Androidos Parasztvakító Show - s(z)avazással

2013.05.19. 08:54 decoati

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legjobban csengő marketing hívószavakat, amelyek mögött vagy nincs értékelhető tartalom, vagy pedig a hétköznapi életben totál értelmezhetetlen, fölösleges nagyzási hóbortról van szó csupán. Szavazzatok: melyik a legnagyobb parasztvakítás?

HANG

1., WM5110: igazság szerint ez csapta ki nálam a biztosítékot, tegnap hozta le az Engadget: a Wolfson legújabb fejlesztése valószínűleg a Samu S5-ösében fog debütálni, marha drága lesz ugyan, de a képességei minden pénzt megérnek: a műszaki paraméterei között a 4 DSP, az extrém zajelnyomás, és a 192kHz/24bites DAC szerepel. Neeee... gyerekek. Ez nem ágyúval verébre, hanem halálcsillaggal szúnyogra. Mit hallgatok rajta? Min fogom hallgatni? Ekkora marhaságot...

35m4tg.jpg

2., Beats: A következő buzzword a HTC-hez kapcsolódik, akik a Beats Electronic LLC-vel kooperálva dobták piacra a Beats logós telefonjaikat. A technológia bevallottan csak egy szoftveres EQ, nem véletlenül hiányzik a készülékekből az EQ, hiszen EZ maga a termék. A góré (Dr. Dre) így promózza a brandet: "People aren't hear all the music. With Beats, people are going to hear what the artists hear, and listen to the music the way they should: the way I do." Muhaha. 

24145136.jpg

3., Sony Crystal Clear Audio: A Sony nem ma kezdte az ipart, nem is égetnék magukat holmi szoftveres EQ-val, de erről a csodáról csak annyit lehet tudni, hogy valamit csinál a hanggal. Pedig erre ott vannak a profi zenészek a profi hangszerekkel, a profi stúdiók a profi hangmérnökökkel, és a profi lejátszók a profi hangfalakkal/fejhallgatókkal. Nem baj, a Sony jobban tudja.

KIJELZŐ

4., Magas ppi: úgy általában. Nem akarok túlságosan belemenni, az egész lényege az, hogy az emberi szemnek megvan a felbontóképessége ami szögmásodpercben értendő, ha két pont a megadott ívnél kisebb szög alatt látszik, az emberi szem már nem tudja megkülönböztetni őket. Tehát egy adott ppi értékhez mindig tartozik egy távolság, ahonnan nézve a két szomszédos képpont éppen az emberi szem felbontóképesség határának megfelelő szög alatt látszik. Ennél messzebbről nézve a két képpontot nem lehet megkülönböztetni. Ez a távolság 254ppi-nél ~25cm, 441ppi-nél ~14cm... én spec. 14 centire nem is tudok fókuszálni. 

avatar_jamescameron5-550x309.jpg

5., Bravia Engine: A Sony képjavító eljárása, gyakorlatilag minden megjelenített képkockán lefuttat a Google új, "automata képjavítás" funkciójának megfelelő rutint, hardveresen. Dettó Crystal Clear, a Sony-nak nagyon megy ez a felfogás. bár nem tudom mi értelme van egy olyan kijelzőn mint az Xperia Z-é, amit ha nem pont szemből nézel, nincs az a képjavító ami helyre tenne.

DESIGN

6., "Inspired by Nature": nem is fűznék hozzá semmit, meg kell nézni a videót. Vagy ezt. A Samsung mestere az anyaghasználatnak, az S1-et is csak a vas miatt választottam anno, és azóta is műbőrbe tekerve tartom. Tegnap meg viszolyogva néztem egy kiscsajt, aki egy fehér S3 hátáról vakargatta unott fejjel a ráragadt szutymót. Most ugrott be, milyen "Nature" az ami inspirálta a Samut: egy csupasz csiga talpa. A videóról meg a vicc jut eszembe, amikor Pista bá' zakózik egy marha nagyot bicóval, majd a hülye kérdésre (Pista bá', elestél?) felcsattan: "Nem, én így szállok le, b+". Végülis mindenkinek joga van hülyének lenni...

Samsung-Galaxy-S-III-Back.jpglimax_maximus__terrain.jpg

AGY

7., Octa- deca- dodecacore: mint egy falat kenyér. Az Angry Birds biztos piszokul megy rajta.

