A kör négyszögesítése, avagy Ubuntu Androidra

2012.02.22. 11:18 Yarner

Amióta az okostelefonok elkezdtek kilépni a "mobiltelefon mindenféle bizarr, bővíthető extra alkalmazással" kezdeti kategóriájából, egyre gyakrabban felmerül a gondolat, hogy valahogyan ki kellene, hogy váltsák az asztali számítógépeket. A gépet alapvetően médiafogyasztásra használók szerint egy tablet tökéletesen elég erre a célra, de aki komolyabban használja munkára vagy a hobbijához a desktop masináját, az tudja, hogy még nem érkezett meg az a megoldás, ami az egér-billentyűzet-nagyképernyő triumvirátusát letaszíthatná a trónról.

ubuntu.jpgIgen ám, de ha kedvenc androidunkat rá is dugjuk az összes szükséges perifériára (ez ma már nem okoz nehézséget, amint azt nemrég Gabking is bemutatta), még mindig egy alapvetően mobilis, médiafogyasztásra koncentráló alkalmazásokra optimalizált rendszert kapunk. Tudjuk, hogy a Windows 8 is ebbe az irányba próbál puhatolózni, de a roppant népszerű Linux-változatot, az Ubuntut fejlesztő Canonical csapata egy olyan megoldással rukkolt elő, ami egyrészt tökéletesen illeszkedik az Android világképébe, másfelől pedig egészen új perspektívákat nyithat meg az androidos eszközök felhasználhatósága előtt.

Ez nem más, mint az Ubuntu for Android - egy olyan megoldás, amelyben a közös Linux kernelre építve egyszerre tartja életben a két rendszert az eszköz processzoraiban: a szaladgálós mindennapok során a jól ismert Android rendszer szolgálja ki a felhasználót, de amint bedokkolják a masinát a szükséges perifériákra, feléled az Ubuntu szolgáltatás (egy elkülönült runtime képében), és akcióba lép. Amint az a  videóról is látható, az Android-specifikus tulajdonságok (SMS, mobilnet, stb) és alkalmazások is életben vannak az asztali használat során is, de pl. a telefonnal felvett képeket vagy videókat azonnal szerkeszthetjük az Ubuntura installált programokkal, és elérhető a teljes linuxos "ökoszisztéma". (Arról nem is beszélve, hogy TV-re csatlakoztatva azonnal az Ubuntu TV interfészét kapjuk, így házi médiacenterre sem kell, hogy gondunk legyen...)

Mi kell mindehhez? Először is egy kétmagos, legalább 1 GHz-en pörgő androidos eszköz, HDMI és USB host csatlakozási lehetőséggel, legalább 2 GB háttértárral, 512 mbyte memóriával. No meg a gyártó elhatározásával, ugyanis egy ilyen léptékű vállalkozás nem installálható fel egyszerű alkalmazásként, így a Canonical most induló kampánya elsősorban a gyártó-forgalmazó cégeket veszi célba (ld. a lenti felhívást). A kitűzött cél, hogy a megfelelő partnerek jelentkezése után 2012 második felére már megjelenjenek a boltokban gyárilag Ubuntuval szerelt androidos készülékek.

ubuntucall.jpg

Mivel az Ubuntu alapvetően ingyenes szoftver, én őszintén szólva leginkább arra számítok (pontosabban a céges világ lassú reakcióidejét és átfutását ismerve abban reménykedem), hogy előbb fog elkezdeni custom romokba építve terjedni a megoldás.

Ami azt illeti, két dolog van, ami miatt nem tartanám a legszerencsésebbnek, hogy az asztali pc-met is egész nap a zsebemben hordozzam - egyrészt így az adatvesztés réme, ha lehet, még nagyobb kockázatot jelenthet (ez persze a laptopok elterjedése óta nem új probléma, és persze segíthet rajta a gondos, automatizált backupolás), a másik viszont az, hogy "amíg ön alszik, a darmol dolgozik", az ember sokszor bekapcsolva hagyja az otthoni gépét nap közben is, egy hosszabb letöltés, renderelés vagy egyéb feladat magányos elvégzésére - de a cloud serverek korában persze már ez sem feltétlenül megoldhatatlan akadály.

Ti mit gondoltok? "Instant get" vagy "kell a fenének"?

[Via: Android Police, Ubuntu]


Címkék: linux hírek android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr444169295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fourgee 2012.02.22. 11:38:47

Aki letöltögetni akar, annak hosszabb távon megéri egy hálózati tároló, ami egyrészt jóval kevesebbet fogyaszt mint egy asztali gép, valamint a smart tv-k meg egyéb eszközök korában sokkal ésszerűbb egy ilyen dolgon tárolni mindent. Tehát hazamész, rádobod a telefonod a dokkolóra, egyből ment mindent automatikusan róla, az adataid biztonságban, a hálózati háttértáron letöltött filmeket egyből meg is tudod nézni a mobilos Ubuntu alól, vagy akár a nappaliban a TV előtt ülve. Amelyik gépet meg otthonhagyod "renderelni", azzal közben úgysem fogsz letöltögetni.

