Nexus 5 - csúcstechnika, mellesleg

2014.02.20. 12:45 decoati

Nexus 5, mit is mondjak. Hardverközpontú megközelítés lesz, a KitKat jóságait már ezren megénekelték, de hogy valóban érezzük a KitKat trendsetter mivoltát (amihez hasonló érzésem nekem az ICS megjelenésekor volt), kell egy ilyen kategóriájú vas. 

nexus-5-official-big.png

 

Külső 

Az első gondolat a telefon megpilantásakor: “melyik ennek a teteje?” a második: “nem is olyan nagy”. Való igaz, a készülék alig másfél centivel magasabb, és ugyanolyan széles, mint a viharvert SGS-em tokban.

A készülék designjára leginkább a “megnyugtatóan semleges” jelzőt tudnám alkalmazni, egyszerű, letisztult, minimalista formavilág, kellemes tapintású anyagok. A készülék külsejében nincs olyan részlet ami felhívná magára a figyelmet, amibe beleakadna a tekintet: ezzel a telefonnal nem lehet rajkózni, a kutya sem fogja felismerni hogy az a tábla étcsoki a kezedben egy flagship Nexus. Ez a visszafogott stílus aztán az egész készüléket átjárja: ja, Snapdragon 800, indukciós töltő, ja, a létező összes szenzor és kommunikációs csatorna, igen, 2GB LPDDR3-1600 RAM, mintegy mellesleg. Hiszen mindez lényegtelen, mert ami igazán fontos: a kijelző. 

Kijelző 

Az a gyönyörű, 4.95”-os, Full HD IPS+ kijelző.

A készülék első bekapcsolásakor az ember szinte hátrahőköl a megjelenő hatalmas, világos képtől, ami annyira éles, hogy nincs is értelme beszélni róla: 445ppi, ízlelgessük kicsit. Az átlátszó, sötétbe áttűnő értesítési sáv és szoftgomb háttér jó ötlet, az értesítési sávon megjelenő, szélre zárt feliratok pedig még nagyobbnak érzékeltetik az előlap 72%-át kitevő kijelzőt. Ez a kijelző bekapcsolva nagyobb, mint kikapcsolva. Ja, és ez a brutál felbontású kép olyan természetességgel fordul-csúszik-animál, hogy az már unalmas.

DSC02324.jpg

 

Kicsit ellentmondásos a Nexus 5 kijelzőjének megítélése. Néhányan felróják neki a szűk dinamikatartományt, de mindenki kiemeli a nappali fényben is jó olvashatóságot. Sokan megemlítik a fakónak tűnő színeket, ám a mérési eredmények rendre a sRGB színtér 97-104%-át mutatják. Az ellentmondások oka a szokásostól eltérő gamma korrekciós érték lehet, ami a megszokott 2.2 helyett 2 körül van, így a kijelző képe kis mértékben fakóbbnak, világosabbnak, laposabbnak tűnik a “helyesen kalibrált” társainál. Érdekes mellékhatás, hogy megfelelően beállított fényerőnél a kijelzőn megjelenő kép nem nyújt “mesterséges” hatást, olyan, mintha egy papírkép lenne a kijelző helyén.

A kezdeti szériáknál szárnyra kelt hiszti, miszerint a kijelző képe “sárga”, egy kicsit túlzás. A white point 6800-7000K, ami ugyan egy borús délutánon kicsit melegnek tűnhet, de napsütésben egyáltalán nem, sőt, néha már-már hideg (naná hogy furcsa az ilyesmi, hiszen megszoktuk a mobil kijelzők egyértelműen hideg színvilágát). Viszont ezeknek, és a szinte páratlanul egyenletes színvisszaadásnak köszönhetően pl. a bőrszínek elképesztően élethűek. Az Anadtech egyenesen odáig merészkedik, hogy az Android világ legjobban kalibrált kijelzőjének nevezi a Nexus 5 kijelzőjét (manuális belekókány korrekcióra természetesen van lehetőség, kernelcsere + Nexus Display Control).

Hang

A hangminőségért ugyanaz a WCD9320 felel, ami a készülék testvérében, az LG G2-ben is szolgálatot teljesít. A beépített hangszóró minősége mondjuk egy vicc, de szerintem ez huszadrangú kérdés. A lényeg viszont, amit a fejhallgatón keresztül kapunk, nagyon megnyugtató. A szakírók elemzései, a labormérések, és a hi-fi fórumokon folyó diskurzusok alapján elmondhatjuk, hogy telefonunk az igen exkluzív S4 - Note3 - iPhone5 - S3 klub méltó tagja, persze a tesóval, a G2-vel együtt. A hangkép az SGS-sel összevetve (+CM vagy Voodoo) sokkal nyugodtabb, részletesebb, plasztikusabb terű, a frekvenciaátvitel vitán felül korrekt. 

