Teszt: Sony Xperia Z - vizes ötös

2013.04.09. 18:25 Hrobert

Az év első negyede hagyományosan a csúcskészülékek bemutatásának ideje, ki a két legnagyobb expón, ki külön felhajtást rendezve villantja meg, mivel akarja aktuálisan letarolni a prémiumkategóriát. A Sony általában nem szokott sokat szüttyögni a bemutatóval, nem várnak a többiekre, idén is ők voltak az elsők a jelentősebb gyártók közül, már a CES-en lerántották a leplet az idei nehézfegyverről. Ennek nyomán szintén ők az elsők a piacon is, az Xperia Z már majdnem két hónapja elérhető nálunk is, de lássuk, az időzítésen kívül van-e más előnye a japánok idei nagy dobásának?

DSC_0500.jpg

Csomagolás, tartozékok, külső

A készülék a szokásos "sonys" csomagban érkezik, egyszerű fehér doboz, némi feketével megszórva, gyártói feliratok, illetve a készülék képe díszítik, mérete kompakt, ez a doboz már az NXT-széria óta szabvány a japánoknál. 

A fedelet leemelve a telefont pillanthatjuk meg, alatta töltőfej, adatkábel, és egy új headset lapul, erről bővebben később. Tartozékok terén tehát nem vagyunk eleresztve, kb ugyanazt a csomagot kapjuk, mint egy feleennyibe fájó telefon esetében, ezen a szinten azért legalább pár NFC-taget talán mellédobhatnának.

Eddig semmi rendhagyó, de a telefon kézbevétele után azért már van némi wow-faktor. Legelőször is a készülék méretei letaglózóak, 139x71 mm-es hosszúsága és szélessége tekintélyt parancsoló, emellé viszont mindössze 7,9 mm-es vastagság párosul. Az óriási méreteket az idei év trendjének számító 5 colos kijelző indokolja, melynek felbontása immár 1920x1080 pixel, képpontsűrűsége pedig 441 ppi, ezt tudja lényegében a kategória jelenlegi ura, a Galaxy S negyedik inkarnációja is. Arról, hogy szükség van-e a az okostelefonokba 5 inches kijelzőre, inkább nem most kezdenék el vitázni, a kommentekben lehet hittéríteni, az idei év trendje a felső kategóriában mindenesetre egyértelműen ez. A méretes kijelző minősége viszont sajnos egyértelműen gyengéje az Xperia Z-nek, sajnos a TFT-panel betekintési szöge, és színei is elmaradnak az eddig általam látott versenytársakétól. Önmagában nem is nagyon lehet az embernek hiányérzete - bár a betekintési szögét még az Xperia P is felülmúlja -, de például egy HTC One mellé téve megdöbbentő a különbség. 

A készülék dizájnja egyébként tényleg lenyűgöző, a legnagyobb részben üveg felület egyszerűen gyönyörű, az anyagválasztás tökéletes a minimál dizájnhoz, egyedül a műanyag keret alumíniumra cserélésével lehetett volna tetézni, de így is 146 grammnál áll meg a mérleg nyelve a masina alatt. Egy hong kongi sajtótájékoztatón megjelent prezentáció szerint egyébként érdekes módon a hátlapot a Corning Gorilla Glass lapja fedi, míg az előlapon Dragontrail üveget használtak, tehát mindkét oldala karcálló. Egyetlen hátránya a szinte teljesen üveg felületnek, hogy világbajnok módon gyűjti az ujjlenyomatokat. Feltűnhet, hogy egyáltalán nem látni tátongó csatlakozókat a telefon oldalán, ez az IP57-es minősítés hozománya, az Xperia Z ugyanis korlátozottan víz- és porálló. Remegő kezekkel mi is leteszteltük ezt, az alábbi videón látható az eredmény.

Hardver, operációs rendszer, szoftverek

Csúcstelefonhoz méltó az Xperia Z hardvere is, ugyan nem az idei Snapdragonok egyike dolgozik benne, hanem "csak" egy S4 Pro fantázianévre hallgató APQ8064 chipset, de ez is minden reális igényt kielégít. A SoC négy, magonként 1,5 Ghz-es Krait processzormagot, valamint egy Adreno 320 grafikus gyorsítót foglal magában, ezek munkáját 2 GB RAM segíti, a sebesség tehát garantált. A belső memória mérete 16 GB, de microSD kártyával tovább is bővíthető.
Az adatkommunikációról a chipsetbe integrált 4.0-ás Bluetooth, A-GPS és GLONASS támogatású GPS-modul, illetve a 802.11 b/g/n szabványú Wifi egység gondoskodik, az NFC-chip sem maradt le, de persze 3G és LTE hálózatokat is kezel. 
A micro USB-csatoló 2.0-ás, és támogatja az MHL technológiát is, így külön HDMI csatlakozóra nincs is szükség.

