Moto X Developer Edition - Szubjektíven

2014.02.23. 21:34 ][-][alo

Előhang és beszerzés

Amikor a készülék megjelent 2013 augusztusában, egyből elvarázsolt. Elfogott az azonnal-kell-egy-ilyen-de-már érzés. Igaz, az ára akkor az egekben járt: közel 700 dollár volt. Korosodó Defymet szerettem volna lecserélni, s hiába szapultam én is a Motorolát, a készülékei valahogy mindig rabul ejtettek.

Nem egyszerű dolog olyan készüléket rendelni a Motorolától amit másik kontinensen nem vezetett be. Sőt, nem is akart akkor még bevezetni. (Dühöngtem is anno miatta.)

hatlap.jpg

 

Első  próbálkozásom az úgynevezett Cyber Monday alkalmával történt, 2013 november elején. Egy korábbi Defys fórumtársam segített amerikai ismerőst, hazautazó szállítót találni - később fogta is a fejét szegény... Az akció keretében 100 dolláros engedményt adott a Motorola. Persze boldog-boldogtalan nyomogatta a "Megrendelés" gombot, haza is vágták a szervereket... Én kétszer utaltam, majd mindkétszer vissza is utalták a pénzem, gondolom a túlcsordulás okozta a galibát. Folyamatosan online volt Zsírfecske fórumtárs, aki megpróbálta a nevemben a rendelést. Nála is csippant a telefon, leemelték a pénzt a számlájáról, de az üzlet meghiúsult, így két hetet várt karácsony előtt a pénzére: ekkor törlődött a banki zárolás... Köszönöm még egyszer az önzetlen segítséged, Zsírfecske, jövök egy sörrel! :-)

Második próbát a közösségi oldalakon tettem. Egy kolléga megemlítette, hogy lánya hamarosan érkezik haza, véget ér az amerikai ösztöndíja. Nosza, kapcsolatfelvétel. Január elején megint akciós volt a készülék, bár immáron csak 70 dollár volt az engedmény. A vásárlás sikeres volt, pénzt átutaltam, már csak várni kellett a "postást" :-) Amikor drága Annácska küldött egy a képet a dobozról, miszerint megérkezett a telefon - 21 éjszakát kellett még aludnom...


A "doboz" és a külső

Ez a hátránya a dolognak, ha Amerikából hozatod a telefonodat. Sajnos a poggyászba már nem tudta begyömöszölni a leányzó a készüléket rejtő dobozt - így be kellett érjem csomagolás gyanánt egy szép ajándéktáskával. Tartozékok: egy Motorolás emblémával ellátott tűcske, ami a nanoSIMet magába fogadó tálcácska eltávolításában segédkezik, egy pár oldalas aprócska felhasználói “kézikönyv”, 2 usb foglalatos tengeren túli fehér töltő, és… ennyi. Igen - a headsetet külön kellett volna megrendelnem. Úgy tűnik, az árba már nem fért bele az a 35 dolláros headset, amit a Motorola a webshopjában kínál a telefonhoz. 

Első mondat a készülék láttán: “Nagggyyonnn babbaa!” - a lekerekített formák… Igen, formák, hiszen a készülékház is kapott a kerekítési projektből. A hátlapot függőlegesen három részre lehet osztani: a középső harmad síknak mondható, a két szélső pedig szépen ívesedik a szélek felé. Ha pedig vízszintesen osztjuk fel, akkor az alsó negyeden érzékelhetünk egy újabb zsugorodást, egyfajta “kacsacsőrt” a készülék alja felé. Így leírva kicsit bohókásnak hangzik, de valahogy ilyen az érzése is az embernek amikor kezébe veszi az X-et. Ugyanakkor láttam még mosolyt az arcokon, elismerő csillanást a szemekben - ugyanis valahogy mindig érdeklődő tenyerekben találja magát a telefon.
Tapintásra a Razr i hátlapjára emlékeztet, sőt, mintha ugyanolyan anyagból is lenne - valahogy egyszerre hűvös, egyszerre távolságtartó, mégis hívogatóan simul a tenyérbe;
odabújós. Prémium érzet - ez a kifejezés illik inkább ide. Ennek viszont ára van, ugyanis elképesztően csúszik!