A marketing az N5 esetében ugyan kevésbé működik mint a G2-nél, de a hangchip azonossága révén a 24bit/96kHz kimenet elvileg itt is ugyanúgy igaz. Ez számomra nem azt jelenti hogy ezentúl a 16bit/44kHz-es anyagokat mesterségesen túlmintavételezve szeretném hallgatni, hanem hogy a kiszolgáló elektronika ehhez a kimeneti részletességhez illeszkedik, ami nekünk csak jó. Néhányan szóvá teszik a viszonylag alacsony maximális hangerőt, hát én nem: való igaz hogy a skála felső 50%-át használom, de a max hangerő környéke már bőven kellemetlen.

Az Anandtech laborelemzése egy furcsa hibára hívja fel a figyelmet, vizsgálataik alapján az N5 egyik csatornája maximális hangerőn rondán torzítani kezd, és ez a G2-ben is tetten érhető. A hiba súlyát egyébként óvatosan kell megítélnünk, mivel az Anandtech egyrészt semmilyen egyéb paramétert nem ad meg (pl. kimeneti terhelés), másrészt a téma egyáltalán nem lett körbejárva. Egyébként laborvizsgálatok alapján az S4-ben is van hiba, mégis a legjobbak között említjük. Én mindenesetre semmilyen durva hibát nem tapasztaltam (Sennheiser HD-480 II, 60 ohm).

Ami viszont érzékelhető, az a KitKat-ben debütáló (de jelenleg csak az N5, vagy inkább az MSM8974 esetén működő) DSP Audio Tunneling, amely (egyébként nem túlságosan részletes források alapján) a kommersz (mp3, flac, wav) formátumok adatait a processzor megkerülésével (he?), közvetlenül a DSP-be irányítja, így a zenelejátszás energiaigénye offline lejátszásnál pl. a felére csökken, konkrét akkumulátor-üzemórákat takarítva meg ezzel. Hát nem tudom, de tényleg kevesebbet eszik. 

Akksi 

Apropó, akkumulátor. A 2300mAh Li-Po akksi az unibody házban első hallásra szintén szájhúzogatásra adhat okot, ám a tesztek alapján elég jól teljesít. Saját tapasztalat alapján kb. 4.5-5 órányi kijelzőidő áll rendelkezésünkre (van az 6 is), hogy ezt mennyi idő alatt fogyasztjuk el, az már rajtunk múlik. Oké, koppra tekert fényerőnél egy NFS akármi biztos egykettőre lepippantja az akksit, a full hd kijelző azért éhes jószág, és Snapi sem szégyenlős ha arról van szó, de ez engem már nem érint.

Kommunikáció

Ami talán érdekes lehet, az a 4G LTE támogatás, a 4.0-ás Bluetooth (ami így már kevésbé akksigyilkos), valamint a WIFI a/g/b/g/n szabvány melletti, 5GHz-es ac szabvány támogatása is. A wifi érzékenység egész jó, a wifi roaming olyan seamless, hogy egy 256kbps-es audio stream meg sem szakad váltás közben (ez az SGS-nek néha hosszú másodpercekig tartott, na de nem 2010-et írunk...). Wifi hotspot, Wifi direct, és a Miracast támogatás szintén megtalálható. A GPS támogatja a GLONASS és a Beidou rendszereket is, cold startnál is villámgyors, érzékeny, és pontos. NFC van.

Kamera 

Az előlapi 1.3MP (960x1280), semmi különös.

A hátlapi egy 8 MP-es Sony IMX179 CMOS szenzor optikai képstabilizátorral, 1.4 mikronos pixelekkel, F/2.4-es optikával. Nem rossz, de mire elég?

Az első Nexus 5 széria még 4.4-gyel érkezett, a tesztek során a telefon fotós képességei kaptak hideget-meleget, mellesleg joggal. Hál’istennek ezek a hibák a 4.4.2-ben már javítva lettek (a kékek már ezzel szállítják. (jaj, mit is beszélek, hiszen ez egy Nexus)), így már elmondhatjuk hogy egészen rendben vagyunk sebesség, vonalélesség, dinamika, fehéregyensúly, és zajszint szempontjából is.