Ez a megoldás azért is jó, mert ha pl. nyaralni mész, akkor egyből "hazaküldheted" a fotókat, videókat, nem kell ezért éjjel-nappal működtetni egy asztali gépet, vagy laptopot. :)

Sok ember csak multimédiára, meg netezésre használja a gépét, azoknak egy ilyen telefonos Ubuntu tökéletes megoldás.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.02.22. 11:53:57

@fourgee: Teljesen igazad van - ez lesz a következő lépés a háztartásomban, csak még nem jutottak el ilyen szintre a dolgok. De most, hogy lassan már 4 vagy 5 normál vagy kvázi-számítógép ketyeg a házban, ideje lenne megoldani ezt is...

Pa Lee 2012.02.22. 11:57:39

És nem is rossz, bár tényleg a főzött rom lesz az elérhető megoldás.

@fourgee: "Ez a megoldás azért is jó, mert ha pl. nyaralni mész, akkor egyből "hazaküldheted" a fotókat, videókat, nem kell ezért éjjel-nappal működtetni egy asztali gépet, vagy laptopot. :)"

Ilyen progiról olvastam már, amelyik direkt a képekre meg videofelvételekre lett készítve, de az általános felhő alapú tárolók is jó megoldást kínálnak.

ElPadre 2012.02.22. 12:32:06

ötletes, és ha belegondolunk, totál logikus is. a telefonokban lassan jobb hardver csücsül, mint a 4-5 évvel ezelőtti standard desktop pc vagy laptop, és igazából csak a perifériák másmilyensége választja szét őket -- ez a hibrid megoldás óriási ötlet. viszont: életszerűen inkább a négymagos procikkal tudom elképzelni, mert így már tényleg van rendes számítási teljesítmény is -- élek a gyanúpörrel, hogy az ubuntus rész kb. egy atomos netbook teljesítményét nyújtja max.

viszont ha ezt a megoldást ötvöznék a motorola-féle "netbook házba rakható telefon"-koncepcióval, akkor máris lenne egy teljesen működőképes alternatíva az összes netbook leváltására.

M'hael 2012.02.22. 12:44:46

"...512 kbyte memóriával..." Bízom benne, hogy ez elírás.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.02.22. 12:52:21

@M'hael: öhmm... az lehet ;-)) de szép lenne, ha egy Amigán is elfutna... (mindenesetre javítom, köszi :) ...)

panki1983 2012.02.22. 13:05:20

@Zabalint: Nem rossz az, először utáltam, egy hét után már egészen kellemes a használata, kicsit változtatni kell az ember berögzült gondolkodásmódján.

Darkcomet 2012.02.22. 13:34:32

Az, hogy be fog-e válni, vagy sem, majd eldől. Mondjuk halkan megjegyzem, hogy innentől kezdve nem ártana olyan aksikkal szállítani a telefonokat, amik bírják a folyamatos töltést. Egy ilyen dokkoló, amin állandó töltésen van a teló, plusz még használják is közben, egyrészt kinyírja az akksit, másrészt kissé túlmelegszik a készülék, ami nem igazán tesz jót az ember idegrendszerének.

Amibe viszont konkrét véleményem van, az az, hogy a Canonicalnak nem kéne ezer felé szétforgácsolni az erőforrását. Már maga az Ubuntu is egy kalap szar (ahhoz képest, amilyen volt), inkább azzal kéne foglalkozniuk, hogy legalább megközelítse azt a minőséget és használhatóságot, amit az Ubuntu 3-5 évvel ezelőtt képviselt. Aztán majd ha ez sikerül nekik, akkor jöhetnek az ilyen és ehhez hasonló ötletek megvalósítása.

asola 2012.02.22. 13:40:12

Nagyon kell ez a cuccos.

Egy Tegra3-as telefonnak már csak ez lehet kihívás, egy sima Android futtatása nem mutatvány.

Különösen tetszik, hogy az Ubuntu beintegrálódik az Android környezetbe és onnan veszi a névjegyeket, kijelzi, ha hívás/sms érkezik...stb

Király cucc !!!

Őszintén szólva emiatt most el is gondolkodtam rajta, hogy most csak valami nagyon olcsó Androidos telót veszek (a Blackberry kiváltására) és megvárom, amíg kijön a Galaxy S III az év vége felé.

asola 2012.02.22. 13:48:40

@Darkcomet: Ha kellően intelligens a töltő szoftver, akkor nem csinálja ki az akksit.