A hátlap közepétől felfelé egy ujjbegyszerű bemélyedésen a cég logója látható. Ez a mélyedés (Moto-gödröcske :-) ) állítólag arra is jó, hogy tudd, a készülék hogyan is lapul a zsebedben. Nem mintha nem szokná meg az ember, hogyan is rakja zsebre, valamint a gombok kitapintása is lehet támpont... Szóval ez a Moto-gödröcske szinte vonzza az ember mutató ujját telefonálás közben, kényelmes kitámasztást nyújtva ezáltal, ráadásul nem lesz összemaszatolva a felette levő kamera lencséje se. Kettejük között kapott helyet a parányinak mondható, de erős fényű LED villanó. A fényforrást és a kamerát egy picit a hátlap síkja alá süllyesztették. Az optikától jobbra található a “hangrács”. Igen, jobbra, mivel ez X! A Moto G-nél ez a kamerától balra került. (Hogy még véletlenül se lehessen a két eszközt ugyanabba a tokba bújtatni, hiába is majdhogynem egyforma mérettel rendelkeznek…)

A lenti részen az egyik mikrofon nyílás található - van belőle még kettő: az elsődleges az előlapon, a másik pedig fent a jack bemenet mellett. Az alsó mikrofon felett pedig a szolgáltató emblémája látható. Vagy egy Developer Edition felirat!

Developer Edition (XT1053)

A rendszertöltő rutin (boot loader) nyitását a Motorola hivatalosan engedélyezte, melyet a weboldaláról kapott kód (és instrukció) segítségével lehet eszközölni. Ennél a verziónál ezt a műveletet a gyártó nem "honorálja" garanciavesztéssel. A nyitás után már nincs különösebb akadálya a custom romok telepítésének.
Ez a kiadás alapból 32 Gb-os, valamint kötött a színvilága is: fekete előlap, fehér hátlap.
Amire érdemes még figyelni: ez a kiadás nem kompatibilis az európai LTE hálózatokkal!

Az előlapon egy 4,7 colos AMOLED-es kijelző terpeszkedik. Igen, nagyjából elfoglalja az egész területet. Még egy fél centinyivel azért lehetett volna csökkenti a méretet, ha a Razr i-nél már bemutatott módon elrejtik a hangszórót a Motorola felirat mögé. Viszont akkor lőttek volna a letisztult előlapnak.

Névtelen.jpg


A gyártó az előlapi GorillaGlass3-as üveg köré olvasztott egy vékonyka műanyag kávát, ami picit kiemelkedik a készülék síkjából - így nyugodtabban lehet "fejjel" lefelé is az asztalra rakni. Az előlapon egy 2,1 MP felbontású kamera található a jobb felső sarokban. Alulra került a microUSB, felülre a normál 3,5-ös jack bemenet. A készülék bal oldalán a nanoSIM tálcácska található. Jobb oldalra került a bekapcsoló gomb, valamint a hangerő módosítására szolgáló gombok, amelyek fémhatásúak, lötyögésmentesek.
A folyékony "támadások" ellen egy speciális réteggel kezelte le a gyártó a telefont, cseppállóságot biztosítva ezzel az eszköznek.
(Apropó, nanoSIM: cserélnem kellett kártyát. Az eladó elhúzta a száját: "nanoooSIM...", de mikor meglátta, hogy nem Ip...izé, hogy ebbe a készülékbe kell, csodálkozva kerekedtek a szemei.)


Bekapcsolás, képernyő, aktív képernyő

A Google saját betöltőanimációja fogadja a használót - ez alkalmanként frissül is, főleg évszakhoz, nagyobb ünnephez köthetően, mint ahogy azt már láthattuk is a télen. 

A fekete előlapban szinte elbújik a 4,7"-os kijelző, ami "csak" 1280x720-as felbontású. Napjaink fullHD-s mizériájának közepette (nem is beszélve az érkező QHD pixelrengetegről!) ez a felbontás már-már kezd idejétmúltnak hatni. Ugyanakkor, ha nem az orrával akarja taperolni a készüléket az ember, hogy szőrös pixellábakat keresgéljen, a HD felbontás bőven elég arra, hogy elkápráztassa a tulajdonosát. Engem legalábbis megvettek vele: a szebbnél szebb színek, amelyek valahogy élettel telinek hatnak; a fekete színű fekete; a napsütésben is teljes mértékben olvasható, látható kijelző. A betekintési szögekkel kapcsolatosan: csak az nem látja, mi van a képernyőn, aki mögötte van.