FOTÓ

8., Ultrapixel: szintén HTC, az One képérzékelője. Már az szemétség volt, hogy a pletykák során hagyták elmenni a közvéleményt a valahai Foveon szenzorok felé, aztán kiderült, hogy egy ki tudja honnan kukázott, nagyobbacska pixelméretű, de csak 4MP-s BSI került bele. Persze pofára is estek, a végeredményt látva a fél világ az Ultrapixelt ekézte. Persze azóta hypózzák a szerecsent, de az nehezen tűri. 

9., Csillió megapixel: ismét a régi mondás: kutyából a szalonna. Az Xperia ZL kromatikus aberrációján nem segít a 13MP. Az LG Optimus G olajfestményszerű rettenetén nem segít a 13MP. Mindkettőt hazavágja egy jobb minőségű 8MP-es kamera, még 3MP-re leskálázva is. Pedig milyen jól hangzik...

És akkor mondjátok a tutit:


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr805306169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheInsider 2013.05.19. 10:39:18

A legviccesebb, hogy a csilivili Beats - en 128k - s mp3 - mat hallgatnak, a csilliómegapixeles kamerával pedig jpeg képeket készítenek és nézegetnek a delikvensek... :D
Akiknek egyébként a Sennheiser, AKG, Leica, stb. márkanevek a világon semmit sem mondanak - mint ahogy a tömörítetlen formátumok sem nagyon! :)

decoati 2013.05.19. 10:51:45

@kgordos: ja, én azon röhögök hogy az a Samu jön ezzel a Wolfson izével (össze vannak borulva, na) aki mindenféle tervezési igénytelenségek miatt állandóan alávág a Wolfson képességeinek. Hol fognak ők ilyen átvitelű, ilyen dinamikatartományú, ilyen SNR-ű (stb.) analóg egységet mögé rakni? Milyen fülhallgatót csomagolnak majd az S5-höz?

szcsongor 2013.05.19. 11:29:41

@kgordos: mert szarakodjon mindenki RAW képekkel, konvertálgasson, szerkesztgessen, amikor csak egy nyomorult képet akart csinálni a buliról vagy a cserepes virágról az ablakban? erre viszont, elismerem, felesleges a sok megapixel

ren39 2013.05.19. 14:02:41

"Sony Crystal Clear Audio" elméletileg arra jó hogy nagy hangerőn kiküszöböli a recsegést - húgom W705-én volt ilyen az nem is recsegett pedig eléggé meg lett izzasztva

geplovagx 2013.05.19. 15:13:08

Beats: a Butterfly, a 8X és a One esetén is több van mögötte egy szimpla hangprofilnál. Egy 2,5V-os erősítő.

Ultrapixel: nem egészen kukázott 4MP-s BSI-ről van szó. Azért nem csak ekézték. Az Anandtech az egyik legjobbnak találta a One kameráját például.

decoati 2013.05.19. 15:42:43

@geplovagx: Beats: "[...]which produces incredibly crisp and robust audio which can be enjoyed through headphone (és főleg) the speakerphone on the back of the device"? tényleg igaz, ha hamarabb megtalálom, bele is írom. :)
Ultrapixel: én csak azt tudom hogy felhúzott szemöldökkel néztem a tesztfotókat, amire még a gsmarena is azt mondta hogy "Just about every other high-end smartphone will produce better stills in that scenario.". Aztán szoftverfrissítés után 1 nappal lecserélték az összes képet.

rudo 2013.05.19. 19:05:26

Alapvetően igazad van, de a hitelesség kedvéért ne öntsük ki a gyereket a fördővizzel. Van pár valóban túlmarketingelt neszesemmi fogdmegjól, ahol látszik, hogy egy szinte semmiséget tupiroztak fől. A hang és képjavitó áramkörök tipikusan ilyenek. A többiben azért érdemes kicsit mélyebbre ásni.

Kisebb pixelszám, nagyobb érzékelő: ez pont a magszám növelés ellentetje, szerintem jó irány, kár, hogy tudtommal a tesztek nem igazolják. Én üdvözlöm.

Full HD kijelző. Meglepő de szerintem van érezhető (nem látható) különbség. Persze a megjelenítő egyéb tulajdonságai is erősen beleszólnak. Én ezzel úgy vagyok, hogy több évtizede szenvedünk (oké ez erős megfogalmazás) a rossz felbontással, most végre átléptünk egy fontos határt. Most még a full HD-t megcsinálták 5 inchen, oszt' szerintem jónapot.