A gyári kamera app elég puritán, válthatunk fotó, kamera, panoráma, gömbpanoráma mód között, kezelhetjük a vakut automatán ill. manuálisan, megadhatunk expozíció korrekciót, fehéregyensúlyt (beltéren az automata azért mellélő néha), valamint van néhány program mód: folyamatos fókusz, éjszakai, party (emelt szaturáció), és naplemente (ennek nem találtam értelmét) üzemmódok. Külön ki kell emelnünk a HDR+ módot, amely nagyobb dinamikatartományú (és sokkal kevésbé zajos) képeket eredményez, viszont cserébe a kép elkészítésének ideje ~2s-ra nő (jájj), és csak 8MP-es képeket készíthetünk így (dráma).

 

 

 (Teljes képek, és az eredeti felbontás 100%-os kivágásai. A teljes felbontású képek itt vannak.)

 

Ha a stock fotó képességei nem elegendőek, lehet turkálni a play-en: Camera Awesome, Camera Zoom FX, ProCapture, Camera FV-5… (a stock mellett én ez utóbbit használom, a hw jelenleg nem támogatja a zársebesség prioritást és manuális ISO-t, viszont van pl. WB-Lock, AF-Lock, háromféle fénymérés, AE-Lock, valós idejű hisztogram, és intervalométer)

Egyéb szenzorok 

Csak felsorolás jelleggel: iránytű, gyorsulásmérő, közelség érzékelő, fényszenzor, giroszkóp, nyomásmérő, és két érdekesség: lépésdetektor és lépésszámláló hiper-szuper energiatakarékos kivitelben, amit pl. a Runtastic ki is használ.

Zavaró dolgok 

  • A telefonban van egy másodlagos mikrofon is (felül), aminek segítségével az LG a háttérzaj elnyomását valósítja meg. Már ha nem lő túl a célon, mint jelen esetben, és nem fullad bugyborékolásba a kimenő hang a túlkompenzáció miatt, ha a fő mikrofon nincs elég közel a szánkhoz. Még jobb: ez a rosszul hangolt zajzár a saját készítésű videofelvételek halk részein is hallható. A javítást már beígérték, naná, ezen háborog a fél világ.
  • A hangerő- és bekapcsológomb eléggé “osztályidegen”, kemény, éles peremű, a háztól nagyon eltérő anyagú gombok. Ráadásul a bekapcs gomb mintha tizedmilliméternyit lötyögne is. Kis utánajárással kiderült hogy ezek spéci kerámia gombok, így könnyebb őket kitapintani, tudatos tervezés eredménye. Hm.
  • A jack aljzat szintén aszimmetrikusan, szemből nézve balra csúsztatva helyezkedik el a készülék tetején. A beletolt jack dugó ugyan merőlegesen áll a felső ív aljzathoz illesztett érintőjére, de ez (az eltolás miatt) nem párhuzamos a telefon hossztengelyével: a jack dugó ferdén áll ki a telefonból, rém hülyén néz ki (szintén tudatos tervezés eredménye, az iFixit-en tisztán látszik a jack aljzat fészkének kialakításán).
  • A notification led baromi lassan pulzál, 10s-enként 1s.
  • Az előlapi kamerának indokolatlanul nagy lyukat ütöttek.
  • A GPS ki-be kapcsolója “Tartózkodási hely” néven fut, és választható wifi+cellainfó+gps, wifi+cellainfó, és csak gps opció. Tehát változott a logika: nem a GPS chipet kapcsolod, hanem a helymeghatározás (és helymegosztás, amit természetesen akarsz, hát persze hogy akarod, az Asszisztens csak így megy) pontosságát. Ha akarod az Asszisztenst pl. útvonalinfókra is használni, hagyd csak bekapcsolva a GPS-t. Logikus, de kicsit izé.
  • A GEL-nek (stock launcher) zéró, azaz zéró beállítási lehetőségei vannak, a 4x5-ös rácsbeosztás egy majd’ 5”-os kijelzőn nekem kicsit ormótlan.
  • Unibody ház, hát nem is tudom. Az iFixit kiderítette hogy a hátlap nem ragasztott, hanem fülek fogják, és az akksi sincs agyig beragasztva: az akksi szervizben gyorsan, egyszerűen, és biztonságosan cserélhető (viszont az egész előlapot teliberagasztották, vigyázzunk rá, drága móka).
  • Hátsó kameralencse. Jesszusom...

Verdikt 

Ez egy bazi jó telefon. Nem is, több annál.