A Moto X kijelzője egy 4.7”-os, 720p-s AMOLED (312ppi), RGB alpixel elrendezéssel (tehát nem pentile). A maximális fényerő AMOLED viszonylatban jónak mondható (318 Nit), ráadásul a panel fogyasztása csak 42%-a az iPhone 5s fogyasztásának (68/92mA v.s. 80/220mA). A színhőmérséklet 6873K (melegebb a megszokottnál), a gamma érték kicsit magas. A kalibráció pontossága (Delta-E) nem csak az AMOLED-ek között kiemelkedő, de több felső kategóriás LCD-nél is jobb értékeket mutat. A gamut (a technológiából adódóan) nagyobb mint az LCD-k esetén, de ez gondolom nem meglepő. (decoati)

A kijelzőnél maradva, megérkezünk a Moto X első nagy dobásához, a Motorola Aktív Kijelző (Active Display) nevezetű újításához. Hogyan zajlik manapság az értesítés visszajelzése? Általában van egy ledecske, ami valamilyen színnel, vagy a villogás erősségével tudatja számunkra, miről is maradtunk le, avagy mi az amit még nem tudunk. Ha szerencsénk van, akkor programozhatjuk a fényforrás színét, így legalább már nagyjából be tudjuk határolni az esemény típusát. Utána feloldjuk a képernyőzárat, és megnyitjuk az "üzenetet" hagyó alkalmazást.

Lássuk, hogyan történik ez a Moto X-nél!

Bekövetkezik az esemény, melynek hatására az értesítést tudtunkra adó alkalmazás fehér ikonja megjelenik a pontos idő alatt. Amíg nem foglalkoznunk vele, addig szépen pulzálva adja tudtunkra, miről is maradtunk le. Ujjunkat az ikonra rányomva a képernyő tetején máris megjelenik a levél, sms, stb. első pár sora. Ha reagálni szeretnénk, akkor felfelé toljuk az ujjunkat, ekkor az értesítést kiváltó alkalmazás nyílik meg, amennyiben a képernyőt kívánjuk feloldani, az ujjunkat lefelé kell húznunk.
A bekapcsoló gomb kímélését szenzorosan is segítik az X-nél. A telefon az asztalon pihen, s kíváncsi vagy, mennyi az idő. Elég csak picit megmozdítani a telefont, megjelenik a pontos idő a feloldó lakat ikonnal együtt. Ha a zsebedből kell előhúznod a telefont, az előlapra pillantva már rakhatod is vissza a zsebedbe: a szenzor hatására megjelent a pontos idő a kijelzőn. 

8 mag elég lesz? Tömény számok

A készülékben egy Motorola X8-as chip dolgozik, a nevéből adódóan ez egy 8 magos processzor! Érdekes, hogy mennyire átjött a gyártók agymosása. Ha azt mondtam valakinek, hogy 8 magos, elismerően bólogattak. Mikor azt mondtam, hogy 4 magos grafikus chip van benne, elismerő bólogatás. Mikor azt mondtam, 2 magos processzor van benne: "Csak kettő...?" És igazam volt mindegyik esetben :)
Szóval ez az X8 egy összegyúrt rendszer: Qualcomm Snapdragon S4 Plus, 2 darab 1,7 GHz-en dolgozó Krait magok, 4 magos Adreno 320 GPU, valamint 2 darab alacsony fogyasztású processzor, melyek a környezetet pásztázzák - hangra éhesen. A számfetisiszták maradjanak, a többiek ugorjanak a következő fejezethez, hiszen megismerkedünk a Moto X következő nagy dobásával!

Aki akar, nézelődjön az Antutu képernyőmentésekben. A mindennapokban nagyon jól teljesít a 2 GB RAM segítségével a telefon. Eleinte még nézegettem, hogy mennyi a szabad memória - de mivel 800-900 MB mindig akadt, így már nem érdekel a dolog. Háttérben a manó se tudja, mennyi alkalmazás fut, áll, mit csinál - amikor rábökök a képernyőre, az alkalmazás indul, vagy éppen azonnal visszatér a rendszer hozzá. Hogy ilyet is lehet android alatt? Ja kérem, a Defy a maga 512 RAM-ja, 1 GHz-re húzott egymagos processzorkája után: mindez élmény és álom.

 

"OK, Google Now!"

