Az EU legyőzi a roamingdémont!

2014.04.03. 14:54 Yarner

Európa jobban teljesít!... mondhatnánk a korszellem hevében, de az a helyzet, hogy most egy valódi jó hírrel szolgálhatunk: az Európai Parlament a mai napon elfogadta azt a bizottsági rendeletjavaslatot, amely a "Connected Continent" (magyarul a Behálózott Kontinens nevet kapta, de ez valahogy másképp cseng) tervezet keretében a fogyasztói jogok és a távközlési piac előremozdítása érdekében, többek között a roamingdíjak eltörlését is.

eudroid.png

Ez sajnos nem azt jelenti, hogy holnaptól már a szokásos percdíjunkkal csöröghetünk haza a Mariahilfer staßéról, hogy mégis milyen színű videómagnót szeretne a Géza és hányat, de a tervezett menetrend szerint legkésőbb a jövő év végére (a kitűzött cél 2015 karácsonya) valósággá válhat a dolog. A bürokrácia addig szép békésen lefolytatja a tennivalóit - a rendelet-terv most kimegy a tagállamok kormányaihoz, hogy azok megtehessék a saját észrevételeiket, és év végére elnyerje a rendelet a végleges formáját - onnantól már a véglegesítés jön, és a végszavazás a Bizottságban és a Tanácsban (ez utóbbi a szakminiszterek voksa lesz). 

Az terv mögött meghúzódó gondolat az, hogy a botrányos roaming-különdíjak eltörlése nem csak a nyaralók életkedvét hozná meg, de az üzleteknek és a gazdaságnak is jót tenne, no és kicsit kézzel foghatóbbá tenné, hogy az Unió nem csak annyit jelent, hogy nem kell kinyitni a bőröndöt Hegyeshalomnál.

mostkomoly.png

 

A jelenlegi tervezet szerint több megoldás is kínálkozna a szolgáltatók számára: az egyik, hogy teljes EU-ra kiterjedő díjcsomagokat kínáljanak az ügyfeleiknek (ezért cserébe motivációként számos korlátozást enyhíthetne velük szemben Brüsszel), vagy hogy a nyílt wifi hálózatokhoz hasonlóan szabadon választhatnánk a határ átlépésekor a különböző hálózatok között, ezt a telefonunkon megjelenő információk segítenék (tarifák, korlátok, stb.). Fontos motívum még a bejövő hívásokat terhelő pluszdíjak teljes eltörlése. A szabályozás természetesen nem csak a beszélgetéseket érinti, az egyik legfőbb célja a nyílt, korlátozásmentes internet biztosítása minden EU állampolgár számára. Ez mellesleg azt is jelenti, hogy a szolgáltatók nem korlátozhatnák az internetforgalmat annak tartalma szerint, azaz nem lassíthatják/tilthatják a VoIP beszélgetéseket sem, ahogy azt jelenleg teszik.

Az EU komolyan veszi az internetet és a netsemlegességet is (csak hogy tudjátok, a szabad internet áttételesen az alapvető jogaink része, lévén hozzátartozik a szólásszabadsághoz és az információhoz való hozzáférés szabadságához is). És a végére még egy jó hír: az Unió kicsit hosszabb távú tervei között szerepel, hogy 2020-ra az egész EU területén a minimális sávszélesség 30 Mbps legyen, és a háztartások legalább 50%-a 100 Mbps-es sebességgel kapcsolódjon a világhálóhoz. 

[Forrás: Europa.eu Press release, Regulation, Connected Continent]


Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr225895585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.04.03. 15:00:51

Azért amiatt nyugodt vagyok, hogy az orbán kormány erről is le tud majd húzni némi zsebpénzt a haveroknak.

Már ha a sok faszfej megint megszavazza őket...

eznemfoglaltnick 2014.04.03. 15:44:43

Nem mondok újat, de utazáskor az első boltban venni kell egy Pay as you go kártyát 1-2 Gb nettel és mehet a voip.
Nyilván a nagyi telefonálni szeret, de a nagyi meg nem olvas androlib-et...