Screenshot_2013-03-20-10-36-42.png         Screenshot_2013-03-20-10-35-40.png

Az operációs rendszer verziója 4.1-es, 4.2 frissítés fog érkezni, de ennek időpontjáról egyelőre nem tudni közelebbit. A rendszert természetesen itt is testreszabta a Sony, részletesen nem térnék ki rá, korábbi cikkünkből tájékozódhattok az új launcherről, az Xperia T tesztjében pedig már konkrétan ezt a firmware-verziót is szemügyre vettük. 

Természetesen a bivalyerős hardvernek - és persze a megfelelő optimalizációnak - köszönhetően nem találkozunk akadással sehol a rendszerben, és igen komoly játékokat is magabiztosan futtathatunk. 

Az extra alkalmazások között megtaláljuk a Sony bejáratott saját Walkman, Mozi, Album appjait, a szokásos McAfee biztonsági szoftvert,  valamint Wisepilot próbaverziót, de ezúttal kapunk autós felületet is, van Office Suite, és NeoReader is.

Screenshot_2013-03-20-10-35-59.pngScreenshot_2013-03-20-10-35-47.png

Multimédia, kamera, üzemidő

A készülék multimédiás képességei sem hagynak kívánnivalót maguk után. Zenei téren már jól ismerjük a Walkman lejátszót, ami szerintem az egyik legjobb gyári megoldás, mindent tud, amit kell, lejátszási listákat hozhatunk létre, többféle automatikus listát is generálhatunk, és saját equalizert is beállíthatunk.
A hangminőség is rendben van, bár a gyári headsetet én kb 30 percig tudtam használni, az új MH-EX300AP füles méreteit tekintve folytatja a telefon által megkezdett irányt, elég nagy kagylóval kell rendelkezni hozzá, hogy kényelmes legyen.

Screenshot_2013-03-06-07-17-20.pngScreenshot_2013-03-20-10-36-33.png

Videólejátszás tekintetében sem vérzik el a készülék, egy full HD kijelzős tepsitől elvárható módon nem okoz gondot az 1080p-s mozgóképek lejtszása. A Mozi névre hallgató lejátszó szintén nem újdonság, egy korrekt alapszintű szoftver, a leggyakrabban lejátszott formátumokat támogatja, feliratokat viszont nem ismer fel.

A fő kamera 13 MP-es felbontású, Exmor RS névre hallgató technológiát használ. Az kijelenthető, hogy nem ez az a kamera, amire minden mobilfotós vár, minősége hagy kívánnivalót maga után, főként a zajszűrő automatikával van gond, ez nem valami hatékony, ráadásul a képélesség sem túl acélos. Hozzátartozik, hogy a tesztidőszak alatt nem nagyon volt alkalom értelmes fényviszonyok között próbálkozni, a néhány értékelhető tesztképet a lenti képre kattintva tekinthetitek meg. Egyébként a kamera szoftvere sok lehetőséget kínál, iso- és expozíciós értékeket és fehéregyensúlyt is állíthatunk saját kézzel, van HDR-mód, önkióldó, mosolyfelismerő és sorozatfelvétel mód is, valamint különféle képi hatásokat is applikálhatunk már exponálás előtt.
Videót 1080p felbontásban készíthetünk, de sajnos a dedikált kameragomb lemaradt a Z-ről.

DSC_0036.jpg

Az akkumulátor 2330 mAh-s, teljesítménye átlagosnak mondható, egy-másfél napot ki lehet hozni belőle mérsékelt spórolással, persze komoly nyúzás hatására az üzemidő ennek töredékére redukálódik.

Verdikt

A Sony is eljutott mára arra a szintre, hogy rutinból le tudnak gyártani egy csúcskészüléket, ami méltó versenytársa lehet a nagyoknak. Ez a rutinszerűség kicsit most a szoftveres oldalon talán vissza is üt, sok újdonságot nem kapunk, csak a megszokott felületet, a megszokott extra szoftverekkel. Egyrészt emiatt nem biztos, hogy sokan csalódottak lesznek, hiszen a japánok androidos éveik során szépen fokozatosan csiszolgatták ezt az oldalt, másrészt viszont a piac dominálásra szánt készülékeit minden gyártó igyekszik mindenféle csillivilli extrával megtömni (á la Samsung), ami itt nincs meg. Részemről ezt annyira nem sajnáltam, nem nagyon tudok olyan funkciót elképzelni, ami sokkal jobbá tehette volna az életemet a tesztidőszak alatt, ellenben egy gyönyörű dizájnú, érezhetően prémium terméket használhattam.