Az előbbiekben szó volt a környezetet pásztázó hangparancsra várakozó chipekről, valamint említettem a három mikrofon jelenlétét is. Mind azért vannak, hogy érintés nélkül lehessen vezérelni a Moto X-et! Igen, ez már egy hozzá-nem-nyúlós telefon!

Három kívánságként elrebegi az ember az "OK Google Now" szavakat. A telefon felveszi, megjegyzi, s ettől kezdve kikapcsolt képernyőnél is a parancsszóra éled a telefon, s teszi is amire utasította a gazdája. Jelenleg hatvanon felül van már az utasítások száma. Többek között navigál, alkalmazást indít, telefonál, üzenetet küld, sms-t ír, emlékeztetőt vesz fel a naptárba, ébresztést állít be. Csak egy valamit nem tud: magyarul. Angol, német, francia, spanyol - ezeken a nyelveken biztosan működnek a hangparancsok. Egy kis gyakorlással egyébként könnyedén elsajátíthatóak az utasítások. 

Screenshot_2014-02-23-17-16-41.png

Screenshot_2014-02-23-19-20-42.png

(Tipp: kontaktokhoz, alkalmazásnevekhez: Jánosból legyen John, Anyuból Mum, stb. Máris jobban megérti az X.)

Szoftver - Moto alkalmazások

A telefonra, ahogy wifit észlelt, máris rendszertelepítés gyanánt érkezett szépen a 4.4 - a KitKat. (Egy hétre rá jött az újabb figyelmeztetés, hogy érkezne a következő rendszer szintű frissítés. Vagyis jelenleg a DE verziókon a legfrissebb 4.4.2 Android rendszer fut.)
A szokásos Google appokon kívül lássuk, szoftveres téren mi a hozzáadott érték a Motorola részéről.

Motorola Migrate: Ez az alkalmazás hivatott arra, hogy az előző telefonodról átköltöztess mindent az X-re. A program "párját" a Play vagy Apple Store kínálatából kell letölteni a lecserélendő készülékre, s követni az utasításokat: a két készülék "összefütyül" és elvégzi a költöztetést. Ez Defyn valamiért nem működött - amúgy is, ugye ezt elvileg csak egyszer használná az ember. Viszont bosszantó, ha akkor nem működik...

Assist: Korábban a Razr i-ben is volt a Smart Action alkalmazás, ami a Locate programhoz hasonlóan bizonyos feltételek teljesülése esetén a telefonon végrehajt egy beállítást és/vagy elindít egy alkalmazást. Pl: ha megtanítod a telefont, hogy GPS alapján hol az Otthonod, szabályt hozhatsz létre: hazaérve kapcsolja be a wi-fit, szinkronizáljon, stb.
Valami hasonlóra képes az Assist, csak itt már butított verzióval találkozunk: háromféle csoportban tudjuk kihasználni az alkalmazás és a telefon képességeit. Vezetés, Találkozó, Alvás. Vezetés közben a telefon érzékeli, hogy autóban ülünk, ha van kihangosító csatlakozik is hozzá, valamint például beállíthatjuk a hívás fogadását, esetleg sms válaszon keresztül történő elutasítását is. A Találkozó idején - melyet a naptárból kiokoskodja a program - lehalkítja magát a készülék, egyéb beállítások mellett. Az Alvásnál pedig meghatározhatjuk mely időpontok között némuljon el a telefon. 

Motorola Connect - (Settings/Device menüpont): A programhoz használatához egy számítógép, egy Chrome böngésző szükséges, valamint a Chrome Webstore-ból fel kell telepíteni az ugyanilyen nevű kiterjesztést a pc-s Chromehoz. Pár pillanat és a böngészőben megjelenik egy külön ablakban a telefon hívás- és üzenetlistája. A további munkánk során felugró ablak adja tudtunkra, hogy történt valamilyen megkeresés velünk kapcsolatosan. Az érkezett üzenetekre válaszolhatunk is a böngészőből.

Átdolgozásra került a Kamera és a Galéria alkalmazás is, ezekkel a következő fejezet foglalkozik.

A végére egy jópofa alkalmazást hagytam, ez pedig a Windy Day. Egy aranyos animációs filmecske, melyen keresztül debütál a Motorola Spotlight Player program. A történet folyamán a néző a telefont 360 fokban forgathatja, s látja, hogy a fő történés mellett mi minden zajlik párhuzamosan a "rajzfilmben". A művészi hatásért Jan Pinkava, a L'ecsó Oscar-díjas alkotója a felelős. Élmény látni az alkotást, de azt is, hogyan hajtják végre a nézést a felhasználók. Utóbbi tapasztalásról ad számot a Motorola ezen a videón.  

