Neked mekkora... a háttértárad? (+ szavazás)

2014.12.03. 07:35 ][-][alo

Szóval mekkora? És mire elég? És mennyi kell még? Járjuk körbe közösen a témát - kíváncsiak vagyunk a véleményetekre!

Mottó: A mobileszközökben a háttértár kevés, mint iCloudon a celeb fotó...

memoriafocim.jpg

 

Mindig az a baj, hogy kevés. Mindig az a baj, hogy kellene még. Most, hogy (egyelőre? fúj, sicc!!!) megszűnt az internetadó réme, nagyon szűk réteg az, aki nem foglalkozik a háttértár méretével, mivel "felhőben" tartja az adatokat, zenéket, filmeket.

A többieknek maradt a spórolgatás a hellyel, az akár naponta történő ide-oda másolgatás. 

Mi lehet megoldás? 

Nem fényképezel, nem videózol, nem nézel filmeket, nem hallgatsz zenét, és persze nem töltöd le a telefonodra a legújabb kálofdútit! Ennyi! :-)

Akkor meg mi a túróért van ez az eszköz?

Az SD kártyahellyel rendelkezőknek megoldás lehet egy-egy ilyen kártya beszerzése, illetve nagyobbra cserélése. Manapság általában 32 GB-os kártyákkal elboldogulnak az eszközök, de egyre több képes kezelni a 64 és a 128 GB-os memóriákat is. 

A csak beépített tárhellyel rendelkező tulajdonosoknak már kicsit macerásabb a helyzete. Ugye az Android már eleve elfoglal 4-6 GB-nyi helyet - s még nem beszéltünk a gyártók ránk erőltetett mindenféle ramatyáról. (Jó... találni értelmes dolgokat is, de általában a gyári tartalmak 90%-át vagy nem használja a felhasználó, vagy pedig helyettesíti kedvenc külső alkalmazásával. Nem is értem, miért erőltetik...)
Szóval az Android utáni maradék terület jelenti a tulajdonos életterét az eszközén. 

Itt jön képbe az OTG!

A rövidítés az "On the Go" technológiát takarja, vagyis az olyan mobileszköz, amelyik USB-je OTG-s, képes egy rácsatlakoztatott pendrive-ot kezelni. Így tehát egy külső, zsebben hordott háttértárral egészítheted ki az eszközöd belső háttértárát. Az eMAG oldalán találhattok pár ilyen eszközt!
A szépséghiba a dologban, hogy hiába csak körömnyi ez a plusz memória, kissé nyűgös a kezelése - nem is beszélve az apróságok esetleges elvesztéséről. Általánosságban még elmondható, hogy az így csatlakoztatott pendrive-ra nem lehet közvetlenül videót rögzíteni, fényképet "lőni". Tehát megint a belső tárhelyedet kell beosztanod, utána majd áthelyezed a pendrive-ra az oda kívánkozó tartalmakat.
A külső háttértár eléréséhez általában külön alkalmazás szükséges. Sok ilyen csak root jogosultsággal hajlandó működni - ez akár újabb bonyodalom forrása is lehet.
Én a Moto X-hez, és a Nexus7-hez egy OTG-s USB-kábelre dugott sima egyszerű pendrive-ot csatlakoztatok néha. A rajta levő file-ok eléréséhez a Total Commandert használom a hozzá fejlesztett USB plugin-nal. 

Egészen extrém esetben pedig így néz ki a dolog: 

Screenshot_2014-02-23-10-38-22.png

Igen, jól látod, az X-re csatlakoztattam egy külső tápegységes 1TB-os winchestert :-D Azért ez így már nem igazán mobil eszköz... :-)

Most pedig valljatok színt! 

Mekkora az akkora? És mekkora kellene még? És miért is kellene akkora?

  

 

 Aki még nem tette volna meg, jelentkezhet a Nagy téli kincskereső játékunk 1. fordulójára!

Részletek az előző cikkben, lustábbaknak pedig a link:
IDE KATTINTS, HA JÁTSZANI SZERETNÉL!