DSC_0485.jpg

Önmagában nagyon egyben van a készülék, de ebben a kategóriában méginkább a versenytársak határozzák meg egy versenyző esélyeit. Nos, három idei csúcsmodellt láthattunk már testközelből, a Z mellett a HTC One-t, illetve a szegmens aktuális urának új dobását, a Galaxy S4-et. Egyértelműen nem hirdethetünk még eredményt, de az biztos, hogy egyelőre nem kell tartania a Samsungnak a Sonytól. Mindkét riválishoz hasonlítva elmarad az Xperia kijelzője, teljesítményben közel ugyanazt hozza mindhárom modell (hozzánk is a négymagos SGS érkezik),  viszont szolgáltatások terén itt is minden megvan amire szükségünk lehet - személy szerint jól el vagyok anélkül, hogy a telefonom figyelje, merre nézek épp. Felépítésben a második helyre tenném a hármas versenyben, a fémházat nem übereli, de a műanyagnál jóval elegánsabb a csupa üveg felület, nincs gond az összeszereléssel sem, amit az IP57-tanúsítvány meg is követel.

Komoly ellenfél a csúcskategóriában a legújabb Xperia, a helyzeti előny ráadásul a japánoknál van, majd két hónapot vernek a megjelenéssel mindkét riválisra, a Galaxy S4 csak a hónap végén érkezik, a HTC One pedig majd ha sikerül legyártani belőle eleget. Mindhárom ára 200 ezer forint környékén fog mozgni kártyafüggetlenül, ami elég komoly pénz, de meg is tesznek mindent a gyártók, hogy pont az ő készülékükért tegye le az ember fia ezt a horribilis összeget. Ha a piacvezetőt nem is szorongatják még a japánok, jóval közelebb vannak az ellenfelekhez, mint tavaly ilyenkor.
Két hét tapasztalatai alapján tehát jól helyt állt az Xperia Z, megfelelő vastagságú pénztárcával jó választás lehet.

A tesztkészüléket ezúttal is a Sony magyarországi képviselete biztosította.


Címkék: teszt sony xperia

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr925185413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geplovagx 2013.04.09. 18:40:06

A kaposvári Telenorban már van promóanyag a HTC-hez. Lehet hamarosan itt lesz az is :D

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.04.09. 19:01:59

@geplovagx: elvileg nem kell már sokat várni arra sem, reménykedünk, hogy a héten kapunk tesztkészüléket is

eznemfoglaltnick 2013.04.09. 23:16:53

Azt általánosságban sosem értettem, hogy ha valami 30 percig bírja vízben, akkor többet miért nem. (a mélység persze rendben van, a nyomás miatt)
Mert mondjuk a karton OK, szétázik. De egy telefon? Vagy egy óra?
(most persze kicsit vicces voltam, mielőtt valaki a fizika alapjaival kioktatna)

slevai 2013.04.10. 10:16:28

Jó lett a teszt, tetszett. A készülék oldalán a nagy kerek gomb mi a franc lenne? Azt hittem eddig kamera gomb, de ezek szerint nem az.

decoati 2013.04.10. 19:52:06

@eznemfoglaltnick: hát fél óráig bírja, aztán belefullad. :) Ez a szabvány az elektronikai eszközök burkolatának behatolás elleni védettségét jelzi, tehát nem mondja meg miből legyen a készülékház. Ha zárt impregnált kartonból csinálod ami kibírja fél óráig a vízben, attól még az IP57. Egy gyufásdoboz kb. IP44.

Péter Nagy07 2013.10.14. 08:40:23

Az én xperi Z-m kb 20 percet volt olyan fél méter mélyen és beázott. Szervizbe van már 2 hónapja és most nyögték ki h megveszik 100euroért alkatrésznek mert nem tudják/akarják megcsinálni. Ja és persze alapból zgy kezdődött h elvileg az én hibámból ázott be de nem....

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.02.26. 12:38:56

Az hogyan maradt ki a tesztbol, hogy....

1. SMS iraskor csak hozzavetolegesen kell eltalalni a betuket, csusztatva a gombok felett az ujjakat, de igy is hihetetlen korrektul dobja be a szavakat, angolul es magyarul egyarant... (Hong Kong-i Z Ultra-t hasznalok 6 honapja.)

2. Szovegfelismeres, beszelek a telefonhoz es eleg pontosan gepeli be az angol szavakat OFF-LINE!!!! HARDWERBOL! Nem SIRI, ami csak internettel megy, hanem barhol, barmikor, egyaltalan nem kell potyogni semmilyen text-et/ Magyarul is megy de ahhoz mar kell Internet.

+ Sony Mdr-1rbt Bluetooth Headset-el hasznalva A LEGJOBB KOMBO A VILAGON!!!

XPERIA Z Ultra 5000 yuan (500 euro)
Headset 1700 yuan (170 euro)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.02.26. 12:47:25

A Sony Mdr-1rbt Bluetooth Headset-rol meg annyit, hogy napi be es kiutazas idotartamara, ~1-2oras zenehallgatas, telefonalas es szovegbevitel, diktalas... 1 HONAPIG!!! sem merul le a beepitett akkumlatora, full hangeron :))) Hulye aki nem ezt veszi otthonra is... nem beszelve a brillians iszonyuan szeles hangtartomanyrol es kenyelmerol...

Google+
süti beállítások módosítása