Szimplán csak kell valami, ami a dokkolón nem engedi 90% fölé tölteni az akksit (a folyamatos csúcsratöltést annyira a li-ion akksik sem szeretik).

A másik, amit nem szeretnek az akksik, az a "sütés".

Ha a teló megfelelően van tervezve termál szempontból (nem az akksi felé adja le a nagy mennyiségű hőt, hanem elvezetik benne kifelé) és a dokkoló sem zavarja a hőleadást akkor az ilyen teló-akksi bőven elkerülheti a tipikus laptop akksi sorsát és szolgálhat normálisan 500-1000 teljes töltési ciklust.

asola 2012.02.22. 13:51:05

@Darkcomet: Az Ubuntu minősége tényleg visszajavulhatna a korábbi szintre, de azért ez az ötlet szerintem akkor is hatalmas.

Kis túlzással azt mondanám, hogy ha ez rendesen bejön akkor az igazi desktop gépekre fejlesztett disztrót akár abba is hagyhatják , mégis drasztikusan növekedni fog az Ubuntu felhasználók tábora.

kosher gázkamra 2012.02.22. 14:25:23

Ha le tudja futtatni a flashet, akkor jöhet.

Kuruttya 2012.02.22. 14:27:49

Az elv már a 2010-es CES-en jelen volt a Motorola Atrix-ban. Az akkor végül nem bizonyult életképesnek, de tény, hogy egy "rendes" Ubuntuval akár több értelme is lehet. Ugyanakkor én nem vagyok 100%-osan meggyőződve róla, hogy ez a jövő útja. Hiába hangzik valami elsőre szuperinnovatívnak, ha az élet végül nem támasztja alá a hasznosságát.

Darkcomet 2012.02.22. 14:31:31

@asola: A töltő szoftwer egy dolog, a telóba lévő töltő elektronika meg egy másik. A kettőt ha összehangolják okés a dolog. Ha nem, marad a töltés és használat közbeni melegedés, ami viszont nagyon nem oké. Mivel Samsung orientált vagyok (de k.rva szépen fejeztem ki magam), erről tudok nyilatkozni. Itt töltés közbeni használat mellett (pláne játék, direkt flash videó, nem streamelve) az 50 Celsiust, ami fölött határ a csillagos ég.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.02.22. 14:36:52

@Darkcomet: Nem gond, szeretjük a blogmotort :-)
Kipucoltam :-)

Überspannung 2012.02.22. 14:39:52

Ez egy öszvér, nem kell két oprendszer, egy kell, ami tud mindent, ami kell. Az meg egyértelmű, hogy a telefont rátesszük a dokkolóra, és desktopként használjuk, ez már rég a jelen kéne legyen.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.02.22. 15:13:50

@j'en ai fair any stone: Alapvetően igazad van, de ha egy asztali vagy egy mobil oprendszert terjesztünk ki a másik irányába, óriási lemaradással fog indulni - ebben a megoldásban éppen az a szép, hogy két kiforrott rendszert tesz össze, mindkettőben már rengeteg kész megoldás, bejáratott szoftver várja a felhasználókat.

Ráadásul, mivel a két rendszer azonos alapokra építkezik, az erőforrások beosztását is elég jól meg lehet oldani, nem két vadidegent ültetnek egymás mellé a gépre.

Egyébként a Win8 akar majd közös tablet/desktop rendszer lenni, lehet, hogy az lesz majd a Te megoldásod (bár az nem világos még, hogy a mobilos appok hogyan viszonyulnak majd a nagy rendszerhez, lehet, hogy csak a 9-ben ér majd össze végleg a kettő, mire megjönnek a 12 magos telefonok :-) ).

decoati 2012.02.22. 15:26:03

Kell a fenének.
Első ránézésre azt hittem hogy a Canonical csinált egy sima launchert ami elindul ha dokkolok, és gyak. felzabálja a gépet. A videón ugyanis semmivel nem mutatnak többet, mint amit a teló magától is tud. Mit ne mondjak, szemem sem rebbent.

2., Miért nem teremti meg a lehetőségét a Canonical inkább egy cloud integrációnak (a'la Apple, de fixme), bebököm a lapost, oszt' ott van minden ami a telón van?

3., ok, tfh. egy teljes értékű ubi fut a gépen (wahh hiszi a piszi), akkor ennek lesz külön (hogyishíjják) repója, ARM-re portolt szoftverekkel? vagy fordítsak magamnak? :D Mekkora lesz egy lefordított OpenOffice? Akkor az csak fogja a helyet amikor nincs dokkolva a cucc?