Ezek a travel and surf megoldások nevetségesek, tényleg. (másik 2 szolgáltató sem jobb, lássuk be, nem a telekom védelmében mondom...)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.04.03. 16:01:54

@eznemfoglaltnick: Persze, vannak megoldások. Vannak pay as you go kártyák, lehet bérelni roaming mobilnet kártyákat, akár rögtön wifi hotspotot is lehet hozzá kapni, sok-sok kényszermegoldás született, de mégis mennyivel jobb lenne kártyacserélgetés, berhelés nélkül telefonálni-netezni a határon túl is?
És minjárt lenne értelme a Google nyaralási funkcióinak is, rengeteg szolgáltatás van amihez net kell (maps, valutakonverzió, helyjavaslatok, translate...)

szcsongor 2014.04.03. 16:04:00

@eznemfoglaltnick: Na de pont ez lenne a lényeg, hogy ne kelljen baszakodni sim kártyákkal külföldön, hanem mindenhol ugyanaz a tarifa legyen és felejtsék már el a voip korlátozást (tényleg, ez a spúr módszer létezik még Magyarországon kívül? Mert a svédeknél pl biztosan nem.).
Ja és normális áron adjanak 1-2 gigát, ne több ezer forintokért megabájtokat, mert az szimplán nevetséges.

decoati 2014.04.03. 17:24:23

@eznemfoglaltnick: ja, vegyél odakint kártyát a meglévő itthoni előfizud mellé (aminek 20%-a sem fogy el, mert történetesen annyit vagy itthon), aztán reménykedj hogy odakint nem blokkolják a voip-ot jobb hatásfokkal, és/vagy szerencsétlenkedj a pocsék betamax szerverekkel, hogy ne csak akkor hívhasd a családot, amikor azok wifin vannak.

320dezső 2014.04.03. 19:18:10

@Tomi from Space: Kire is kéne szavazni, hogy ne legyek faszfej?

Lesből Támadó Szárítókötél 2014.04.04. 12:44:14

@eznemfoglaltnick:

... mármint akinek nem hálózati záras a telefonja, ugyebár, mert az a hajára kenheti a más hálózatbeli SIM-kártyát.

tryclops 2014.04.04. 19:11:59

@eznemfoglaltnick: Lol, ja. Ha dual-simes készüléked van, akkor még csak-csak, de azoknak meg elég gagyi szokott lenni a custom rom támogatása, meg egyszerre csak egy kártyát használ, szóval nem mindig leszel hívható. Szóval ez szopó.
Vagy veszel egy kinit sim kártyát, és akkor meg csak azon lehet hívni, saját meg megy a tárcába. Ez se egy ideális megoldás. Na meg a hálózati zár is keresztbe tehet.
Vagy vigyek/vegyek egy kettes számú készüléket? Lol.

Szóval nagyon ideje volt már.

Liquid_Night 2014.04.04. 19:39:23

Amerikai multi, 3 kontinensen van jelen, budapesti központjába magyarul, és idegen nyelven is külföldi számokról elő-interjúztat. Legalább 2 idegen nyelv az elvárás, az adott országból hív fel a HR-es, minden beszélgetés 15-20 perc minimum, és és és...hó végén 20 ezres telefonszámla, köszönjük T-mobil:) Atomot az összesre már végre. Akinek üzleti célból kell TELEFONálnia a határokon túl az rengeteget szív.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 19:47:22

Rezsicsökkentés EU-szinten. De hisz nem marad a cégeknek pénzük a fejlesztésre, csődbe mennek és kivonulnak Afrikába!!!

2014.04.04. 21:05:31

A Vodánál az Üzleti FIX tarifacsomagban benne van az ingyen EU roamingolás (otthoni díj fizetendő) plusz napi 50MB net. Igaz drágább is egy picit...

fifibá55 2014.04.04. 21:12:31

maxval megint megelőzött, rátapintva a lényegre: a roamingdíjak nem csak extraprofit célt szolgáltak, hanem betervezett bevételként a működési, fejlesztési költségek részbeni fedezetére is. Ha ezt most elveszik, a szolgáltatók kénytelenek lesznek máshonnan beszedni ezt a kieső bevételt: általában növekedni fognak az árak, drágább lesz a mobilozás. Úgy is mondhatnám, hogy a roamingolók által fizetett díjakat szétosztják az összes mobilozó között, így még az is többet fog fizetni, aki életében nem mobilozik külföldön.

Az az érv is hamis, hogy ez felpörgeti majd az üzletet, hiszen az üzleti roaming költséget a vállalkozások le tudták/tudják írni.

És még valami: ha nincs roamingdíj, akkor a jelenlegi rendszerben nincs akadálya, hogy abban az uniós országban vegyem meg a kártyámat, ahol a legolcsóbb az előfizetés (szolgáltatások szabad áramlása), és azt a díjcsomagot válasszam ki, amelyik a legolcsóbb. Ezzel nincs is semmi gond egészen addig, amíg ezt a sportot nem sokszázezren kezdik el űzni, és a túlzott hálózati forgalom miatt le nem lassul a rendszer. A lassulást infrastrukturális beruházással lehetne csökkenteni, de hát a szolgáltatóknak is lecsökkent a bevétele, nem marad, vagy nem fordítanak annyit fejlesztésre, hiszen a profit azért fontosabb.

