitölteni mind a 10"-t. Ott már kikerültek a könyvjelzők, emailek és todo list, de továbbra is megtartottam a gyakori appok ikonjait.
És hiába vagyok droid guru, imádom a Holo-t és semmiképp se nyúlnék bele mélyebben, max az ikonokat cserélgetem.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.03.05. 16:58:00

Akkor én is vallok:
5 képernyő, a középsőn (home) óra, Google Now widget, névjegy, vidó, sms, zene (ikonban) a többin a gyakran használt appok, valamelyest funkció szerint, levegősen elrendezve, mert szeretem látni a hátteret.
Widgetből kint van egy naptár, az Evernote, egy zseblámpa-kapcsoló, egy média-hangerőállító (nem szeretem, ha hangosan indul el egy app amikor én nem akarom, általában halkan használom a telefont), a Soundhound, a Screen Filter éjszakai üzemmódhoz, és újabban egy számológép, hogy ne kelljen megnyitogatni (3x3-as helyen a 4,8"-en remekül elfér)
Egy mappában még kint van az a féltucat játék, amit mostanában használgatok

Globetrotter2014 2013.03.05. 17:01:28

Eszi az aksit de komoly újításnak érzem az almás rendszer után. Filesmhetővé teszi az egyes oldalakat egy egy widget, amellett hogy egyik másiknak rendes funkciója is van...

EvilHedgehog 2013.03.05. 18:01:22

@vttomi: Már nincsenek lyukak 4.0 óta átméretezhetőek...

Savior 2013.03.05. 22:34:32

Szerintem vannak olyan widgetek, amik kifejezetten hasznosak: óra, időjárás, naptár agenda, TODO lista, bevásárlólista, fontos adatok (pl. számlázási cím; bár ez 1x1-es, felugrós dolog, inkább shortcut), zenelejátszó (itt az értesítősor tényleg konkurencia), elemlámpa.

Ezen kívül én sok program ikonját kirakom gyorsindítóként, mert egyszerűbb, mint a béna applikációs menüben keresgélni. Van egy játékképernyő, egy kirándulás/navigáció és egy rendszer.

Egyébként nem biztos, hogy jól értem, de nem lehet, hogy a HTC végkonklúziója is az, hogy jó dolog a widget, csak a "n00bok" nem használják, hát csináljunk egy olyan rendszert, ami jobban rávezeti őket? Mert akár csempének hívjuk, akár widgetnek, a kettő valójában tök ugyanaz. Szóval szerintem ez nem a "widget nélküli kezdőképernyő", hanem éppen egy, a widgeteket sokkal inkább a felhasználó arcába toló képernyő.

Az Utolsó Csillagharcos 2013.03.06. 09:34:02

Nem akarok trollkodni, de ezek alapján úgy tűnik az MS csempés koncepciója nem is akkora hülyeség...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.03.06. 12:05:27

A naptárt használom, mást nem. Szeretem, ha minden, amit tényleg használok, elfér egy képernyőn.

beked 2013.03.07. 21:07:03

Én alapból nem használok Már widgeteket. Főleg mióta smart louncheren vagyok. De azért kinn van az evernote meg a menza weblapja..de csak mert van lockscreen widget... Mert azt használok. :-)

Szerintem jó dolog tud lenni. De én általában okkal nyitom ki a kütyüm így nem sokat használtam soha.

Az értesítési sáv sokmindent pótol.

Google+
süti beállítások módosítása