Project Ara: még egy év és kezünkben a legótelefon

2014.04.16. 15:30 Yarner

Tavaly október végén hatalmas lelkesedést váltott ki olvasóink között is a Project Ara fejlesztésének híre: ez a moduláris okostelefon, amit a felhasználó kedve szerint állíthat össze, és elég neki csak azt az elemet kicserélnie, amit fejleszteni szeretne, nem kell évente kidobni az egész telefont, ha valami újabbat akarunk. (Mennyire kényelmes lenne most csak egyszerűen memóriát bővíteni az S3-amon...).

Project-ARA-sizes.jpg

Nos, az élet nem állt meg azóta, a Google épp tegnap tartott egy fejlesztői konferenciát a témában, amin (és az azt megelőző kiszivárgó híradásokban, valamint a kiadott fejlesztői csomagból) néhány konkrétabb részletet is megismerhettünk a projekt céljairól és menetrendjéről. 

Kezdjük a lényeggel: Mikor? Szerencsére ez nem a CyanogenMod csapata, ahol közmondásos a "ne kérdezd, mikor lesz kész!" mottója, a Google ATAP Paul Eremenko vezette csapata konkrét menetrenddel állt elő: az első, bétaverziós készülékek jövő januárban kerülnek ki a gyárból, a végleges termék pedig jövő áprilisban kerülhet a boltokba. 

Addig is akad még néhány akadály, amit le kell gyűrni: a modulok közötti kommunikációért (UniPort-M) az UniPro protokoll lesz felelős - ez viszont még nincs teljesen készen, májusra várható, hogy véglegesítik a specifikációkat. A másik strukturális előfeltétel maga az Android: Sundar Pichai csapata vállalta, hogy év végéig megoldja, hogy az operációs rendszer ne csak zavart fejvakargatással viszonyuljon a dinamikusan változó hardverű készülékekhez. 

projectara-goals.png

A múlt héten kiadott anyagokból egyébként megtudhattuk, hogy az elemeket elektropermanens mágnesek tartják majd a helyükön (az előlapon emellett még pluszban rugós kapcsok is rögzítik pl. a kijelzőt). Alapvetően három készülékméretben lehet majd gondolkodni, és lehetséges lesz menet közben is cserélgetni az egyes elemeket - akár az akkumulátort is. A rendszer alapja egy 3D nyomtatással készült váz lesz: ez ugyan szintén nem örökéletű, viszont 5-6 éves élettartamot becsülnek neki, ami magasan meghaladja az átlagos okostelefon nyugdíjaskorát.

A fenti prezentációs diából érdemes még kiemelni az üzleti modellre vonatkozó részt: az elsődleges cél A mobilinternet eljuttatása a következő ötmilliárd emberhez. Az ehhez vezető irányvonalak között pedig szerepel a Belépési határ minimalizálása és a Több ezer fejlesztő versengése is. Kijelenthetjük, hogy az Ara nem a milliomosok játékszerének készül, és nem csak a kiválasztott fejlett országok piacain várható a megjelenése.

project-ara-mdk-1.jpg

A modulokat tehát külsős fejlesztők is kiadhatják majd, és nem csak az alapvető akksi-kamera-memória vonalon kell gondolkoznunk, nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánkat: a sajtónak bemutatott kiegészítők között szerepelt például egy véroxigénszint mérő is. 

project-ara-mdk-5.jpg

Januárban várhatjuk tehát a fejlesztői tesztpéldányt. Ez nyilván valami méregdrága dolog lesz, mint az 1500 dolláros Google Glassok... vagy nem? Nos, a Grey Phone néve hallgató alappéldány várhatóan 50 dollárba fog kerülni, viszont cserébe csak nagyon alapszintű képességekkel rendelkezik majd: wifi lesz benne, egy egyszerű képernyő, meg épp annyi, ami nagyon muszáj. Szándékosan élettelen szürke színe lesz, hogy arra késztesse a fejlesztőket, beindítsák a fantáziájukat, mivel lehetne érdekesebbé, szebbé, jobbá tenni a készüléket.

Ha valaki még be akar nézni a fejlesztői konferencia livestreamjébe, itt teheti meg.

Ti milyen modulokból raknátok össze a telefonotokat?

[Forrás: Android Authority 1 2 3]


· 1 trackback Címkék: google hírek android project ara

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr746043459

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bemutatta volna moduláris telefonját a Google - ha az nem fagyott volna le 2014.06.27. 09:04:57

A cégnek I/O konferenciáján nem sikerült életet lehelnie a bemutatni tervezett készülékbe

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Átrágó 2014.04.16. 23:34:46

Hogy milyen modult tennék bele? Telefon modult...
Nos, persze ezt úgy értem, hogy ez egy moduláris kommunikációs és/vagy végrehajtó eszköz lenne, mely WiFi, GSM és egyéb modulokkal képes külső kommunikációra, de kevesebb modullal spéci feladatok végrehajtására is alkalmas lenne anélkül, hogy felesleges kiegészítőt kelljen vásárolni hozzá. Mondjuk wifin keresztül szeretném vezérelni a WC alján a zórjástévét, hogy miközben ott ülök épp a Cliffhanger zuhanásjelenetét élhessem át a földet (TV-t) bámulva, mire gatyaszorítva kiszaladok. Persze, ehhez egy univerzális csatlakozómodul kellene.
Tehát egy alaplapot kérek, wincseszterrel, COM porttal, monitorral, memóriával, floppy meghajtóval, ethernetcsatlakozóval, PS/2 porttal, ja és telefonmodemmel...
piciben...

:-)

Átrágó 2014.04.16. 23:40:10

@Átrágó: Namost nekem ne gyertek Ardunióval... az nem szép, de nagy.

decoati 2014.04.17. 07:30:02

@Átrágó: pont ezen agyaltam, a modulok kommunikációja egy nagyon komoly (már kész) fizikai rétegen keresztül történik, a protokollt meg most finomítják. Ezt a profi csatlakozófelületet pusztán erre a "játékszerre" elpazarolni... luxus. Biztos vagyok benne hogy elmegy minipc felé.

Google+
süti beállítások módosítása