Szerintem ezzel a jelenleg elképzelt formájában megint sikerülne az EU versenyképességét tovább csökkenteni.

eßemfaßom meg áll 2014.04.04. 21:39:00

Az EU tönkreteszi a telko cégeket
Az EU sárbatiporja a piacot ami magától tökéletesen szabályoz
A tönretett cégek leállnak a fejlesztésekkel és elbocsátanak minden dolgozót.

Minden igazi demokratának tiltakozni kell ez ellen a piacellenes fasisztoid szabályozás ellen!

decoati 2014.04.05. 09:49:08

@fifibá55: akkor most hulljak térdre hálát rebegve a telkócégeknek, hogy marhadrágán használhatom a pocsék minőségű, foghíjas szolgáltatásaikat?

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.04.05. 23:58:30

@Tapani_SF: óba..., kösz, pedig próbáltam figyelni... :-/ ha eljutok egy pc-ig, javítom...
(elsüllyed)

fifibá55 2014.04.06. 12:24:04

@decoati: Szó sincs róla. De hasonlóképpen kellene bevezetni, mint a telefonálásnál volt: előbb maximálni, aztán, ha az működik, a max. összeget csökkenteni, az észszerűség határán belül. Ezt a szolgáltatók is inkább lenyelnék, és akár már idén bevezethető lenne.
Egyébként nem kell térdre hullani, most is te döntöd el, használod-e vagy sem, a körülbelüli költséget előre be tudod tervezni (csak a kifizetésekor nem vidám az ember).

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2014.04.08. 14:33:19

@fifibá55: a nincs roamingdíj, akkor a jelenlegi rendszerben nincs akadálya, hogy abban az uniós országban vegyem meg a kártyámat

Roamingról van szó, ami nem ugyanaz, mint a külföldi szám hívása. Márpedig, ha te egy osztrák kártyát teszel a mobilodba, akkor külföldi hívásdíjat fogsz fizetni, ha felhívsz egy magyar számot, illetve az ismerőseid is külföldi hívásdíjjal fognak téged hívni.. Illetve megnyugodhatsz, nem fognak...

decoati 2014.04.09. 15:29:49

@fifibá55: hogy én is cinikus legyek egy kicsit: a telkó cégek nem veszítenek sokat, mivel helyenként a pocsék hálózatukon még a mail is alig megy el, nem hogy a VoIP, valamint nem kell kivenni a területekről a beruházási költségeket, mert rakás helyen egy csavart sem húztak meg négy éve. Ők is ott spórolnak ahol tudnak, mi is.

Gabking 2014.04.09. 20:41:18

@decoati: Azt ugye tudjátok, hogy számszerűen Magyarországon több torony van, mint Németországban, vagy Angliában a területhez mérten arányosan? Hogy az itteni tornyok sűrűsége sokkal jobb mint külföldön? Berlinben sokkal ritkábban vannak a tornyok, és emiatt sokkal nagyobb kapacitáson működik a telefonod adója, és ez jobban meríti kint, mint itthon?

decoati 2014.04.10. 10:35:26

@Gabking: én csak azt tudom, hogy simán mondok olyan teleplést Debrecentől ~10km-re, ahol térkép szerint fix 3g és bevillanó 4g van, míg a valóságban ~9.6kbps edge (már ha egyáltalán) akkora pinggel, hogy a Google összes szolgáltatása timeoutol. Az e-on átmegy a szomszéd faluba letölteni a munkalapjait. És ez semmit nem javult az elmúlt 4 évben. A letöltésbe beleragadt szál, na AZ meríti csak igazán az akksit. :)
Értem én hogy 4g, meg hogy a szolgáltató a fizetőképes kereslethez csoportosítja az erőforrásait, de ez a nagyonvidékieket csöppet sem vigasztalja, tehát számukra előhozakodni a kieső fejlesztési pénzekkel, felróni nekik az ügyeskedést, és leszólni hogy morognak a szolgáltatás ár/érték aránya miatt... kissé lekezelő.
Btw kíváncsi lennék hogy az így kieső összeg hány százaléka a szolgáltatók által befizetendő vezetékadónak.

Google+
süti beállítások módosítása