Az Android világot az ember a saját cuccain keresztül tudja értelmezni, minden másról csak elképzelése lehet, ha jó a fantáziája. Ha valaki régi vasat használ, a rendelkezésére álló hw korlátai (vagy urambocsá’ a gyártói UI) óhatatlanul értelmetlenné, értelmezhetetlenné tesznek bizonyos Android-beli hangsúlyváltásokat (Kártyás rendszer? Flat design, világos téma? Amoleden? Hülye vagy? Mi a francért ilyen bloatware minden? 35 mega egy tetves billentyűzet, hülyék ezek? Mi a fenéért futnak ilyen totál fölösleges dolgok a háttérben, mikor AMÚGY SINCS ELÉG RAM? Hogy lehet ilyen szar, szellős UI-t tervezni, hogy néz ez ki 4”-on? CM-et kéne frissíteni, hátha az… megváltja a világot), amik egyébként a hozzá való vassal egy folyamatosan fejlődő, gördülékeny, kényelmes rendszer körvonalait vázolják fel. Ez a telefon ideális arra, hogy megpróbáljunk úgy használni egy csúcs Android hardvert, ahogy azt a Google megálmodta, és ebben semmi sem tereli el a figyelmünket. A telefon egyszerűen csak megcsinál mindent, szó nélkül csendben, azonnal. Hogy ehhez milyen brutális hardver mozdul a háttérben: nem fontos. 


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr805818921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vin_cent 2014.02.20. 16:18:09

Tetszetős hangvételű, korrekt cikk, egy mondatot kivéve: "A beépített hangszóró minősége mondjuk egy vicc, de szerintem ez huszadrangú kérdés."
A telefonon történő videómegtekintések száma (akár YouTube appról, akár blogokon, hírportálokon belinkelt videókról van szó) már most is nagyon komoly mennyiséget jelent, ráadásul növekvő tendenciáról beszélhetünk. Mint minden fejlesztés, a telefonoké is nyilván a kompromisszumok harmonikus arányainak megtalálásáról szól, de a külső hangszóró minősége igenis fontos szempont kéne hogy legyen.
Mondjuk ugyanilyen értetlenül állok az olyan -szakmai cikkekben és blogokon is gyakran elhangzó- véleményekkel szemben is amik a kamera fontosságát degradálják, a világon mindenütt a telefon a legnépszerűbb és leggyakrabban használt fényképezőgép, kinek ne lenne fontos hogy a lehető legjobb minőségű képeket készítse vele?!?
A fenti két dologra az Android világban egyelőre csak a HTC ébredt rá, szurkolok is nekik a visszatéréshez; de a kommentem lényege az hogy csak azért mert alapvetően elégedettek vagyunk egy készülékkel, olyan hiányosságok felett azért ne hunyjunk szemet ami vélhetően -vagy pláne igazolhatóan- több tíz százaléknyi júzert érinthet.

decoati 2014.02.20. 16:43:44

@Vin_cent: igazad van, de egy ilyen cikket csak akkor lehet objektíven megírni, ha éves szinten több tucat telefon megy át a kezünkön, ami sajnos nincs így (az egyéni preferenciát még így is nehéz lenne kikerülni).
Szóval: arra jó a külső hangszóró hogy egy-egy videót néha megnézzünk rajta, hívás kihangosítva néha már kicsit gáz (torzít). Ha összevetjük pl. a Huawei Y300 hangszórójával (ami filléres olcsósága ellenére igen korrektül szól), akkor az eredmény már gyászos, pláne az árához viszonyítva. De számomra ez szerencsére huszadrangú, mivel a felhasználói szokásaimba nem illeszkedik a külső hangszóró használata, azt a havi egy, alapvető maximalizmusból eredő elégedetlen ciccegést meg valahogy majdcsak kibírja az idegrendszerem. :)

Zirowe 2014.02.20. 23:03:28

"flagship nexus"--> minden nexus flagship, hiszen evente csak egy modell jon ki, szoval nem szerencses elnevezes.

Illetve a helymeghatarozas elrendezeset sem lehet a telefon negativumai koze sorolni, hiszen az maga az android "jellegzetessege".

decoati 2014.02.20. 23:55:00

@Zirowe: "minden nexus flagship" volt valamikor.
A második igaz, az nem a teló hibája.

Darkcomet 2014.02.21. 06:38:21

Ez az írás igen jóra sikeredett, élvezet volt olvasni. Ritkaság manapság az ilyen minőségű elemzés, mások szinte csak ledarálják a kötelezőt. Szóval gratula.

Google+
süti beállítások módosítása