Címkék: szavazás otg háttértár

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr186947213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plumpy80 2014.12.03. 10:34:16

Mondjuk rohadtul nem értem értem, hogy a Nexusokba, Motokba, OnePlus-ba (stb) miért nem tudnak belerakni egy nyomoronc SD kártya slotot? Azt akkor bővítsd paraszt, ahogy jóélesik. Pláne MotoX, max 32 GB???? 2014-van, egy háttérkép lassan nagyobb lesz, mint 32 GB... (Tudom tudom, nyilván túloztam) Ok, van felhő. Fasza, csak úton két falu között legyen értékelhető net, ne csak edge. Van OTG. Kiváló. Ha egy pendrivon valami anyag, amit a kezembe nyomnak, és gyorsan át kell menteni valahova, vagy arról kell megnyitni ok, de nem akarom se folyton dugdosni, és azt se akarom, hogy valami kilógjon a telefonomból. MIÉRT NEM LEHET RÁHEGGÖLNI EGY NYOMORÉK SD SLOTOT?

][-][alo 2014.12.03. 10:39:50

teljesen értem a felháborodásodat, osztom is.
azt viszont ne felejtsük el, hogy a Nexus modelleket nem elsősorban Kiskujánbajomalsóröcsögére tervezték - szóval a tőlünk fejlettebb mobilnettel megáldott "peremvidéknél" jobban kihasználható a felhő. Sőt...

ettől függetlenül persze, jó volna, ha lenne, de... sajna nincs... év elején jött ki a régi Moto X-ből a 64 GB-os verzsön, szerintem ezt majd meglépik jövő év közepére az újból, esetleg a Nexusból is. addig marad az OTG-s pendrájvon filmek hordozása...

vagy lehet, így akarnak a google-nál leszoktatni bennünket az androidos telókról, s át akarnak passzolni az új, 128 gb-os apple készülékekre?! ez mekkora sziájéjs-gyíkemberes-gyurcsányos összeesküvés elmélet lenne! :D

óðinn 2014.12.03. 13:25:57

Felhő ide vagy oda, bizonyos appok csak akkor hajlandóak működni, ha van sd kártya a telefonban. Ezzel most szembesültem, amikor egy viszonylag nagyobb tárhelyű készülékre akartam felrakni a korábban használt programokat, és feltelepülni sikerült ugyan, de indulás után kártya hiányában kilépnek.

steery 2014.12.03. 20:13:31

Két okból kicsi a legtöbb eszközön a háttértár:
1. Mert így olcsóbban lehet adni, ami a piaci verseny és a túlkínálat miatt fontos.
2. Mert így kénytelen vagy plusz háttértárat venni, vagyis többet költesz, mint szeretnéd.
Zárójelben megkockáztatok még egy harmadik okot is: A kis tárméret miatt a legtöbb cuccod kénytelen vagy felhőben tárolni, ahol a szolgáltatók kényelmesebben hozzáférnek a titkosszolgálatokkal együtt és hatékonyabban monitorozhatják, hogy mit művelnek a polgárok.
És még egy észrevétel: Aki ügyel az adatbiztonságra, annak legalább dupla tárméret kell ahhoz képest, amennyi adata van, hogy mindent (vagy legalább a fontos cuccokat) két példányban tárolhassa el. Otthon, nem felhőben. Mert úgy biztosabb.

nniicckk 2014.12.03. 21:52:26

Aki tudja, mondja mar el, hogy mi a szerepe androidos telefonnal az internal, vagyis belso memorianak ?
Ha egyebbkent van a kulso es belso SD memoriaja telefonnak, akkor az minek ?
Es alapbol miert ide telepit programokat ?
Arrol mar nem beszelve, hogy teljes torles utan, azt hogy hogy nem torli ?
Szoval az sd memoriakhoz kepest felesleges zavaro dolognak tunik, ami folyton betelik, mikozben ott a kulso, belso SD kihasznalatnul.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.12.03. 22:46:51

Minek háttértár? Az okostelefon a nettől lesz okos, nem igaz? A szolgáltatóknak nyilván az az érdeke, hogy sokat netezz a hálózatukon és fizess.

Balt 2014.12.03. 22:54:43

@nniicckk: Arról nem is beszélve, hogy ez így pazarlás: mindenki akkora microSD-t vesz bele, amekkorát akar, adott esetben tudja használni az utódkészülékben/máshol, a telefonban lévő meg 2-3 év múlva garantáltan megy a szemétbe manapság. Inkább az operatív memóriát növelgetnék, mert az sose elég: és még manapság is van 1GB alatti telefon még "prémium" gyártóktól is.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.04. 01:45:46

Eleve nem veszek olyan telefont, amiben nem tudok SD kartyat hasznalni es az akkujat cserelni. Bar a mobilnetem korlatlan (nem magyarorszagi), megse nyomok fel mindent a felhotaramba. Biztonsagi mentesnek jo a felho, de en szeretem nem le es feltoltogetni az anyagaimat. Elvegre fillerekbe kerul egy microSD kartya ma mar es egy biztonsagot ad, hogy ott is tarolhatok adatokat. A fogyasztok a penzukkel szavaznak, aki mSD kartya nelkuli keszuleket gyart, az nalam nem rug labdaba.

