Remote control, hogy kényelmesek legyenek a mindennapok

2012.02.06. 02:40 Való

Ha van a háztartásunkban wifis router és androidos eszköz, akkor rengeteg lehetőség nyílik arra, hogy kényelmesebbé tehessük mindennapjainkat. Ezt a remote(távvezérlő) programoknak köszönhetjük. De mit is takar ez a kifejezés pontosan?


 

 

Az egyazon hálózaton lévő eszközök, kommunikálhatnak egymással, wifin keresztül. Tehát a PC-nk bizonyos funkcióit vagy az egész operációs rendszert vezérelhetjük a telefonunkról, mintha egy interaktív távkapcsoló lenne.
Válogathatunk az erre hivatott szoftverek közül, hiszen sok ilyet találhatunk marketen. A legtöbb esetben ezekhez tartozik szerver alkalmazás, amit telepítenünk kell számítógépünkre, vagy egy böngésző cím, amivel a szerveréhez csatlakozunk.

Következzen néhány általam hasznosnak ítélt applikáció rövid bemutatása:
 

XBMC Remote:
Egy csúcskategóriás médiacentert tudunk ezzel létrehozni, amelyért egyébként súlyos összegeket kellene fizetni. Megjelenésében nagyon hasonló az Xbox-médiacenteréhez. Zene és videó lejátszó, de rendelkezik időjárás és RSS hírolvasó funkciókkal is.  Minden nagyobb operációs rendszerre telepíthető, és teljesen ingyen.

A remote programját a marketről, szintén díjmentesen szerezhetjük be. Ezzel csak válogatnunk kell, a profin összerakott médiatárunkból. A felület kiválóan kezelhető, nagyon letisztult és modern. Egyedüli problémám a kapcsolat kialakításával volt. Az átlag felhasználó nehézségekbe ütközhet, de az interneten több leírás is van, amelyek segítségünkre lehetnek. Az viszont biztos, hogy megéri a fáradtságot.

Gmote 2.0:
Kinézetre igen puritán, mondhatni csúnya, ám jól használható. Egy szervert kell telepítenünk komputerünkre és a szoftvert készülékünkre. Ezek után elérjük a média tartalmainkat. Ezeket elindíthatjuk, tekerhetjük, megállíthatjuk és hangerőszabályzó is van. A gépen lévő fájlok telefonon való lejátszását is lehetővé teszi. Valamint egérként és billentyűzetként is használhatjuk a készülékünket.

Ezt én leginkább zenelejátszónak használom, erre a funkcióra tökéletesen megfelel, de ha valamilyen zenét vagy filmet szeretnénk megnézni és nincs kedvünk rárakni az androidos eszközünkre, akkor azt is lejátszhatjuk akár egy másik szobából is. 

BSRemote:
PC-n, az egyik legnépszerűbb lejátszó a BS Player. Ezt tudjuk irányítani készülékünk képernyőjéről. Ehhez is egy szervert kell először installálni a számítógépre. Innentől univerzális távirányítót tartunk a kezünkben, a filmeket megállíthatjuk, tekerhetjük, lejátszási listát készíthetünk és még feliratot is tölthetünk be. Képek, és részletes leírás: Itt
 

VLC Direct:
Egy másik népszerű lejátszónak, a VLC playernek is van saját androidos applikációja. Ezzel a telefonunkon lévő médiafájlokat streamelhetjük át a komputerünkre.
Itt nem szükséges telepítenünk szerver klienst, csupán a VLC lejátszónkat kell beállítani, hogy fogadja a készülékünkön lévő adatokat. 

YouTube Remote:
Ez is nagyon praktikus, és technikai megvalósításában teljesen különbözik az eddigiektől. Nem kell hozzá egyazon wifi hálózaton lennie a két eszköznek. Mivel ez a saját YouTube kliensünkkel kommunikál. Itt egyszerűen csak letöltjük a programot és megnyitjuk böngészőnkben ezt a linket.

Elvégezzük a beállításokat az első indításkor, és máris válogathatunk a videók közül, amelyeket le szeretnénk játszani gépünk monitorán.

AirDroid:
Ez az alkalmazás igen előnyös tud lenni, ha nincs nálad USB kábel, vagy nincs kedved használni.
A telefonodra tölthetsz fel vagy arról le adatokat. A böngésződbe kell csak beírni egy címet, amit az applikáció ad meg. Ezután, az automatikusan generált kódot kell beírni és egy nagyon igényes, és felhasználóbarát felület tárul eléd.

Láthatod telefonkönyved, üzeneteid, híváslistád. Elmentheted telepített applikációidat, képeidet, vagy zenéidet. Csengőhangot állíthatsz be és a készüléked vágólapjának tartalmát is felhasználhatod.