4., Akkor ez egy natív oprendszer lesz, kvázi dual-boot android-ubuntu, ami natív ARM portokat futtat? Miért lesz ez jó a Guglinak, mikor ő nem Shuttleworth-nek kaparta ki a gesztenyét? Miért lesz ez jó a gyártóknak, mikor így is szalad a szekér? Ki fogja az Ubuntus részt supportálni/frissíteni? Miért lesz ez jó a júzerek 90%-ának, akik most sem használják ki a telefon adta lehetőségeket?

5., miért nem csinál a Canonical natív Ubuntus telót, és méreti meg magát a piacon? :D

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.02.22. 17:26:50

@Yarner: Szerintem itt van egy-két apró tévedés a részedről.

Az első amit említenék a közös alap: Az android esetében a CPUn futó natív kód ritka mint a fehér holló. Az overheadre nem térnék ki, de arra igen hogy a linuxos világ is sok dologban kicsit máshogy működik. De ablakkezelő, az egész működésének a logikája, stb. eltér.

A másik a kiforrottság. Ahhoz, hogy a két világ összeérjen sok helyen kell változtatni, javítani, stb. Ergo ebből eredően ez egy kiforratlan rendszer.

A harmadik: Tekintve, hogy az Android és az Ubuntu összeillesztése csak most indul, ezért sok szempontból a munka elején járnak.

A Maemo és a Moblin összeillesztésével készült MeeGo viszont már egy ideje elérhető telefonon, tableten, stb. és eleve a teljes linuxos világ mobiltelefonra való illesztését célozza meg. A Nokia első internetes tabletjeitől az N900ig Maemot, az N9 és az N950 már MeeGo-t használ, de akad gyártó aki OEMeknek készít Intel procival is készüléket, MeeGoval. A WeTab kapcsán MeeGo-s tabletről is tudok, rajta fut a Wine.

Évekkel ezelőtt is már telefonon futó World of Warcraft, CS, Office is előkerült a rendszer demózása kapcsán.

A Nokia jelezte a Windows Phone 7 mellett támogatni fogja még hosszú ideig, de egyelőre inkább kutatási céllal, mert a desktop programokra telefonon még kevés az igény.

Az Intel mellett az AMD is beszállt a támogatásba.

Szerinte UI kényelem szempontjából többnyire versenyképes, de nem mindig (igen, N900ra sok parancssorból használható program is van), ellenben Maemo és MeeGo kapcsán kevesebb gondom volt a telefon stabilitásával mint a környezetemben sok Android használónak az Androidéval. De ez akár a használati módtól függően is különbözik.

Böngésző kapcsán futottam bele egy érdekes helyzetbe, amikor egyik oldal közölte, hogy ezt a mobil böngészőt ő nem ismeri, nem támogatja. Szép volt MÁV. Pedig a mobil firefox biztos nem jelentett volna problémát. Kénytelen voltam egy asztali firefoxot is indítani a telefonon.

Ezen túl nem volt olyan helyzet amire azt mondanám "Androidon egyszerűbb az élet".

Illetve de. Még Maemo alatt amikor GIMP agyon terhelte a telefont. Meg egy Intel procis MeeGos bemutató telefonon, ahol szintén sikerült egy kelleténél RAM és proci igényesebb programot elindítani, ugye szép és jó a Wine, a windowsos alkalmazások elindítgatása mobilon. De ugye a telefon az ilyet nem bírja és amikor a felület is lassú és úgy döntsd el, hogy kivárod vagy leállítod... Na az kellemetlen élmény.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.02.23. 09:58:19

@TheElf: Köszi, ez nagyon informatív volt!

Én egyrészt született idealista vagyok, és minden hírben a lehetőségeket látom meg, másrészt elég későn léptem be a PDA-világba ahhoz, hogy ne ismerjem elég mélyen a korábbi, most perifériára szorult rendszereket.
A MeeGo sajnos a rövidebbet húzta - sok ilyen volt már a történelemben, ahogy a Windowst sem tudta letolni a piacról egyetlen stabilabb és felhasználóbarátabb OS sem 90-95 körül...
Nem mindig a legméltóbbak lesznek a nyertesek. Az szinte mindegy, hogy mi vezetett ide, a piacon jelenleg nagyjából leosztották a lapokat, nagyon fel kell kötnie a gatyát, ha valaki be akar jutni a klubba.

Ha a cikkben leírtakat meg tudják csinálni használható módon, akkor fenntartom, hogy érdekes irányokba vezethet - még ha nem is lehet olyan áramvonalas a megoldás, mint pl a leírásod szerint a Maemo. Mára már Android fut a legtöbb okostelefonon, és ez egyre inkább így lesz - ebből kell kihozni a maximumot.
Álltam már pár elsüllyedt rendszer sírja mellett (Spectrum, Amiga), nekem végül az a döntés született meg, hogy van egy pont, ahol már érdemesebb tovább lépni - ezzel lehet vitatkozni, mindenki saját maga dönt.

Google+
süti beállítások módosítása