@Online Távmunkás: Ja, a nettol okos a telefon, de egy SD kartya se butitja el. En korlatlan mobilnettel nyomom, megse akarok minden alkalommal a felhobol letoltogetni.
Aki meg 1GB-os korlattal mobilnetezik, annak nagyon nem mindegy, hogy mit es hol erhet el. Mondjuk jelenleg egy 32 GB-os kartya mindenre eleg nekem a telefon belso tarhelyen felul. Szoval nem eszement nagy vagyaim vannak. De szeretem a bovithetoseget.

Phteven 2014.12.04. 09:40:32

Egy kicsit had kötekedjek már! Mi ez a hiszti a tárhelyek körül? Próbáljuk meg kettéválasztani a dolgokat. Van ugye a szükségem van rá, nem tudok élni nélküle, és van az a szituáció, amikor egyszerűen csak kényelmesebb lenne. Áruljátok már el nekem, hogy miféle rettenetesen fontos dolgot tárol az ember a telefonján, ami nélkül megáll az élet! Hangsúlyozom, megáll! Ha megvan, szűkítsük tovább a kört, olyan dolgokat mondjatok, amiknek sok hely is kell! SZVSZ 8g elég. Ha szórakozni is akarunk, akkor persze nincs felső határ, ami elég lenne, no de ezért meg kár hisztizni! Olyan telefont kell venni, ami megfelelő...

A fotó/videó dolgot meg hagyjuk! Amit az emberek művelnek fotózás néven, az egyenlő a digitális környezetszennyezéssel. Nézzetek őszintén magatokba, az elmúlt egy évben készített fotókat hányszor néztétek meg? Arról nem is beszélve, hogy normális képet/videót a mai napig nem lehet készíteni telefonnal. Nem, Iphone-nal sem. Bár ez is nyilván egyéni ízlés kérdése.

Nekem van óccó kínai tepsim 2x128g -android tárhellyel. Tele van. Vannak rajta soha meg nem nézett képek, zenék, filmek, hangoskönyvek, e-könyvek. Kényelmes. De ha nem lenne, sem történne semmi, max. gyakrabban kellene frissítenem a tartalmát. A 8 és 32g-s Iphone-omon is kényelmesen elfértem.

randomuser1 2014.12.04. 11:06:07

Monnyuk én konkrétan megrökönyödtem, mikor először láttam kártyaslot nélküli androidokat.. értem, h dizájn meg hájp dehátazért, a funkcionalitás csak számít, minden másra meg ott az apple!

Cybermacs 2014.12.04. 11:15:57

Sajnos most már az SD kártya sem megoldás mindig, mióta a Google korlátozta a hozzáférést. Két kedvenc programom vált a miatt használhatatlanná, hogy nem tud az SD-re írni.
Így állandóan vacillálok, hogy root-oljak, vagy inkább tartsam a fájlokat az alap tárhelyen...
Ráadásul a program szépen-lassan híznak az újabb és újabb verziókkal, újabb és újabb funkciókkal. Ezek is mind az alap tárhelyre mennek...

decoati 2014.12.04. 21:13:04

@Phteven: segíts nekem, mert nem értem. Szóval van 2x128GB(?) tárhelyed csurig, de hülyézed akinek kevés a 8GB. Van egy csomó soha meg nem nézett mobilfotó rajta, de hülyézed aki mobillal fotóz/videóz. Van fenn egy rakás film/könyv/zene, ami a szórakozásodat szolgálja, de azt mondod, ne rinyáljon aki szórakozni akar. Azt mondod hogy a brutál nagy háttértár egyetlen haszna a kényelem, de neked a 8GB-s szifon is kényelmes volt (akkor minek a nagy?).
A kérdésem: mit is akartál mondani? :)
@Cybermacs: a Lollipopba asszem visszakerült az sd kártya full hozzáférése.

Cybermacs 2014.12.05. 14:47:28

@decoati: Köszi! Ez azért jó hír!
Remélem, tényleg így lesz, mert a mostani állapot már a túlélésről szól...