Kamera

Az előlapi képalkotó 2,1 MP-es (1920x1080) felbontásban teszi a dolgát - készítettem képeket így is, minden rendben vele. Videóhívásra teljesen elég, mint ahogy a biztonsági feloldásra is, mint ahogy ezt már megszokhattuk az 4.0-ás android óta.
Újabb okos megoldásról tett tanúbizonyságot a Motorola. A kamera alkalmazás laza csuklómozdulattal egy másodperc alatt indítható - lezárt készülék esetén is!

A kameraprogram nincs agyonbonyolítva - maradjunk a letisztult, egyszerű felépítés meghatározásnál :-) Külön exponáló gomb nincs, így a képernyőt nyomkodva készülnek a képek, videók. (Szerk.: Időközben befutott egy frissítés a kamera alkalmazáshoz: a hangerőgombok már exponálóként is funkcionálnak.)
A kijelző bal oldaláról lehet behúzni a beállítások menüt, ami tárcsás kivitelben jelenik meg a felhasználó előtt: HDR, vaku, irányított fókusz, lassított felvétel, panoráma, helyzetjelzés, zárhang, csuklós-indítás. Ennyi. Nem kell tudnia a használónak, hogy egy 10,5 MP-es Omnivison által fejlesztett Clear Pixel érzékelős képalkotó került a telefonba. Ez az eljárás erőssége kevés fénynél mutatkozna meg - de nem teszi. Be kell látni, korunk mobileszközei nem arra lettek kitalálva, hogy sötét szobában penge képeket készítsenek velük. 
Erős fényben volt már, hogy a világos részek beégés tüneteit mutatták - HDR bekapcsolva, illetve automatikus üzemmódban hagyva mindez elkerülhető. Vagy mégse: már tudom, hogy esős, felhős időben a felhők alatti világos részeknél a HDR egy furcsa szellemes, Csernobilos jelleget kölcsönöz a képeknek. Ha van idő, érdemes ilyenkor több képet készíteni - mindenféle beállítással. 
A képalkotás sebessége már a szélvész kategóriába tartozik. Szerintem a színei jól eltaláltak, a vonalak élessége is egészen jók. Egy pici zajt itt-ott fel lehet fedezni. Mindezt mostanság, amikor kint még közel se voltak olyan jók a fényviszonyok. Későbbiekben majd tesztelem más kameraalkalmazással az eszközt, kíváncsi vagyok, valami komolyabb beállításokra képes program mit hoz ki az X-ből.

Screenshot_2014-02-23-09-57-50.png

Az X képeiről: ahogy nézegettem a különböző teszteket, elég előkelő helyre tenném a ranglistán. Gyorsan készíti a képeket - amíg az ember ujja a "ravaszon", addig fényképez is a telefon. Az így készült sorozatképekből aztán az Automatikus Szuperség kreál jópofa giffeket. 

60%-ra csökkentett képek. A ködös képeknél: HDR off, on. Az azt követő képeken pedig a touch-fókusz működése látszik. Eredeti képek itt elérhetőek! A napraforgós képből kettő is van - az elsőnél a Google automatikus fotójavítása kikapcsolva, a másodiknál pedig bekapcsolva.

Videófelvétel fullHD-ban, 30 képkocka másodpercenként, miközben még fényképet is készíthet az ember, lassított felvétel HD-ban 15 képkockával készül. 

 

Átdolgozásra került a Motorola Gallery is.

Screenshot_2014-02-21-13-27-41.pngScreenshot_2014-02-21-13-28-01.pngScreenshot_2014-02-21-13-29-44.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Többféle megjelenítési mód, valamint szerkesztési lehetőségek valóságos tárháza áll a felhasználó rendelkezésére, hogy a fantáziáját megmozgatva, a lelkiállapotához igazítva készíthesse el a közösségi oldalakra feltölteni szánt képeit...