TeamViewer for Remote Control:
Ingyenes szoftver, amivel PC-d éppen aktuális képernyőjét láthatod a telefonodon és vezérelni is tudod azt. Ennek személy szerint a két felbontás nagy eltérése miatt, nem sok gyakorlati hasznát látom. Ám, ha valaki előadást tart, akkor hasznos lehet.
 

 

Ezek lettek volna azok, amiket én ajánlok, de természetesen a remote programok száma folyamatosan bővül, és használatuk is egyszerűsödik. Biztos feltűnt, hogy elég sok alkalmazást soroltam itt fel, és mind más-más dologra használható. A programozók azonban folyamatosan dolgoznak, és talán egyszer létrehoznak egy olyat, amiben ezek előnyei egyesülnek.
 

A piac adott, hiszen az ember mindig lusta lesz felállni, és talán hajlandó fizetni is egy kényelmes megoldásért.

 

Képek kommentárokkal a galériámban:


 


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr664070878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ElPadre 2012.02.06. 21:49:51

és a vlc remote hol marad? :) az ráadásul olyan jó fej pluszban, ha a gépemen megy valami a vlcben, és felhívnak, akkor pauzálja a lejátszást a gépen, amíg tart a hívás.

Való 2012.02.06. 21:52:49

@ElPadre: Én BS Playert használok, de természetesen VLC remote is van. :)

Frostw 2012.02.07. 00:34:53

Unified Remote, szerintem ez a legjobb remote program. Próbáld ki ezt is mindenképp!

Lalamper 2012.02.07. 09:59:52

Ezek nagyrésze felesleges. Wireless billentyűzet és egér. Meg ki néz ma már PC-n filmet? Minden jobb LCD TV képes médialejátszásra.

Való 2012.02.07. 11:45:08

@Lalamper: Szerintem, előremutatóbb eszközök és kényelmesebbek is mint a vezeték nélküli billentyűzet+egér kombináció.

Elég sok ilyen "elvetemültet" ismerek. Mellesleg olyanokat is akik az LCD tévéjüket PC-hez kötik.

Tiszteletben tartom persze, hogy számodra felesleges. Mások az igények a felhasználók közök. Viszont a legtöbb bevételt termelő Market alkalmazások között nem egy ilyen remote app található.

Szóval sokan viszont úgy néz ki másképp vélekednek erről kérdésről. :)

meglivorn 2012.02.07. 15:01:51

Egy TVre kötött mediacenter (mediaPC) és a TV által adott lejátszó felhasználói élménye (igen, van olyan, nem csak marketingduma) között a különbség ég és föld.
Persze, lejátssza az is, de ha csak a fapad igénynél tartunk, járhatnánk még mindig lovaskocsival, "elvisz az is".

De az ilyen droidos (okostelefonos) távirányítókkal nekem egy bajom van. Használtam az SGSen XBMChez amíg nem vettem bele rendes infra vevőt.
Halál idegesítő, hogy minden alkalommal, ha csak megállítani akarom van egy picit visszamenni, készülék ébreszt, lockscreen le, és csak uána férek magához a távirányítóhoz.
Persze le lehet tiltani az elalvást, de akkor leszopja az akksit :)

Szóval, minden funkcionális remeksége ellenére, nekem ez vészmegoldás, egy egyszerű univerzális távirányító messze hatékonyabb és kényelmesebb.

Való 2012.02.07. 15:23:37

@meglivorn: Persze, teljesen igazat adok Neked! Nyilván egy univerzális távirányítót erre a célra találtak ki, szóval alapból előnnyel indul. Ahogy a külön erre a célra létrehozott médiacenterek(Apple TV, Google TV stb...)

Csak ezek mind-mind plusz költségekkel járnak, és itt lép életbe a "valamit valamiért" elv. Viszont a legolcsóbb wifis router ára 5000 ft. körül mozog. Ezek az alkalmazások pedig a legolcsóbb androidos telefonokon is működnek.

Én azt akartam érzékeltetni, ezzel a cikkel(leginkább a tapasztalatlan felhasználók számára), hogy mennyi plusz lehetőség rejtőzhet az androidban, amiről talán nem is tudnak.

Való 2012.02.07. 15:29:11

@Frostw: Kipróbáltam! :)
Tényleg jó! Hmm, hogy a legjobb lenne, egyértelműen nem tudom kijelenteni. Az viszont biztos, hogy a legsokoldalúbb.

Ezt is mindenkinek ajánlom!
market.android.com/details?id=com.Relmtech.Remote&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5SZWxtdGVjaC5SZW1vdGUiXQ..

Google+
süti beállítások módosítása