Sok mag, sok flop. Valóban nem kell ekkora számitási teljesitmény egy telefonba... viszont ezek nem telefonok, hanem lassan hordozható személyi számitógépek, oda pedig kell. Én nagyon birnám, ha már valóság volna, hogy keyboardra, monitorra kötve teljes értékű desktop környezetet ad. Ez egy létező irányzat és nemsokára talán valóság is lesz.

A Beats cég nekem maga a csalódás. Remek elgondolás, valódi tartalom (az aktiv zajcsökkentés nem vicc dolog), manapság szokatlan minőségű kivitel. Csakhát az a hang ami kijön belőle... viszont ez egyrészt izlés dolga, másrészt bevallottan réteg igényeket akarnak kielégiteni.

És a végére a lényeg. Minek wolfson DAC egy telóba és működhet-e ez. Válaszom: nem, nem kell! A nagytöbbség számára semmit sem mond, csak vagizásra jó, és nagyon félek nem is fog működni. Ahogy fentebb már irták a magas bitráta még kevés, oda kell egy nagyon komoly analog fokozat és audiophil tervezés. Különben a 192/24 kihasználatlan marad.
Nemmellesleg meg lehetne csinálni, egy felső-közép kategóriás hallgatóval igenis kihasználható (egy jobb AKG vagy profi Sennheiser már jó), ma már hálisten van (ha nem is sok) kiadó, aki főleg jazzt és komolyzenét ad ki ilyen minőségben. Én pl biztos vevő lennék egy ilyen telefonra - de semmi esélye, hogy valóban működjön sajnos.

Itarill 2013.05.19. 19:46:05

Na akkor kezdjük sorban.

Wolfson. Nagyon ügyes okos jó dolog. De kedves audiofil Béláim (tesóm is az... mármint, nem Béla), hol tetszik hallgatni a telefont jellemzően? Autóban? Bringázás közben? BKVn? Háttérzaj? Akármit tud a füles, beszűrődik. No comment. Legyen okés a hangzása, és ennyi.

Beats. Lásd előbbi, csak ez tényleg csupán vakítás.

Sony audio, Bravia: előbbit nem ismerem, utóbbinál nem vettem észre különbséget. Legalábbis a portolt verzión, hogy ez most azonos-e az eredetivel, vagy csak ráhúzták, mint nevet, én nem tudom.

Magas ppi: Szerintem bizony ez a legnagyobb parasztvakítás. Aki a 220 ppi kijelzőjére azt mondja, hogy pixeles, az hazudik (nekem kb 120%os a szemem... aki ennél sasszeműbb, ne vegye magára). Egyrészt normál használat mellett van retek a kijelzőn, ami jobban zavar. Másrészt nem közvetlen közelről nézi egy normális ember. Igen, egy hajszállal lehetne jobb felbontású, de már ez a ppi sem fárasztja a szemet. Ha nagyon kritikusak akarunk lenni, picit lehetne magasabb. Viszont az akksit szívja, a számítási teljesítményt szívja.

Inkább a fényerőt, tükröződést, napenergia hasznosítását fejlesszék. Vagy legyen normális színes e-ink telefon annak, aki nem akar rajta játszani.

Inspired by nature. Blabla, minden cégnek van, szóra sem méltatandó.

Octa-csillió mag. Parasztvakítás, de van benne perspektíva, ha lesz normális desktop Ubuntu for android. Addig viszont fölösleges, a One X is elég gördülékeny már... telefonnak fölösleges.

Ultrapixel vs. csillió megapixel. Engem előbbi a tesztfotók alapján nem győzött meg, bár az elméletben lehet némi igazság. Ennek ellenére inkább maradnék a sok megapixelnél, amit lehet lekicsinyíteni XDA-s trükkel. Az igazi perspektíva úgyis az objektív fejlesztése lenne.

Globetrotter2014 2013.05.19. 21:19:04

Jó poszt.

SOk tekintetben kritkusabb mint mint amennyire ténylegesen necces a helyzet.

Ilyen mélységű kritikát riktán olvasnál Alma őrültektől, ami jó dolog :)

Amúgy mind közül a HTCé iagzi szarvashiba mert egy régi alapkreitérium a Mpixel, és egy olyan gyártó csúcskészüléke amely jelentősen függ ennek siekrétől, nincs hűtő és porzsvó vagy akár butafon részlege...

egy atlag 2013.05.19. 22:09:20

ez a poszt pont annyit ér mint a dr tré füles...erős küldetéstudattal és nemlétező műszaki ismeretekkel átitatva sikerült egy korcs posztot tolni...pedig lehetett volna jó is ennyi erővel.

decoati 2013.05.19. 22:56:07

@egy atlag: az első nem stimmel, a második sem, a harmadik szubjektív, a negyedik meg (az előzőek miatt) nem nagyon érdekel. Legalább szavaztál?

