Peek - szemvizsgálat a szavannán

2013.08.17. 12:32 decoati

"If you're a breadwinner and you can't see and you can't work then the whole family is in crisis."

A fenti mondat Peter Acklandtől, az International Agency for the Prevention of Blindness tagjától hangzott el egy BBC interjú során, amelyben a University of St Andrews, a London School of Hygiene & Tropical Medicine, és a NHS Greater Glasgow and Clyde közös kutatómunkájával létrehozott projektről beszélt, ami komplett szemészeti diagnosztikai eszközzé változtat egy egyszerű androidos telefont. Ez a Peek, a Portable Eye Examination Kit.

pee-eye-test-2-980.jpg

Az alapgondolat arra épül, hogy az elmaradott országok lakosságának szemorvosi szűrése igencsak gyenge lábakon áll, mivel a kórházak nem tudnak kicuccolni pl. az afrikai falvakba, az ott lakóknak pedig semmi lehetőségük nincs beutazni a legközelebbi nagyvárosba. Ennek következtében a világ lakosságának vakságban szenvedő, 39 milliós részének 90%-a ezeken az elmaradott területeken él, és szemorvos soha nem látta őket.

Nosza, fogjunk egy okostelefont (ha már annyira okos), lássuk el a megfelelő optikai adapterrel és a megfelelő szoftverrel, és így már akár relatíve képzetlen személyek, aktivisták is el tudják végezni a szűrést, akár a páciens háza előtt ülve. A Peek képes diagnosztizálni vakságot, látásromlást, szürke- és zöldhályogot, makuladegenerációt, diabéteszes retinopátiát és más retina- és látóideg rendellenességeket, valamint érzékeli az agydaganatra, és agyvérzésre utaló jeleket. A szoftver tudja rögzíteni továbbá a páciens adatait és az aktuális GPS koordinátákat, így lehetőség nyílik a betegek követésére, és ami lényeges: a tömeges szűrésére. 

Az ilyen hírek mindig elgondolkodtatnak. A tech oldalak merítésének 99%-a arról szól, hogy még többet, még gyorsabban, még hamarabb. Ultrapixel, 4k, FullHD, Beats, 8 mag, 10 mag, 2.26GHz, LTE, anyámkínja, persze, piac van, meg verseny. Aztán jön néhány magasan kvalifikált krapek, akik összedobnak egy ilyen ketyerét, és kimennek bazmeg Afrikába, életminőséget javítani. A legnagyobb poén pedig az, hogy a filléres technológiai hátteret pont ez a konzumidiotizmusból táplálkozó eszetlen őrjöngés teremti meg. Ez olyan közvetett finanszírozás amire a gyártók és a forgalmazók nem tudják rátenni a zsíros mancsukat, ez egyfajta "világtendenciák meglovaglása", (a változatosság kedvéért) a "jó" ügy érdekében. Zseniális.

_69288031_de23.jpg

(@farrvince: press photo: Mirriam Waithara megköszöni Steve Jobs-nak a visszakapott látását) 

Az első tesztek jelenleg Kenyában folynak, 5000 páciens bevonásával.

(forrás: g+, MedicalXpress, BBC, Peek Vision, University of St. Andrews)


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr495464550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2013.08.17. 22:54:14

A szembetegségek többsége sajnos nem gyógyítható egy-két pirulával vagy injekcióval, nem látom egy korrekt diagnózis hogy segít azokon akiknek se pénze se lehetősége arra hogy elfáradjon a városba egy szemműtétre.
Amúgy jó a cucc, biztos lehet valahol majd használni. Például a szerencsétlen fehéremberek akiknek van biztosításuk és/vagy pénzük, de lusták elmenni az orvoshoz, azokhoz kifáradhatna a szakember...

decoati 2013.08.17. 23:36:13

@a_tom: talán a páciensek számára sem mindegy hogy senki nem foglalkozik velük, vagy azt mondják: menjen kórházba, mert a szürkehályog műthető. Vagy hogy menjen kórházba, mert kezdődő xyz betegsége van.
Nagymamám is megműttette a szemét 78 évesen, és azt mondta: szuper ötlet volt...

plumpy80 2013.08.18. 11:30:13

Az utolsó kép leírása... PRICELESS :) :)

decoati 2013.08.18. 12:12:39

@plumpy80: néhány éve volt egy dokumentumfilm egy Észak-Koreába utazó amerikai, karitatív szemorvosi teamről, akiknek megengedte a vezetés, hogy alapvető szemészeti műtéteket, kezeléseket végezzenek a pórnép között. Elutazásuk előtt volt egy záróünnepség, ahol pl. az öreglány sírva-zokogva térdre borulva mondott köszönetet Kim Jong-Il-nek (!) a visszakapott látásáért, mert hogy ő intézte az egészet. És mindenki hozta az ajándékot a Kedves Vezetőnek, és hálálkodtak... a dokik meg csak ültek az emelvényen, és néztek ki a fejükből... de az ottani plebsnek legalább a virtuális stukker a homlokához van nyomva, és nem is ők választják a saját ostobaságukat... :)

Google+
süti beállítások módosítása