Hangzás

A Moto X hangminőségéért a Qualcomm WCD9310 felel, ami erős átlagosan teljesít: -2dB-es pontokat nézve az átviteli tartomány 30Hz - 20kHz (kicsit mélyszegény), a harmonikus torzítás kb. átlagos, de az intermodulációs torzítás elég magas. Az érdekesség a beépített hangszóróban, és az azt kiszolgáló, NXP TFA9890 tip., 7.2W maximális kimenő teljesítményű , adaptív hangszóróvédelemmel ellátott erősítőfokozatban van, amely garantálja az erőteljes,  torzításmentes hangzást. (decoati)

A hangminőséget tekintve még mindig a Defyhez viszonyítok. Jelenleg még azzal a headsettel is használom. Viszont naponta felkapom a fejem, hiszen olyan zörejt, hangot, szólamot hallok amiket eddig nem, vagy csak alig hallottam. S mi lesz még később, ha beszerzek egy normálisabb headsetet? Akár lehet sztereó bluetoothos is - nem kell vacakolni a vezeték antennaként való használatával, mivel az FM rádió vételi lehetősége kimaradt a telefonból. Valamikor sokat hallgattam rádiót, mostanában jövet-menet alig, úgyhogy engem ez a hiány már nem érint annyira, viszont lehet olyan, akit ez nagyon is zavar.
Poweramp használó vagyok (jelentem minden rendben működik!), így a Play Music alkalmazás és a telefon kapcsolatáról nem tudok mit mondani: biztosan elvannak, ha már gyárilag felkerült :-)

Új bekezdés, ezzel is szeretném kiemelni a készülékben található hangszóró kiemelkedő teljesítményét! Igaz csak mono, igaz nem az előlapon van, viszont ahogy hallatja magát! Élmény kihangosítva filmet nézni, zenét hallgatni! 

Kommunikáció, akkumulátor, háttértár

Címszavakban: Wifi: 802.11 a/b/g/n/ac; Bluetooth 4.0; NFC; DLNA, OTG, LTE: na itt álljunk csak meg! A DE verzió nem üzemel az európai LTE hálózaton! Viszont szépen kiírja a státusz sorban: 4G - optikai tuning. Be kell érni a HSPA+ adatátviteli sebességgel: részemről ez a dolog nem jelent eget rengető fogyatékosságot. A nagyvárosokban a vodka hálózatán 22,8 Mbps le- 3,4 Mbps feltöltési sebességet mértem. Számomra több mint elég. Sőt - az a baj, hogy gyors, így gyorsabban lemerül a havi adatkeretem :-)
Ha utólag tudtam volna meg az LTE hiányát, biztosan sokkal jobban zavarna. Akinek szempont az LTE: XT1052 - a varázsszó. Ezt a verziójú Moto X-et kell keresnie. 

Az akkumulátor sajnos nem kivehető, 2200 MAh-s kivitelű - amivel jelenleg még hadilábon állok, egy nap alatt sikerül lemeríteni. Akár játék nélkül is. Az is igaz, hogy még ismerkedek vele, és elég sok mindent telepítek rá. Folyamatos szinkronizálás, wifi/net elérés, 1 óra zenehallgatás, 3 óra képernyőhasználat, fél óra Ingress - ezekkel a felhasználásokkal másfél napot simán kibír. 

A Developer Edition verzió 32 GB-os háttértárral érkezik, amiből több mint 26 GB áll rendelkezésre. Memóriakártyával foglalt hiányában nem bővíthető. Google Bácsi viszont ad a telefon mellé +50 GB Drive tárhelyet, melyet 2 évre előre ki is fizet. (Ezt ne felejtsétek aktiválni, 1 hónapig él a lehetőség!)

Egy plusz érdekesség - OTG-re igazolás. Öööö - igen, 1 TB-os külső tápegységes wincseszter érkezett "beugrónak" :)

Screenshot_2014-02-23-10-38-22.png

 

Zárás gyanánt

Amerikában készült amerikaiaknak. Izé... Értem, teljes mértékben megértem, hogy miért is lett a SmartAction helyett az Assist, miért lett egyszerű a kameraszoftver (még felbontást se lehet állítani...). S talán ezért nem akart Európába jönni a Motorola ezzel a készülékkel...? Gonoszkodás OFF. 