-=Asti=- 2013.05.20. 00:12:34

Nagy részével egyetértek, de a ppi különbség azért érezhető. Nemrég kezembe akadt egy Xperia Z, és megtetszett a HD kijelzője, láthatóan szebb és borotvaéles... bár hozzátenném, hogy jómagam emiatt sose költenék többet egy telefonra, tökéletesen megvagyok a 800x480 kütyüjeimmel.

Octa- deca- dodecacore témához csak annyit, hogy a teljesítmény növelése szükséges, viszont most már inkább rámehetnének a fogyasztás-üzemidő fejlesztésének vonalára is, mert szerintem nem csak nekem van tele a puttonyom a kétnaponta lemerülő mobileszközökkel.

poisonborz 2013.05.20. 10:21:50

Önmagában a magas ppi-t szidni értelmetlen. Nézz meg egy 1-2-es GalaxyS-t (AMOLED 233/207 ppi-s) , és sima fehér háttérnél ~20 centiről már zavaró hogy látni a (technológiából eredő) rácsmintát.

A mag/teljesítmény kihasználásáról nem a gyártóknak kell gondoskodni hanem a fejlesztőknek/tervezőknek, és kis részben a felhasználóknak. HD filmet nézel, aztán gyorsan átváltasz egy böngészőre ahol nyitsz két ablakot, közben kapsz egy mailt, nem sokra rá egy telefonhívást. Szerinted ez ritka szituáció? Próbáld meg milyen smooth élmény ez egy 2 évnél régebbi Android telefonon (nem csak a CPU számít itt nyilván, de szerintem a szerző is az összteljesítményre gondolt).

A sok MP-elt is felesleges ekézni. Ez csak egy szám, és amellett hogy van értelme (8MP = 3264x2448 - nyomtatásnál már nem is olyan nagy ez a szám) már régen nem ezzel a hívószóval adják el a kamerákat. Komoly előrelépések voltak képfeldolgozás terén az utóbbi pár évben.

Audio: bárki aki nem csak szoftveres megoldással jön, értékelendő. Megint csak az hogy milyen fülessel, milyen környezetben használják, már nem feltétlenül a gyártó felelőssége. Hidd el hogy nem kicsi az a réteg aki örül, hogy meg van adva a lehetőség hogy *jobb* hang jöjjön ki a vázból, és olyan környezetben használják (pl hazaérve hangszóróra dugják) hogy legyen értelme. Ne legyen már egy cég azért szidva hogy csak azért nem hagy el egy készülékenként ~500Ft-os alkatrészt, mert 80% majálisos fülest használ villamoson. Anno audiofil fórumokon mindenki odavolt az örömtől hogy a GS1-ben Wolfson van, és általános volt a felhördülés mikor a GS2-ből kimaradt.

odamondó 2013.05.20. 10:39:13

Azért van pár baromság itt: 2,3,5,6,8 ami bullshit.

A többit meg azért szidod mert valószínűleg nem érted őket.

bioLarzen 2013.05.20. 12:24:14

Fiúk, akkor most a htc-s cikknél tényleg zároltátok a kommentelést és töröltétek a már megjelenített kommenteket? Jó lenne, ha mondanátok valamit erről...

bio

decoati 2013.05.20. 13:28:16

@odamondó: a kérdés az, hogy szerintetek melyik az a technikai megoldás, amelyre marketinget építve a legnagyobb hatékonysággal vezetik meg a vásárlót. Nem a Wolfsonnal van a baj, hanem a 192KHz/24bittel, amiből a Samu marketinget csinál majd, de a teló nem fogja tudni. Nem a dizájnnal van a baj, hanem az óccsó külső mögé pakolt marketing bullshittel. Nem a 13MP-vel van baj, hanem hogy kikiáltják mindenhatónak. Nem az octa core-ral van baj, hanem hogy a telók nagy része köszöni szépen, tökéletesen elvan a dual core-ral, de azért lassan égő, na. Nem az Ultrapixellel van baj, hanem hogy izomból tolták még akkor is, mikor a mérnökök már tudták hogy baj van. Nem a Sony megoldásaival van baj, hisz' az csak egy technológia, hanem hogy kitalálja mi a jó nekem.
Nem arról van szó hogy nem értem, hanem hogy irritál.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.05.20. 16:09:09