A tárak között azért lényeges különbségek vannak. És fontos, hogy mire használjuk.
Mert jó, ha USB-n rá tudunk dobni egy 128 GB-es pen drive-ot, de azt ugye direktben nem kezelik a programok: nem lehet oda fotózni, stb... De mondjuk egy prezit már onnan meg lehet nyitni, filmet nézni, vagy a Püntyülinek a fotóit.
De mondjuk egy európai körútnál az offline térképeket már nem lehet oda pakolni, és azoknak rengeteg hely kell. Szerencsés esetben mehet az SD kártyára.

decoati 2014.12.05. 17:25:59

@Cybermacs: itt is van: www.androidpolice.com/2014/11/04/android-5-0-makes-sd-cards-great-again-extends-api-to-allow-full-directory-access-automatic-mediastore-and-improves-security/
Igen, ha nincs külső sd, akkor az OTG jó megoldás lehet. Én egy Nexust gyötrök, és már hozzászoktam a ~kéthavonkénti takarításhoz/archiváláshoz (egy otthoni openwrt-s routerre kötött, wifin megosztott vinyót használok, wifi OTG 1TB, a'la "szegény ember vízzel főz"), bár egy fix 128GB-s sd-t én is el tudnék viselni. :)

Cybermacs 2014.12.08. 14:14:56

Köszönöm a linket! :)
Nyomkodom is a frissítést, hátha pont ma megjön az új rendszer a telefonra. :)
Nekem a Sweet Home! van, ami a fotókat másolja át automatikusan az otthoni megosztott meghajtóra, és törli a régieket. Szerencsére minden képet, így azokat is, amelyeket más program készített, és nem tud az SD-re írni.

decoati 2014.12.08. 21:40:26

@Cybermacs: nem ismertem, kösz a tippet :)
Milyen telót használsz amúgy?

][-][alo 2014.12.08. 21:58:56

@Cybermacs: én is köszi a tippet - cikkötletet ;)

Cybermacs 2014.12.09. 10:52:04

@decoati: @][-][alo:
Szívesen! :)

Tényleg jó, és "életmentő" :)

Amúgy nálunk Samsung S2-S3-S4-Note3 van a családban szétszórva minden fele, így nagyon jól jön, hogy mindegy, ki mikor melyik telefonnal fotózza a gyereket, a macskát, stb.., előbb-utóbb összegyűlik a szerveren.
Aztán minden hónapban kiválogatom, és elküldöm csomagban mindenkinek a saját képeit. Nem kell gondolkozni, mi melyik géppel lett fotózva. :)

Cikkeötletnek, meg ami miatt várom, hogy újra lehessen az SD-re írni.
Van a Dropsync (play.google.com/store/apps/details?id=com.ttxapps.dropsync&hl=hu) alkalmazás. Én ezt találtam egyedül, ami kétirányba szinkronizál. Azaz nemcsak backup-ot tud készíteni, a számítógépen kiválasztott folder tartalmát is felküldi a telefonra, nálunk a telefonokra.
A családi képeket, miután megválogattam, méretét lecsökkentettem, ebbe a könyvtárba pakolom. Így mindenkinek a telefonján ott van a gyerek legfrissebb fotója. Annélkül, hogy bármit kellene csinálniuk.
Ez főleg a nagymama esetében jó, aki nem IT-s és messzebb is van, mégis mutogathatja az unokát a többi nagymamának. :)

decoati 2014.12.09. 19:08:06

@Cybermacs: hümm... okos... éppen most nyílik reális lehetőségem "netesíteni" a szüleimet, lassacskán keresgélem a szögegyszerű, de tényleg ötletes megoldásokat, hogy valóban érték, és ne nyűg legyen ez nekik (ugyanez a sztori amúgy). Nagy lélegzetű történet, az biztos.

Cybermacs 2014.12.10. 08:11:37

@decoati: Akkor ajánlom mellé a TeamViewer QuickSupport programját is:
play.google.com/store/apps/details?id=com.teamviewer.quicksupport.market
E mellé még fel kell tenni a telefon típus addonját.
A lényege, hogyha valaki elakad a telefon használatában, csak felhív téged, majd bekapcsolja ezt a programot. Te PC-ről, vagy telefonról a TeamViewer programmal rá tudsz csatlakozni az ő készülékre (jóváhagyás kell, de csak 1 gombnyomás). Innentől látod, amit ő, látod a rendszer adatait, és még irányítani is lehet.
Így abszolút távolról rendbe lehet tenni az általános "hibákat", minthogy nem sikerül a FB-ba belépni, vagy hogy tudom a képet elküldeni a Mari néninek, stb... :)

Google+
süti beállítások módosítása