Kinek ajánlom? Bárkinek, akinek nem okoz gondot, hogy ez a készülék Európában nem LTE képes, valamint nem tud magyarul - s ha a Moto-s "hagyományokat" nézzük, nem is fog tudni... Ajánlom azoknak, akik egy jó fényképezővel ellátott, élhető méretű készülékre vágynak. Ajánlom azoknak, akik nem akarnak foglalkozni a telefonnal, mert nekik egy megfelelő eszköz kell a mindennapokra, s nem azzal akarnak bajlódni, mit is kell letiltani, törölni, hogy gyorsabb legyen, használhatóbb legyen az eszköz. Esetleg azoknak, akik végig akarják "OK Google Now"-ozni a településük főutcáját - lenne nézősereg, minden bizonnyal. Vannak még a "nekem nem kell tucatkészülék" nézet követői: nekik is megfelelő az X. Pláne, ha faborítással tudják beszerezni az Államokból, vagy ha netán a Moto végre elindítja a Makert Európában. De valljuk be, a cég eladását követően szerintem erre minden nappal kevesebb az esély.

Az USA-ban most olyan 400 dollár körül lehet hozzájutni a DE-hez, ha valakinek elég egy 16 Gb-os készülék, még olcsóbban tudja megkapni, így a különbözetet elköltheti a hátlapra. Vagy az OTG miatt beszerez hozzá egy parányi háttértárat. A támogatás, a szerviz, az értékvesztés: komoly dilemmát jelenthet a vásárlás előtt. Az európai verziónál nem kell tartani az LTE hiányától, csak esetleg az összeszerelés bonyodalmaival (made in China). 

S hogy mire is lesz jó még a DE verzió? Az igazat megvallva, jó ez a tiszta android, viszont vannak olyan apróságok, melyeket nagyon megszoktam CM11 vonalon. Így aztán szerintem napok kérdése, hogy kipróbáljak különböző ROM-okat, s mindezt kvázi büntetlenül, hiszen nem kell majd attól tartani, hogy megvonják a garanciát a root miatt... (Mondjuk a garancia is érdekes dolog lesz, hiszen itthon... de ezt talán babonából nem folytatom :-) )

Végezetül külön köszönöm Annácska segítségét, valamint decoati szakértő kiegészítéseit!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr965825120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.24. 09:50:38

Én is lecserélném a Defy-met, de sajnos nincs alteratívája ezekkel a paraméterekkel:
4"-nél ne legyen nagyobb, aminek a zöme kijelző, fizikai gombok nélkül, víz/cseppálló... és persze lehessen vele telefonálni, épp akkor, amikor kell...

ma már ilyen telefont nem gyártanak :(

Vegha 2014.02.26. 06:17:26

@wmiki: azt írtad 4"-nél ne legyen nagyobb. Az Evo 4"-os. El kéne dönteni mit akarsz : )

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.02.26. 13:10:44

Defy:107 x 59 x 13.4 mm
EQ4:140 x 76 x 17 mm

"4"-nél ne legyen nagyobb, aminek a zöme kijelző"

:x ...

RadyR 2014.11.18. 11:52:45

Helló!

Köszi a tesztet! Hogyan alakult az üzemidő? Mennyi SoT-ot ér el egy töltéssel?

][-][alo 2014.11.25. 17:35:06

Én köszi, hogy olvastad.
A rövidítést nem vágom, de napi használatra folyamatos szinkronizációval elég. Kepernyohasznalat 2 es 4 ora között alakul. Még nem rootoltam, de módosított romokkal 6 órát is eléri.

RadyR 2014.12.02. 11:09:14

@][-][alo: pedig ráhibáztál :D SoT = Screen On Time, képernyőhasznált.
Köszi a választ, nagyon piszkálja a csőröm az amcsi ebay-en akciózott Mot X DE, de nekem sosincs szerencsém garanciális ügyekben. Majdnem minden telefonom cserés volt, vagy szervízben dekkolt hetekig. USA only garanciával én nem merek kockáztatni.

][-][alo 2014.12.02. 11:16:23

Nagyjából arra gondoltam :-)
Állítólag itthon is szervizelik, de erre nem veszek mérget, maradna osztrák, német, angol szerviz...
Olyat is hallottam, hogy amazonos cuccoknál elég visszaküldeni nekik,s ők intézik a többit? Passz. Egyébként most nagyon jó árakon lehet kifogni.
De ha eddig szívtál, nem biztos hogy belevágsz, ezt meg megértem :-)
Expansysnal talán meg hozzá lehet jutni, normális garival, eus készülék, tehát normális lte használattal. Igaz, náluk meg mindig nem olcsó ha van még...

Google+
süti beállítások módosítása