@bioLarzen: Így van. És ezzel el is mondtam mindent, ami ehhez az egészhez tartozik.

odamondó 2013.05.20. 20:21:14

@decoati: értem. Az az igazság ezeket a buzz word-öket én észre se veszem ezért nem irritál. Aki meg erre fel vesz telefont az amúgy is hülye. Ami engem már zavar inkább, hogy olyan emberek szakértenek be nekem akik pár éve még azt se tudták mi az a számítógép.

Octa-core-ról: nagyon rossz példa mert konkrétan az egy nagyon helyes és jó irány.

decoati 2013.05.20. 20:45:51

@odamondó: akkor gondolom az sincs meg, hogy amikor kiderült hogy az S4 kétféle processzorral jön ki, a fórumok tele voltak a területi felosztással, meg hogy micsoda szemét a Samu, hogy ide-oda nem a 8 magos jön. Természetesen anélkül, hogy a 4 magos teljesítményét megtapasztalhatták volna. Tehát a jelenség létezik, a 8 magra ugrottak a népek. 8 több mint 4, és ennyi elég. Erről beszélek.
(Azért pár embernek lejött, hál'istennek.)

bioLarzen 2013.05.20. 20:52:01

@Tomi from Space: Aha - magyarán, amikor kifogásolok valamit, akkor először lenyomsz rá egy tök irreleváns, de pökhendi választ, aztán megváltoztatjátok a cikk szerzőjét rólad valaki másra, majd magyarázat nélkül letiltod a kommentelést, hogy ne tudjak ott reagálni rá...

Tomi, amikor elkezdtétek a blogolást, mit gondoltál volna erről a megoldásról?

(Kíváncsi vagyok, ez a komment meddig ússza meg a cenzúrát)

bio

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2013.05.20. 23:35:42

@decoati: mondjuk az S4 féle 8 magnak kábé semmi értelme sincs, csak ezt a többség nem tudja. Ők csak úgy gondolkodnak, hogy a 4 magos fele olyan gyors, de arról már fingjuk nincs, hogy használati szempontból a 8 magos is csak 4 magos. Amúgy arról van valami teszt, hogy mennyivel fogyaszt a 4 + 4 mag kevesebbet átlagos használat mellett?

Daveee85 2013.05.21. 00:35:42

@bioLarzen: Mondtam én, hogy cenzúra van... :)

a_bitlisz 2013.05.21. 00:49:12

@bioLarzen: Ezt a tomi gyereket figyelgetem egy ideje...
Ahány cikk annyi oltást kap...én már rég nem bloggolnék a helyében.

][-][alo 2013.05.21. 07:44:43

@decoati: Igen, a tesztekből kiderül, hogy oda-vissza verik egymást a különböző mérési területeken, mindez igazából hibahatár környékén, szóval teljesítményre nagyjából egyenlőnek mondható a két "kiszerelés".
Fogyasztásról nem sokat olvastam eddig.

Írta valaki, hogy ha hd filmet néz és fogad egy levelet és hívása is van, na oda kell a 4, 8 mag. Igen, tipikusan életszagú, és ráadásul minden percben előforduló jelenség... Ha valakinek csak ezért kell a több mag... És ráadásul ilyenkor is előfordulhatnak belaggolások, megakadások. Akkor meg minek az ezer mag...
Persze biztosan bennem a hiba, hiszen nekem csak egymagos telefonom van, s csak irigykedve csorgatom a nyálam magam alá a többmagos csodák miatt... ;)

decoati 2013.05.21. 07:59:38

@Giggsy: még a benchmarkokat emésztgeti a világ, mertmivelháthogy az octa nem végez mindenhol legelől. Egyébként arra én is kíváncsi vagyok.
@][-][alo: jájjj de maradi vagy :D

][-][alo 2013.05.21. 10:28:27

@decoati: jah, maradi vagyok, lehet, de nekem ne szóljon be egy olyan akinek alma volt a jele az oviban! :P ;) kiröhögtél akkor, hogy az enyém retek volt - most már tudod miért! :D

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2013.05.21. 15:59:40

Milyen jo, hogy van PR a vilagon.
Ha nem lenne talan kevesbe neznek hulyenek az embereket.

Google+
süti beállítások módosítása